Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Το νέο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για την «εργασία και την αγοραστική δύναμη», το οποίο επρόκειτο να παρουσιαστεί χθες στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνει δύο είδη μέτρων: ορισμένα αφορούν την κοινωνική και φορολογική πολιτική κι άλλα τη διοίκηση επιχειρήσεων. Μεταξύ των πρώτων, η φοροαπαλλαγή των υπερωριών, η κατάργηση των φόρων κληρονομίας για τους συζύγους. Εν ολίγοις, μια δέσμη μέτρων που θέλει να προκαλέσει «σοκ» στην κοινή γνώμη.

Το δεύτερο είδος μέτρων δεν έχει μεγάλη σχέση με το θέμα. Πρόκειται για τη διαμόρφωση πλαισίου για τα δικαιώματα αγοράς μετοχών και ενός ηθικού πλαισίου όσον αφορά τις επιπρόσθετες ιλιγγιώδεις απολαβές ορισμένων διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων. Η πρακτική αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές χώρες και ανέκυψε και στη Γαλλία, μετά τις πρόσφατες εξαιρετικά προσοδοφόρες παραιτήσεις διευθυντικών στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων.

ΒΕRLΙΝΕR ΖΕΙΤUΝG

Θα τα καταφέρει ο Αμπάς;

Η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση κάπως ξύπνησε την αισιοδοξία των μεγάλων και των ενδιαφερομένων για την Εγγύς Ανατολή. Ακόμη και για διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ.

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη: τα παλαιστινιακά εδάφη είναι πια διχοτομημένα. Από ποιους και πού θα δημιουργηθεί το παλαιστινιακό κράτος; Τι νόημα έχει η νέα κυβέρνηση, αφού την αναγνωρίζουν μόνον οι οπαδοί της Φατάχ; Γιατί τώρα πιστεύουν όλοι ότι ο Αμπάς θα τα καταφέρει, αφού μέχρι τώρα δεν τα κατάφερε; Οι παραστρατιωτικοί της Φατάχ δεν είναι άγγελοι. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι Παλαιστίνιοι.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Απαιτείται νέα στρατηγική

Τι θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτόν τον κυκεώνα της Μέσης Ανατολής; Θέλει να ενισχύσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς και τη Φατάχ για να πάρουν εκδίκηση από τη Χαμάς, άρα και από τον παλαιστινιακό λαό που την αγκαλιάζει; Οι Βρυξέλλες πρέπει τάχιστα να αρθρώσουν συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, διότι δεν συμφέρει κανέναν να διαλυθεί η Παλαιστινιακή Αρχή.

DW-WΟRLD.DΕ

Η αδιέξοδη στάση της Πολωνίας

Η υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Αννα Φορτίγκα, δεν μπορούσε να γίνει σαφέστερη: η κυβέρνηση της Βαρσοβίας δεν μπορεί να μετακινηθεί από τις θέσεις της, είπε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου γενικών υποθέσεων, προχθές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όμως, βλέπουμε μια Πολωνία η οποία εμμένοντας στο θέμα της λήψης αποφάσεων, απομονώνεται όλο και περισσότερο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Καζίνσκι κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι αδικούν τη Βαρσοβία. Οπως δε δήλωσε χθες, «δεν θα επιτρέψουμε να έχει η Πολωνία μια διαφορετική μεταχείριση από την Ε.Ε. απ’ ό,τι άλλες χώρες της Ενωσης». Ανέβασε μάλιστα τους τόνους, λέγοντας ότι ορισμένες χώρες-μέλη «απειλούν» την Πολωνία. Απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει τις χώρες αυτές και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η πολωνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τον κ. Καζίνσκι, στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, θα επιμείνει για μια νέα λύση στο ζήτημα της στάθμισης των ψήφων κάθε χώρας με το μοντέλο της τετραγωνικής ρίζας του πληθυσμού κάθε χώρας. Μία πρόταση που ενισχύει σημαντικά τις ψήφους της Πολωνίας και μειώνει αντίστοιχα τις ψήφους της Γερμανίας.

ΗΕRΑLD ΤRΙΒUΝΕ

Αμεση ανάγκη για κονδύλια

Από τη στιγμή που οι ηγέτες της G8 δεσμεύτηκαν να διαθέσουν το ποσό των 60 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση του έιτζ, το αμερικανικό Κογκρέσο οφείλει να αναζητήσει επιπρόσθετα κονδύλια προκειμένου να περιορίσει το άνοιγμα μεταξύ των κονδυλίων που δεσμεύονται και των αναγκών των απελπισμένων ασθενών. Τα ανεπτυγμένα κράτη έχουν αυξήσει κατά πολύ τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για το έιτζ, με το σκεπτικό ότι η ασθένεια δεν απειλεί μόνον τα θύματά της, αλλά αναδεικνύει παράλληλα τον κίνδυνο αποσύνθεσης της κοινωνίας, κάτι που συμβαίνει μετά βεβαιότητος στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή