Στην Τεργέστη, πόλη με ελληνική παράδοση, η νέα εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Στην Τεργέστη, πόλη με ελληνική παράδοση, η νέα εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σπίτι στην πύλη των Βαλκανίων προς την Κεντρική Ευρώπη απέκτησε το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Προχθές, ο πρόεδρός του καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης και ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στην Τεργέστη Μιχάλης Χατζάκης υπέγραψαν στην Αθήνα την παράδοση ενός κτιρίου στην πλατεία Σαν Τζοβάνι, στο κέντρο της πόλης, όπου από τους επόμενους μήνες θα στεγάζεται το παράρτημα του ΕΙΠ στην Τεργεστη. Το ΕΙΠ θα μπορεί να χρησιμοποιεί τους ανακαινισμένους χώρους του κτιρίου για γραφεία, βιβλιοθήκη, διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Είναι η δεύτερη Εστία στην οποία προχωρεί το ΕΙΠ μετά το Βελιγράδι. Στην Τεργέστη, πόλη με μεγάλη παράδοση στην ελληνική Διασπορά από τον 18ο αιώνα και ιστορικό σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία. Το ελληνικό στοιχείο εμφανίστηκε στην πόλη μετά τη συνθήκη Πασάροβιτς (1718). Εμποροι κυρίως, οι Ελληνες, υπήρξαν σημαντικοί παράγοντες της οικονομικής ζωής της Τεργέστης. Ορισμένοι απέκτησαν τεράστιες περιουσίες και τα οικοδομικά μέγαρα που έκτισαν κοσμούν μέχρι σήμερα την πόλη της Αδριατικής (Παλάτσο Καρτσιώτη, οικίες Νικολάου Στρατή και Αγγέλου Γιαννικέση). Χαρακτηριστικό της εμπορικής δραστηριότητας των Ελλήνων στα τέλη του 18ου αιώνα είναι το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ιδρύεται στην Τεργέστη η πρώτη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία (Societa Greca di Assicurazioni). Η πόλη υπήρξε τόπος δράσης των οπαδών του Ρήγα Βελεστινλή, με πρωτεργάτη τον Χιώτη έμπορο Αντώνιο Κορωνιό, που μαρτύρησε μαζί με τον Ρήγα. Υπήρξε επίσης ορμητήριο του Λάμπρου Κατσώνη, πεδίο δράσης των μελών της Φιλικής Εταιρείας, σταθμός του ταξιδιού του Δημητρίου Υψηλάντη, το 1821, στη διαδρομή του προς την Πελοπόννησο, καταφύγιο πολλών προσφύγων από την Ηπειρο, την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, τις Κυδωνίες, τη Σμύρνη κ.α.

Μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, οι Ελληνες οικονομικοί παράγοντες της Τεργέστης διακρίθηκαν και για τη ναυτιλιακή τους δραστηριότητα, δημιούργησαν υποκαταστήματα στο Λονδίνο, τη Μασσαλία, τη Βιέννη και συμμετείχαν στις υπερατλαντικές τους μεταφορές. Η δραστηριότητά τους συνεχίστηκε τον 20ό αιώνα και σήμερα ο ελληνισμός της Τεργέστης εξακολουθεί να είναι δυναμικός στον χώρο της ελληνικής διασποράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή