ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο προϋπολογισμός του 2007 απέναντι στους αναπήρους

Οι περισσότεροι όταν διαβάζουν τον προϋπολογισμό του 2007 προσπαθούν να αξιολογήσουν διάφορες σημαντικές τάσεις, όπως τον ρυθμό ανάπτυξης, τη μείωση του ελλείμματος ή το ύψος του δημοσίου χρέους. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν κρίνεται όμως μόνο από την αξιολόγηση αυτών των στοιχείων. Κάθε κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να βελτιώσει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, κρίνεται και από την κοινωνική της πολιτική. Κρίνεται από την προτεραιότητα που δίνει στην ενίσχυση εκείνων των Ελλήνων που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού αποτυπώνουν ότι η ενίσχυση των πολιτών με αναπηρία παραμένει κεντρικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, παρά τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για τα άτομα με αναπηρία αυξήθηκαν σε 619 εκατομμύρια από 579 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε άλλες σημαντικές δαπάνες, όπως η μισθοδοσία ιδρυμάτων πρόνοιας. Από το 2007 αυξάνεται από 1.900 ευρώ σε 2.400 ευρώ το ποσό της δαπάνης, χωρίς δικαιολογητικά, που αφαιρείται από το εισόδημα του κάθε φορολογούμενου με αναπηρία. Επίσης, δίνονται συγκεκριμένα κίνητρα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την πρόσληψη εργαζομένων με αναπηρία, με την αφαίρεση από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων ποσού 1.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο με αναπηρία που απασχολούν. Με τον προϋπολογισμό του 2007 ικανοποιείται και ένα ακόμα αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 9% σε πολλά τεχνολογικά βοηθήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Αυτές οι συγκεκριμένες παροχές καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή βρίσκεται δίπλα στους πολίτες με αναπηρία, όχι με λόγια χωρίς περιεχόμενο, αλλά με συγκεκριμένες δράσεις.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι συνταξιοδοτικές παροχές που θα δοθούν το 2007. Η κατώτατη σύνταξη αναπήρων αυξάνεται σταδιακά από 370 ευρώ που είναι σήμερα σε 423 ευρώ. Επίσης, αυξάνεται το ύψος του επιδόματος απολύτου αναπηρίας για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Το επίδομα αυτό θα υπολογίζεται στο 50% της συντάξεως, που θα καταβάλλεται κάθε φορά, και όχι στο 50% της αρχικώς εκδοθείσης συντάξεως, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, γίνονται ευνοϊκότερες οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των μητέρων παιδιών με αναπηρία, με τη μείωση του απαιτούμενου ποσοστού αναπηρίας από 80% σε 67%.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες παροχές έρχονται να προστεθούν σε ένα συγκροτημένο σχέδιο θεσμικών παρεμβάσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προωθείται η εφαρμογή της κάρτας αναπηρίας, με την οποία επιχειρείται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των πραγματικά αναπήρων και οι συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ατόμου. Στόχος αυτής της πολιτικής, στόχος της κάρτας αναπηρίας, είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η βελτίωση της καθημερινότητας του κάθε αναπήρου. Ηδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο του έργου με τη δημιουργία ενός αντικειμενικού συστήματος ταξινόμησης και αξιολόγησης των αναπηριών, ενός συστήματος, το οποίο έχει και την έγκριση του παγκόσμιου οργανισμού υγείας. Ενώ έχουν ήδη ενταχθεί οι δομές που απαιτούνται στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Σίγουρα, παρά τις δράσεις και τα μέτρα που προωθούνται, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, ιδιαίτερα για τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες με αναπηρία στην εκπαίδευση και την απασχόληση. Το 2007 είναι μια ακόμη χρονιά εντατικού έργου. Οδηγός σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είναι η δουλειά της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα άτομα με αναπηρία, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η επιτροπή εξέδωσε τον περασμένο Μάιο την τελική της έκθεση. Η έκθεση αυτή περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες δεν πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο συρτάρι. Ιδιαίτερα για τον λόγο ότι αυτές οι προτάσεις έχουν τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων.

Σημαντικές προτάσεις αυτής της έκθεσης όπως

– η σύσταση μόνιμης επιτροπής στη Βουλή για τα αναπηρικά θέματα

– η κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας που αναφέρεται στους αναπήρους

– ο εκσυγχρονισμός του νόμου 2643, που αφορά την επαγγελματική αποκατάστασή τους

– η άμεση λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Αναπηρία

– η θέσπιση Γενικής Γραμματείας Ειδικής Αγωγής στο υπουργείο Παιδείας

είναι ορισμένες μόνο από τις πολιτικές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των πολιτών με αναπηρία στη χώρα μας. Είναι δράσεις που δεν χρειάζονται τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό που χρειάζονται είναι πολιτική βούληση και διακομματική συναίνεση για την εφαρμογή τους.

Το 2007, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως «Ευρωπαϊκό Ετος Ισων Ευκαιριών για Ολους», είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναληφθούν ακόμα περισσότερες δράσεις από την κυβέρνηση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας με αναπηρία. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προωθεί πολιτικές σε όλους τους τομείς, που θα ενσωματώνουν τη διάσταση της αναπηρίας στον πυρήνα του σχεδιασμού τους.

* Η κ. Ελ. Μπερνιδάκη-Αλντούς είναι βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.