Ο «λαγός» και ο ΛΑΟΣ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιας και «δυο χριστιανοί μαλώνουνε για των πιστών την ψήφο», όπως λέει ένα παλιό τραγούδι, ας επιστρέψουμε στις Γραφές και στο κατά Ματθαίον: «Ηκούσατε ότι ερρέθη, «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». Εγώ δε λέγω υμίν μη αντιστήναι τω πονηρώ· αλλ’ όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην· και τω θέλοντί σοι κριθήναι και τον χιτώνα σου λαβείν, άφες αυτώ και το ιμάτιον. Και όστις σε αγγαρεύσει μίλιον εν, ύπαγε μετ’ αυτού δύο». Επειδή αν παραεμπιστευτούμε την «αυτόματη γονιδιακή μετάφραση» κινδυνεύουμε να μείνουμε έξω από το μισό νόημα, ας δούμε την περικοπή στην επίσημη απόδοσή της: «Εχετε ακούσει πως δόθηκε η εντολή: «ν’ ανταποδίδεις μάτι για μάτι και δόντι για δόντι». Εγώ όμως σας λέω να μην αντιστέκεστε στον κακό άνθρωπο· αλλά αν κάποιος σε χτυπήσει στο δεξί μάγουλο, γύρισέ του και το άλλο. Κι αν κάποιος θέλει να σε πάει στο δικαστήριο για να σου πάρει το πουκάμισο, άφησέ του και το πανωφόρι. Κι αν σε πάρει κάποιος αγγαρεία για ένα μίλι, πήγαινε μαζί του δύο».

Ε, λοιπόν, αυτό ακριβώς δεν βλέπουμε, αυτό ακριβώς το πνεύμα έχει καταντήσει φάντασμα αιώνες τώρα και μονάχα αποφασισμένοι αρνητές των εγκοσμίων μπορούν να ισχυριστούν ότι του δίνουν κάποια ζωή. Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ και ο κ. Στ. Παπαθεμελής της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» είναι εν Χριστώ αδελφοί, και μάλιστα οπαδοί της θορυβώδους ή και επιδεικτικής θρησκευτικότητας. Αυτό, όμως, δεν τους εμποδίζει να φέρονται μεταξύ τους ήκιστα χριστιανικά, ανταλλάσσοντας χαρακτηρισμούς που δίνουν νέο νόημα στη λέξη «καταλλαγή» που ακούμε στα κηρύγματα. Με το δίκιο τους. Το Ευαγγέλιο μιλάει για χιτώνες και ιμάτια, όχι για ψήφους. Επιπλέον, το ρηθέν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» είναι σαφής οδηγός, που αποσαφηνίζεται ακόμα περισσότερο αν στη θέση του Καίσαρα τεθεί η «εξουσία», η «φιλοδοξία», το «ίδιον συμφέρον» ή ό,τι συναφές.

«Λαγός της Νέας Δημοκρατίας» λοιπόν ο Παπαθεμελής κατά Καρατζαφέρη, και «Λεπέν της Ελλάδας» ο Καρατζαφέρης κατά Παπαθεμελή. Πιθανότατα έχουν δίκιο και οι δύο, κι όχι βέβαια επειδή εμφανίζονται αμφότεροι σαν (περίπου) θεόπνευστοι. Επειδή, όμως, και παρά τις αρχιεπισκοπικές διαβεβαιώσεις, δεν έχει τεκμηριωθεί αναντιρρήτως ότι ο Θεός τυγχάνει δεξιός ή ακροδεξιός (οι επί γης εκπρόσωποί του φυσικά διαβάζουν και ακολουθούν άλλου παπά βαγγέλιο), δεν μοιάζει πιθανό ότι θα φανεί σημείον επί του ουρανού που να δίνει εντολή ψήφου υπέρ του ενός ή του άλλου. Μάλλον έχουν άλλη δουλειά οι ουρανοί από το να διηγηθούν δόξαν Παπαθεμελή ή δόξαν Καρατζαφέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή