«Χρυσοκέντημα – η Μαστοριά των Τερζήδων» – Λεύκωμα-Ημερολόγιο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, σε κείμενο Ιωάννας Παπαντωνίου, χρυσό φως τέχνης παραδοσιακής…

«Χρυσοκέντημα – η Μαστοριά των Τερζήδων» – Λεύκωμα-Ημερολόγιο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, σε κείμενο Ιωάννας Παπαντωνίου, χρυσό φως τέχνης παραδοσιακής…

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να γιορτάσει τα σαράντα χρόνια από την ίδρυσή του και ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η έκδοση του Ημερολογίου 1997 για τα ελληνικά παραδοσιακά κεντήματα, το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, υπό τη δημιουργική προεδρία της κ. Βίκυς Καρέλια, προσφέρει στη μνήμη εικόνες μιας ομορφιάς ασύλληπτης για τα σημερινά δεδομένα της βιομηχανικής κοινωνίας – τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια των παραδοσιακών φορεσιών του τόπου μας, τα λουσμένα στο χρυσό φως της τέχνης και της μαστοριάς, τα χρυσοκέντητα. «Το τερζήδικο σχέδιο για το κέντημα -γράφει η Ιωάννα Παπαντωνίου στην εισαγωγή- σχεδιάζεται σε χαρτί και είναι μια απλή έως περίπλοκη μονοκοντυλιά την οποία ακολουθεί ο κεντηστής με το χρυσό ή άλλο στριφτό κορδονέτο χωρίς να το κόψει μέχρι το τέλος. Το στερεώνει στο ύφασμα ακολουθώντας το στρίψιμο με ένα νήμα που δεν φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Ο μάστορας χρησιμοποιεί πόδια και χέρια για να στρίβει το νήμα και θέλει να βρίσκεται σε δροσερό χώρο για να μην ιδρώνουν τα χέρια του… Στα τέλη του 19ου αιώνα με την εμφάνιση της ραπτομηχανής, οι τερζήδες έμαθαν να κεντούν με τη ραπτομηχανή και μετονομάσθηκαν σε ελληνοράπτες, σε αντιδιαστολή με τους φραγκοράπτες που κατασκεύαζαν ανδρικά ενδύματα με τη δυτικοευρωπαϊκή μόδα της εποχής». Αυτά τα σοφά και ενδιαφέροντα από την πολύτιμη πρόεδρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, σκηνογράφο-ενδυματολόγο κ. Ιωάννα Παπαντωνίου. Οι έξοχες φωτογραφίες είναι του Ρωμύλου Παρίση, η δε έκδοση του Λευκώματος είναι του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας. Το εξώφυλλο κοσμεί λεπτομέρεια από το «πεσλί» Κέρκυρας, όπως το βλέπουμε στις σελίδες του Φεβρουαρίου. Και επειδή το χρυσό κέντημα αναδεικνύεται στο φως του ήλιου, ο προβολέας της στήλης πέφτει στο Αιγαίο σε «λεπτομέρεια από μανίκι πουκαμίσου Σκύρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT