Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Φόβοι ανάφλεξης

Η Σομαλία είναι μια χώρα που διακρίνεται για το χαοτικό της κλίμα, με αδύνατη επίσημη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από ένα συνονθύλευμα πολέμαρχων και περιφερειακών αρχηγών, που ίσταται απέναντι στους εξτρεμιστές ισλαμιστές, οι οποίοι ελέγχουν τις παραστρατιωτικές οργανώσεις. Είναι οι οργανώσεις που σπέρνουν στον λαό τον ισλαμικό φόβο σαν αυτόν που έσπειραν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Για να ανακόψει την προέλασή τους, ο στρατός της Αιθιοπίας διέσχισε τα διεθνή σύνορα και έτρεψε σε φυγή τους ισλαμιστές, οι οποίοι εξαφανίστηκαν από τα μάτια του κόσμου. Στα γεγονότα αυτά δεν υπήρξε σπουδαία διεθνής κατακραυγή. Αλλά, ενώ οι μετριοπαθείς δυνάμεις στη Σομαλία είχαν τρομάξει από τη βίαιη συμπεριφορά των ισλαμιστών ηγετών, οι οποίοι αποκεφαλίζουν όσους δεν προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα, είναι μάλλον απίθανο να συνεργαστούν με τους στρατιώτες της Αιθιοπίας, εκλαμβάνοντάς τους ως εναλλακτική λύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάντλησαν την επιρροή τους στη Σομαλία υποστηρίζοντας ορισμένους τρομερούς πολέμαρχους προκειμένου να προκαλέσουν τους ισλαμιστές. Αλλά εξακολουθούν ακόμη να επηρεάζουν τα πράγματα στην Αιθιοπία. Η Ουάσιγκτον πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή την επιρροή για να επιτευχθεί αρχικά κατάπαυση των εχθροπραξιών προτού η διαμάχη επεκταθεί σε γειτονικές χώρες και υπάρξει ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.

DW-WΟRLD.DΕ

Το Κέρας της Αφρικής

Η απόφαση των ισλαμιστών να εγκαταλείψουν αμαχητί την πρωτεύουσα λύνει τώρα το πρόβλημα της κατάληψής της. «Σε λίγες ώρες οι στρατιώτες της μεταβατικής κυβέρνησης θα εισέλθουν στο Μογκαντίσου», ανήγγειλε ο εκπρόσωπός τους, Αμπντιραχμάν Ντινάρι, και πρόσθεσε ότι εξαφανίστηκαν οι ηγέτες της Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων, όπως λέγεται η οργάνωση που είχε υπό τον έλεγχό της τους τελευταίους έξι μήνες την πρωτεύουσα της Σομαλίας. Επίσης οι δύο στρατηγικής σημασίας κόμβοι εκτός Μογκαντίσου ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Είναι αυτά που δεν είχε καταφέρει να κάνει η μεταβατική κυβέρνηση στα δύο χρόνια τής μέχρι τώρα θητείας της. Παρά τις επιτυχίες στον στρατιωτικό τομέα, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα ποια θα είναι η τύχη του Μογκαντίσου. Οι ισλαμιστές είχαν εκδιώξει τους οπλαρχηγούς και είχαν επιβάλει τη δική τους τάξη στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. Η κυριαρχία τους τερματίζεται με τη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων και τις πλάτες της γειτονικής Αιθιοπίας. Και αυτή έχει την υποστήριξη, αν όχι την παρότρυνση, των Ηνωμένων Πολιτειών, που φοβούνται ότι οι ισλαμιστές, τους οποίους κατηγορούν για σχέσεις με την Αλ Κάιντα, θα καταστήσουν το Κέρας της Αφρικής κέντρο διεθνούς τρομοκρατίας.

ΤΗΕ BARRIE ΕΧΑΜΙΝΕR

Ο ρόλος των μίντια

Το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ επέλεξε τον διαδικτυωμένο πολίτη ως τον Ανθρωπο της Χρονιάς. Η τιμή που επιφύλαξε το περιοδικό στους πολίτες της ψηφιακής δημοκρατίας δεν ήγειρε επιχειρήματα, παρά μόνον αντιπαλότητες. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το ΤΙΜΕ απέφυγε κι άλλες φορές στο παρελθόν να αναφερθεί σε συγκεκριμένα άτομα. Το 1966, είχε την τιμητική της η γενιά κάτω των 25 ετών. Το 1982 επελέγη το κομπιούτερ. Μέρος του ρόλου των μίντια στην εποχή μας είναι να επεκτείνουν τις συζητήσεις. Αλλά για να γίνει αυτό, τα Μέσα οφείλουν πρωτίστως να παίρνουν θέση. Μερικές φορές, φαίνεται ότι παίρνουν κάποια θέση προκειμένου να δώσουν ώθηση στη συζήτηση. Αλλά το να απέχουν από οποιαδήποτε θέση, είναι ό,τι χειρότερο. Αυτό ακριβώς έκανε το αμερικανικό περιοδικό, αναδεικνύοντας πρόσωπο της χρονιάς σχεδόν όλους όσοι έχουν πληκτρολόγιο ηλεκτρονικού υπολογιστή.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Η οικονομική ανάπτυξη των χωρών του Κόλπου

Το 2006 θα περάσει στη μνήμη της Μέσης Ανατολής ως η χρονιά με την τραγική διολίσθηση του Ιράκ στον εμφύλιο πόλεμο και τον αποτυχημένο πόλεμο του Ισραήλ στον Λίβανο. Μικρότερης σημασίας, όχι όμως και δραματικότητας, είναι η οικονομική άνοδος των χωρών του Κόλπου, σε τέτοιο βαθμό ώστε να αλλάζει σιγά σιγά όλη η εικόνα της περιοχής. Ακόμη πιο εντυπωσιακή από την πετρελαϊκή μπονάτσα του ’70 και του ’80, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνέτεινε στη δημιουργία αξιοπρόσεκτων οικονομικών δυνάμεων στον Κόλπο. Είναι ανάγκη, υπό αυτές τις συνθήκες, να μεταφραστεί αυτή η οικονομική ευμάρεια σε πολιτικό πλεονέκτημα. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, για τις χώρες του Κόλπου είναι να αναπτύξουν με σύνεση τον πακτωλό των πετροδολαρίων τους, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να δημιουργήσουν περισσότερο ευέλικτες και ισχυρές οικονομίες, που θα μπορέσουν να τις κρατήσουν στη ζωή κι όταν οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν.

ΤΗΕ NEW ΑΝΑΤΟLΙΑΝ

Θρησκευτικός φονταμενταλισμός και ναρκωτικά

Οι αποκαλύψεις σε κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία έχει επωμισθεί τη διερεύνηση της εγκληματικότητας στη νεολαία, καταδεικνύουν ότι οι νέοι καταναλώνουν περισσότερα ναρκωτικά σε σχέση με το παρελθόν. Η έκθεση, την οποίαν επεξεργάστηκαν οι Τούρκοι βουλευτές, δείχνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι εθισμένοι στην ηρωίνη αυξήθηκαν κατά 100% και η χρήση έκστασης αυξήθηκε κατά 300%. Η έκθεση αφήνει να διαφανεί ότι οι ηθικές αξίες συστηματικά καταστρέφονται στην Τουρκία στο όνομα της καταπολέμησης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού

Η νεολαία της Τουρκίας ξεπερνά τα 20 εκατ., που σημαίνει ότι είναι μια νεανική χώρα. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα της Τουρκίας, αν βεβαίως οι νέοι μπορούσαν να ακολουθήσουν τον σωστό τρόπο διαβίωσης. Αλλά αν δεν μπορούμε να διδάξουμε τα παιδιά μας τις ηθικές αξίες που έκαναν το έθνος μας πλούσιο στο παρελθόν, θα έχουμε χάσει τη μάχη. Πολλά πράγματα γίνονται σήμερα υπό το πλέγμα της καταπολέμησης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, αλλά έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, βλέπουμε το εκπαιδευτικό σύστημα να καταρρέει και τους νέους μας να αφήνονται στα ναρκωτικά και στο έγκλημα. Προσωπικότητες από τον εκπαιδευτικό χώρο υποστηρίζουν ότι είναι λάθος η ενοποίηση του δημοτικού με το γυμνάσιο και να υποχρεωθούν νέα παιδιά να συνυπάρξουν με μεγαλύτερα. Η ενσωμάτωση έχει σχέση με τα θρησκευτικά σχολεία που αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επειδή αυτά τα σχολεία δεν μπορούσαν να έχουν και δημοτικό, έκλεισαν. Ο στρατός θεώρησε ότι αυτή η κίνηση θα τερμάτιζε την επιρροή των θρησκευτικών σχολείων και επομένως θα περιόριζε και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

ΤΗΕ ΝΑΤΙΟΝ

Πιθανή η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού

Η Ταϊλάνδη αντιμετωπίζει κρίση στην καρδιά της ηγεσίας της. Τρεις μήνες μετά το πραξικόπημα, ο λαός αρχίζει να διερωτάται τι συμβαίνει με το ανακριτικό έργο για τις ατασθαλίες του απομακρυθέντος πρωθυπουργού Τακσίν Σιναβούτρα, αλλά και για το έργο της κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Πάντως, κανείς δεν αποκλείει την επιστροφή του Τακσίν, αν μάλιστα αντιληφθεί ότι δεν θα χρειάζεται να εξαρτάται από τις επιδόσεις της κυβέρνησης και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Αν οι σημερινοί ιθύνοντες δεν κάνουν κάτι, θα δώσουν την ευκαιρία στον Τακσίν να εκμεταλλευτεί και να διχάσει τους πολίτες της Ταϊλάνδης, κυρίως αυτούς που ζουν στην περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή