«Η γενιά μας είναι οι Θερμοπύλες, αυτές πρέπει να φυλάξουμε ως ενεργοί πολίτες για να υπάρξει ζωή», το μήνυμα του Al Gore στην εκδήλωση του «ΙΔΚΚ»

«Η γενιά μας είναι οι Θερμοπύλες, αυτές πρέπει να φυλάξουμε ως ενεργοί πολίτες για να υπάρξει ζωή», το μήνυμα του Al Gore στην εκδήλωση του «ΙΔΚΚ»

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Και τι λες σ’ έναν ευαισθητοποιημένο οικολόγο, όπως είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Καραμανλής, όταν εκδηλώνει την ανησυχία του με τα λόγια του Bob Dylan: η απάντηση, φίλε μου, ακολουθεί τον άνεμο – The answer, my friend, is blowing with the wind; Πάλι με στίχους του Bob Dylan: για τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν ακόμα αλλά είναι σαν να γεννήθηκαν νεκρά»… Μ’ αυτή τη ρεαλιστική υπογράμμιση της σοβαρότητας της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας άρχισε τη δική του ομιλία ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Κλίντον κ. Al Gore, χθες το μεσημέρι, σε εκδήλωση που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία και κοσμοσυρροή, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», προτάσσοντας στο βήμα ένα νέο, δυναμικό πρωθυπουργό, τον κ. Κώστα Καραμανλή, που μίλησε πρώτος και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει και τηρεί τη Συμφωνία του Κιότο και ότι θα ζητηθεί από την υπουργό Παιδείας (απούσα από τη συγκέντρωση) να μοιρασθούν σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος, από το δημοτικό έως και το λύκειο, το DVD από το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ και βιβλίο «Η ενοχλητική αλήθεια»… Θερμά χειροκροτήματα είχαν διακόψει την ομιλία του σε πολλά σημεία, πράγμα που έδειχνε ότι το ακροατήριο που είχε κατακλύσει με ορθίους την αίθουσα Golden Room της «Μεγάλης Βρεταννίας» ήταν, εκτός από πολιτικοποιημένο -«σαν συνέδριο Νέας Δημοκρατίας», όπως ελέχθη- και περιβαλλοντικά ενήμερο. Εξάλλου, όλοι είχαν έλθει για ν’ ακούσουν τις «μαύρες αλήθειες» που έχει να πει ο «Προφήτης» της κλιματολογικής αλλαγής, κ. Al Gore, ο οποίος τονίζει από κάθε βήμα της περιοδείας του αυτόν τον καιρό «αν δεν παρθούν αμέσως δραστικά μέτρα από τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά κέντρα αποφάσεων, ο πλανήτης Γη είναι καταδικασμένος σε αφανισμό».

Παγκόσμιος κήρυκας

Χαρισματικός όσο και έμπειρος ομιλητής, με καθαρό πρόσωπο, με μια γλυκύτητα στην έκφραση που τον κάνει συμπαθή στο ακροατήριό του, ο 59χρονος κ. Al Gore είναι ίσως και αυτός ένα δημιούργημα της παγκοσμιοποίησης. Παγκόσμιο το πρόβλημα, παγκόσμιος ο κήρυκάς του. Στις προεδρικές εκλογές που ήταν υποψήφιος, είχε σχεδόν ανακοινωθεί η νίκη του, όταν μερικές χιλιάδες ψήφων που ήρθαν καθυστερημένα, στη Φλόριντα, τον έκαναν «τον πρώην επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ», όπως ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του με πικρό χιούμορ. Η αγαπημένη του σύζυγος Tipper ήταν εκείνη που τον παρότρυνε να ασχοληθεί με το υπ’ αρ. 1 πραγματικό πρόβλημα της ανθρωπότητος, την κλιματική αλλαγή που έκανε τους πάγους του Βορείου Πόλου να λιώνουν. Από τότε γύρισε όλο τον κόσμο, με συνεργεία κινηματογράφησε τις αλλαγές – πλημμύρες, λειψυδρία, άστατο καιρό και βαθμιαία, αλλά σταθερή, αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. «Ηρθαν ο τυφώνας «Κατρίνα», οι πλημμύρες της Νέας Ορλεάνης, το κακό χτύπησε τη δική μας πόρτα και μας ανάγκασε να δούμε κατάματα την αλήθεια. Και αυτή η αλήθεια είναι ότι ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται συνεχώς από εκπομπές αερίων, υπερκατανάλωση ενέργειας, αύξηση του πληθυσμού, με ανάλογα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η Γη έχει πυρετό και αν τώρα μερικοί λένε «για λίγες αράδες παραπάνω στο θερμόμετρο του πλανήτη κάνετε έτσι;» αυτό είναι εσκεμμένη εθελοτυφλία. Οταν κάποιος από μας, ένα παιδί, έχει πυρετό, είναι άρρωστο, φωνάζουμε τον γιατρό. Και αν δεν υποχωρήσει, πηγαίνει στο νοσοκομείο. Κανείς δεν παραβλέπει όταν η αρρώστια μπει στο σπίτι του. Τώρα το σπίτι μας είναι ο πλανήτης και είναι άρρωστος σοβαρά. Σε 35 χρόνια από σήμερα, αν δεν πάρουμε τώρα μέτρα, δεν θα υπάρχει Βόρειος Πόλος. Οι πάγοι θα έχουν λιώσει, οι ωκεανοί θα έχουν υπερπλημμυρίσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες…».

Και τι πρέπει να γίνει;

«Αυτό είναι και το σύνθημα της περιοδείας μου ανά τον κόσμο. Η κλιματολογική αλλαγή που άρχισε απαιτεί να γίνουμε όλοι ενεργοί πολίτες εάν θέλουμε να έχει μέλλον ο πλανήτης μας», είπε ο κ. Gore και έδειξε πίσω, τις επιγραφές με την εικονογράφηση των κλιματολογικών αλλαγών από το βιβλίο του, που θα κυκλοφορήσει σε ελληνική μετάφραση, πλέον. «Πρέπει εμείς, σαν τους 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, να φυλάξουμε τις δικές μας Θερμοπύλες», ήταν ο ρητορικός παραλληλισμός του κ. Al Gore, που ξεσήκωσε την αίθουσα σε επιδοκιμαστικό χειροκρότημα. «Η γενιά μας είναι οι Θερμοπύλες. Σε μας έλαχε ο μεγάλος κλήρος, η μεγάλη ευθύνη να τις φυλάξουμε. Οπως η Ελλάδα στα αρχαία χρόνια διέσωσε με τη θυσία και τη γενναιότητα μιας χούφτας ανδρών τον πολιτισμό. Ηξεραν ότι η ήττα τους θα είχε συνέπειες στις γενιές που θα έρχονταν μετά. Γι’ αυτό και η νίκη τους πέρασε στην ιστορία…». Καταλυτικό το χειροκρότημα σάρωσε την αίθουσα. Με την ίδια ευγλωττία είχε παρουσιάσει παραστατικά ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής το μέγα πρόβλημα που βιώνει η γενιά μας, των τεσσάρων εποχών που έμειναν δύο, καλοκαίρι και χειμώνας, αποχαιρετώντας την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ο ίδιος, όμως, θέλησε να τονώσει την αισιοδοξία, που δίνει καλύτερα αποτελέσματα από την απαισιοδοξία και την ηττοπάθεια. «Εμένα, ακόμα κι αν το ποτήρι μου είναι μισοάδειο, εννοώ να το βλέπω μισογεμάτο». Και το ακροατήριο χειροκρότησε γιατί κατάλαβε πως με αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να ενισχύσει την αγωνιστικότητα του κάθε πολίτη ενάντια στη ρύπανση. «Πριν μπει ο ταύρος στο υαλοπωλείο, καλύτερα να τον πιάσουμε από τα κέρατα», είπε ο κ. Al Gore σε άλλη αποστροφή του. «Λένε ότι μιλώ απευθυνόμενος στην έρημο (φωνή βοώντος εν τη ερήμω), αλλά ακόμη δεν είναι έρημος… Γιατί θα ‘ρθουν τα παιδιά μας και θα μας ρωτήσουν είτε: «γιατί, σεις οι μεγάλοι, δεν κάνατε τίποτε να σταματήσετε το κακό που το βλέπατε να έρχεται» ή «πώς βρήκατε, μπράβο, το θάρρος να σώσετε το κόσμο»». Κι αυτό θέλουμε όλοι να ακούσουμε… Εξοχοι ομιλητές, η αλήθεια σαν Δαμόκλειος σπάθη να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, η ανάγκη να γίνουμε ενεργοί πολίτες η μόνη λύση, ερωτήματα δόθηκαν και απαντήθηκαν εύστοχα κι εύστροφα από Κώστα Καραμανλή και Al Gore, ο σπόρος είχε ριζώσει στο ακροατήριο που βγήκε, συζητώντας, ξεχνώντας για λίγο τα πολιτικο-οικονομικά προβλήματα που ωχριούν μπροστά σε αυτό, της Πυρέσσουσας Γης. Μια ματιά στο πάνελ, άδειο τώρα, το ποτήρι με νερό του Κώστα Καραμανλή μισογεμάτο, του γενικού διευθυντού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου σχεδόν άδειο (έγνοια για την επιτυχία του Debate ομοφωνίας), αρκετά γεμάτο του κ. Al Gore (κάτι έχει να πει και αυτό για όσους προσέχουν τα σημάδια!!).

Παρουσίες

Στις πρώτες σειρές οι υπουργοί Γ. Αλογοσκούφης, Μαν. Κεφαλογιάννης, ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης, ο πρ. ΥΠΕΞ πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης, ο διοικητής Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας, οι υφυπουργοί Πέτρος Δούκας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αλ. Κοντός, Τάσος Νεράντζης, Γερ. Γιακουμάτος, Σταύρος Καλογιάννης, ο πρώην υπουργός Φίλ. Πετσάλνικος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Απ. Σταύρου, ο γεν. γραμματέας Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης, Ν. Καραχάλιος, πολιτικού σχεδιασμού, ο οικονομολόγος Μίνως Ζομπανάκης, ο ακαδημαϊκός Χρ. Ζερεφός, γεν. γραμματέας Επιτροπής Οζοντος, η βουλευτής Επικρατείας Μπερνιδάκη-Αλντους, ο πρ. υφυπουργός Παν. Σκανδαλάκης, οι βουλευτές Μίλτος Βαρβιτσιώτης (ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης είχε αναφορά στις Βρυξέλλες), Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, βουλευτής Κερκύρας, Σοφία Καλατζάκου, Ελσα Παπαδημητρίου, Ελενα Κουντουρά, Κώστας Καρράς, Αρια Μανούσου, Κυκλάδες. Επίσης, ο καθηγητής Αργύρης Καρράς, γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου, Αγγελος Δεληβορριάς, Καίτη Τζιτζικώστα, Βασίλης Θεοχαράκης, Φαλή Βογιατζάκη, ο πρέσβης Μ. Βρετανίας Simon Gass και ο Γιώργος Μέργος, διοικητής του ΙΚΑ. Ο γεν. διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ.Κ.» καθηγητής Κων. Αρβανιτόπουλος προσφώνησε τους εξέχοντες ομιλητές, έθεσε το θέμα της εκδήλωσης και συντόνισε την όλη ροή ερωτήσεων με επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή