Ο ρυπαίνων δεν πληρώνει

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοικοι του Ωρωπού πίνουν νερό με υπόλοιπα βιομηχανικών αποβλήτων. Ο νότιος Ευβοϊκός δηλητηριάζεται καθημερινά με επικίνδυνα τοξικά με τα οποία τροφοδοτείται από τον δύσμοιρο Ασωπό, που από ποτάμι, φορέας ζωής και γονιμότητας, έχει γίνει εδώ και 38 χρόνια, με τη βούλα μάλιστα του ελληνικού κράτους, αγωγός βιομηχανικών αποβλήτων, καθώς με προεδρικό διάταγμα του 1969 επιτρέπεται οι βιομηχανίες της περιοχής να παροχετεύουν τα υπολείμματά τους στο ποτάμι και εν τέλει στη θάλασσα. Αυτή την «ιδιοφυή», «πατριωτική», «αναπτυξιακή» πολιτική ακολούθησαν όλοι όσοι κατέχουν την εξουσία έκτοτε έως σήμερα. Στο έγκλημα του Ασωπού, αυτουργοί είναι όσοι ασύδοτοι επιχειρηματίες καταστρέφουν διά ενεργειών ή παραλείψεων τη γη, τα νερά και τη θάλασσα της πατρίδας μας και ηθικοί αυτουργοί είναι όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί και οι δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι αμέσως ή εμμέσως εμπλέκονται έκτοτε με το θέμα.

Από το 1999 κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά οι κάτοικοι του Ωρωπού εναντίον των βιομηχανιών που ρυπαίνουν με ανεπεξέργαστα απόβλητα. Μόλις το 2003 ολοκληρώθηκαν οι έρευνες που κατέγραψαν με μετρήσεις 18 παραβάτες. Μόλις το 2007 ολοκληρώθηκε η δίκη τους. Μόνον 8 από τους 18 δικάστηκαν, καθώς οι δέκα βιομηχανίες κορόιδεψαν την αθώα κρατική υπάλληλο δίνοντας λάθος ονόματα υπευθύνων!!! Μόνον έξι από τους οκτώ δικασθέντες καταδικάστηκαν: η μεγαλύτερη ποινή ήταν μόνον 12 μήνες με αναστολή και το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο μόνο 5.000 ευρώ! Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτό προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για όσους δηλητηριάζουν την πατρίδα μας, άρα το πάρτι της ασυδοσίας συνεχίζεται. Γιατί ποιος ασυνείδητος που μπορεί ατιμωρητί να δίνει λάθος όνομα υπεύθυνου βιομηχανίας, ποιος αεριτζής που έχει μάθει να κάνει τις δουλειές του κλείνοντας το μάτι στις τοπικές και υπερτοπικές εξουσίες, θα επενδύσει σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, ποιος κυνικός θα μειώσει κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα κέρδη του για να μην έχει ο Ασωπός ποταμός «μελιτζανί χρώμα, να βγάζει ατμούς και να βρωμάει», όταν μπορεί με πέντε χιλιάρικα να τη βγάλει καθαρή έως την επόμενη δίκη; Κανείς!

Μπορεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου να καβάλησε τις προάλλες υβριδικό αμάξι για να πάει στο υποβαθμισμένο περιβαλλοντικά Πέραμα, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του δεν αναγγέλλει καμία συγκεκριμένη πολιτική για το περιβάλλον. Μπορεί ο κ. Γιώργος Σουφλιάς να υπερηφανεύεται για τα δημόσια έργα, αλλά το περιβάλλον δεν είναι στις προτεραιότητές του. Αυτή είναι η αλήθεια.

Η υπόθεση του Ασωπού είναι ένα ωραιότατο προεκλογικό στοίχημα για όλους. Ας δεσμευτούν τουλάχιστον για τη δημιουργία της Κεντρικής Μονάδας Βιομηχανικών Αποβλήτων της βιομηχανικής ζώνης.

Εάν οι 300 της ελληνικής Βουλής δεν νομοθετήσουν με σύγχρονο τρόπο, εάν οι επιχειρηματίες δεν συμπεριλάβουν στους προϋπολογισμούς τους το κόστος των αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, τότε ούτε αληθινή ανάπτυξη θα έχουμε -το κόστος των καταστροφών είναι τεράστιο- και για πατρίδα θα κληροδοτήσουμε μια έρημη χώρα, με μελιτζανί ποτάμια, με νερά γεμάτα νιτρικά, μόλυβδο και χρώμιο. Ποιος θα τα πίνει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή