Παράδειγμα

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνυπογραφή, χθες, του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Φαληρικό Δέλτα μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή όχι μόνο για τη μητροπολιτική Αθήνα, αλλά και για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε ταλαιπωρημένες έννοιες, όπως χορηγία, ευεργεσία, έργα ευποιΐας και πολιτισμού, δημόσιος χώρος, εθνική ταυτότητα…

Η σημασία της δωρεάς είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Τα κτίρια και το πάρκο είναι σε θέση να δώσουν πρόσωπο με διεθνή ακτινοβολία στην πρωτεύουσα· το πρόσωπο που οφείλουν να προσθέτουν οι Νεοέλληνες πλάι στην Ακρόπολη· πρόσωπο δημιουργικότητας και αυτοπεποίθησης, πρόσωπο ιστορικής αυτογνωσίας και γείωσης στο παρόν.

Ταυτόχρονα, η ίδια η δράση, οι φιλόδοξοι στόχοι που τίθενται, μπορούν να λειτουργήσουν σαν παράδειγμα: πώς ο ιδιωτικός πλούτος που κερδήθηκε στον ανταγωνισμό των διεθνών αγορών επιστρέφει στον δημόσιο χώρο, για να μνημειωθεί και να ωφελήσει την πατρίδα· και πώς οι κυβερνήσεις οφείλουν να δημιουργούν προϋποθέσεις και περιβάλλον για τέτοια έργα ιστορικής πνοής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή