…και το καλοκαίρι των παιδιών

…και το καλοκαίρι των παιδιών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φύλλο τούς δίνεις και σου φτιάχνουν ολόκληρη ιστορία. Το ρίχνουν στο νερό, γίνεται καράβι, παίρνουν άσπρο φύλλο χαρτί και μπογιές και ζωγραφίζουν το ταξίδι… Περνά η άμμος μέσα από τα μικρά δάχτυλα και χύνεται, ποτάμι χρυσόσκονη, στην αμμουδιά. Με το κουβαδάκι κουβαλούν νερό, το ρίχνουν στην άμμο, τη σφίγγουν στις δημιουργικές φούχτες, φτιάχνουν κάστρο με πολεμίστρες και με τάφρο ολόγυρα και αγναντεύουν πέρα στο πέλαγο, να ‘ναι έτοιμοι, γιατί όπου να ‘ναι, θα φανούν οι Πειρατές, όχι της Καραϊβικής, αλλά οι δικοί τους, οι φίλοι της φαντασίας που παίζουν μαζί τους, στα ψέματα, πόλεμο…

Το ωραιότερο άγαλμα δεν το έφτιαξε ο Πραξιτέλης ούτε ο Ροντέν. Είναι μια γοργόνα ξαπλωτή στη χρυσή αμμουδιά της Σκιάθου, στις Κουκουναριές και την έφτιαξαν παιδιά, μεγαλύτερα, αλλά πάντα παιδιά…

Τη γλώσσα των παιδιών μόνον οι ποιητές την κατέχουν. Από το «Τετράδιο της Χρονιάς», έκδοση του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», έμπνευση και αυτό της Φραγκίσκης Ψαχαροπούλου-Καρόρη, δανειστήκαμε τη λαλιά των ποιητών και την κάναμε ζωγραφική, όπως μόνο τα παιδιά ξέρουν να ζωγραφίζουν. «Στόχος του «Τετραδίου της Χρονιάς» είναι πάντα η επικοινωνία με τα παιδιά των νησιών μέσω της ζωγραφικής», εξηγεί η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μαρία Κωνσταντινίδη. Τα θέματα ζωγραφικής των παιδιών αφορούν πάντα το υγρό στοιχείο, «το γλυκό και το αλμυρό», με μεγαλύτερη συμμετοχή μικρών ζωγράφων, τα έργα των οποίων αξιολογούν ο μεγάλος μας φίλος καθηγητής – ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης και η γνωστή σκιτσογράφος και συνεργάτις του Τήλεφου Ελλη Σολομωνίδη-Μπαλάνου. Και μια είδηση! Το Εργαστήρι – πιλότος της Σίφνου, με κοινή απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου και του Δήμου Σίφνου ονομάστηκε, τιμής ένεκεν, Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη» και ήταν και η Φραγκίσκη με το γαλανό βλέμμα παρούσα στην εκδήλωση.

Ενα καλοκαίρι των παιδιών ξεκινά, πυρωμένο και ανησυχητικό για τους μεγάλους. Ας το χαρούν τα παιδιά και ας το ζωγραφίσουν. Εδώ είναι το «Σημειωματάριο» για να τις δημοσιεύσει, αρκεί να μη βάλουν χεράκι οι μεγάλοι. Τα παιδιά βλέπουν και ζωγραφίζουν το αληθινό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή