Ανεμοδεικτης

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα, τι ακριβώς εννοεί η ΔΕΗ με την… καθησυχαστική διαβεβαίωση πως μόνο «μικρά προβλήματα» παρουσίασε το «δίκτυο» τούτες τις δύσκολες ώρες του μεγάλου καύσωνα, ομολογώ πως δεν το αντιλαμβάνομαι… Οταν επισήμως ανακοινώθηκε πως γύρω στις 25 συνοικίες του Λεκανοπεδίου συνέβησαν διακοπές ρεύματος, που κράτησαν από μία μέχρι και τέσσερις ώρες (υπολογίστε: 25 συνοικίες του Λεκανοπεδίου θα πρέπει να «φιλοξενούν» γύρω στις 800.000 κατοίκους!), αυτά τα «μικρά προβλήματα» προφανώς και δημιούργησαν αφόρητες καταστάσεις στον κοσμάκη! Εκτός, πια, και αν τα «μικρά προβλήματα» προβάλλονται ως το… ευπρόσδεκτο αντίβαρο στον μεγάλο κίνδυνο ενός γενικού μπλακ άουτ (που ακόμη δεν έχει περάσει!), κάτι δηλαδή σαν τη «λογική» του Χότζα, στο γνωστό χαρακτηριστικό ανέκδοτο!

Οχι, βεβαίως, πως σε συνθήκες έτσι κι αλλιώς έκτακτες (σπανιότατα το θερμόμετρο δεν «χτύπαγε» 43 βαθμούς στα μέσα Ιουνίου…) αποκλείεται να συμβούν βλάβες λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε μικρές ή μεγαλύτερες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, οι περισσότερες από τις διακοπές που σημειώθηκαν ήταν ελεγχόμενες, σχεδόν προγραμματισμένες ανά περιοχή, προκειμένου ακριβώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα να αντέξει την αυξημένη ζήτηση και έτσι να αποφευχθεί το μπλακ άουτ.

Και αυτός είναι ο μεγάλος φόβος των υπευθύνων της ΔΕΗ (και των πολιτικών προϊσταμένων της στην κυβέρνηση, εκεί στο υπουργείο Ανάπτυξης), καθώς βλέπουν σαν κάτι περισσότερο από απλή «πιθανότητα» τις φετινές δύσκολες «καυτές» μέρες η εθνική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως από τη μεγάλη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων…) να αγγίξει τα 11.000 μεγαβάτ – αρκεί να σημειωθεί πως χθες στις 12 το μεσημέρι έφθασε τα 10.280 μεγαβάτ, σε σύγκριση με τα 10.300 μεγαβάτ που έφθασε στις πιο δύσκολες στιγμές του 2006, χρονιάς που δεν παρατηρήθηκαν, τουλάχιστον σε τέτοια ένταση, καύσωνες. Με άλλα λόγια, κακά τα «μαντάτα»…

Εξ ου και το θέαμα του υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα να… μοιράζει φυλλάδια στο Σύνταγμα, με συμβουλές για το πώς τα νοικοκυριά θα κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, γι’ αυτό και κάποιος «υπεύθυνος» πρότεινε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής στις νοικοκυρές να μη χρησιμοποιούν τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές στα σπίτια (και ιδίως τις κουζίνες και τους φούρνους) στο διάστημα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Και όταν ρωτήθηκε (με εύλογη απορία!) «και τι θα τρώνε οι οικογένειες;», απάντησε με… αφοπλιστική αφέλεια, «σαλάτες και σάντουιτς»!

Τελικά, είναι… «αστείο»: μια επιχείρηση, αντί να χαίρεται που υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το προϊόν που παράγει και πουλάει, βγαίνει… πανικόβλητη στην αγορά και… παρακαλάει τους πελάτες της να καταναλώνουν όσο λιγότερο μπορούν το προϊόν της – επισείοντας, μάλιστα, τον κίνδυνο αν δεν… «συμμορφωθούν» να… στερηθούν το συγκεκριμένο προϊόν (και ποιο, ε; το ηλεκτρικό ρεύμα, το «οξυγόνο» της σύγχρονης ζωής μας!) από κάμποσες ώρες μέχρι… κάμποσες μέρες! Θα πείτε: «έκτακτες ανάγκες, έκτακτες λύσεις…». Είναι, όμως, έτσι; Πρόκειται πραγματικά για «έκτακτες» (που πάει να πει απρόβλεπτες) ανάγκες;

Ηδη από τις αρχές του τρέχοντος αιώνα, δηλαδή εδώ και επτά χρόνια, οι ειδικοί γνώριζαν πολύ καλά την εξέλιξη που θα σημείωνε σταδιακά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και έλεγαν (με χαρτιά και σφραγίδες!) ότι σε ετήσια βάση οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας θα κατέγραφαν αύξηση της τάξεως του 4%. Τι το πιο λογικό, άρα, τόσο οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ όσο και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι να προετοιμαστούν κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες εθνικές ενεργειακές ανάγκες. Πολύ περισσότερο, που οι πάντες γνώριζαν πως το σύστημα της χώρας, με τους παλαιούς λιγνιτικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς (τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ιδίως με τα ολοένα και θερμότερα καλοκαίρια και τη μείωση των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων -άρα και των αποθεμάτων των ταμιευτήρων τους- δεν αποτελούν πάντα ασφαλείς λύσεις), κινείται τα τελευταία χρόνια απολύτως στο «όριό» του.

Πέραν τούτων, δουλειά των «υπευθύνων» είναι να μελετούν τα δεδομένα, να κάνουν στο εγγύτατο, αν μη τι άλλο, μέλλον προβολές των διαμορφούμενων συνθηκών (κλίματος, αυξημένης κατανάλωσης, επάρκειας παραγωγής, διαθέσιμου ρεύματος, για την περίπτωση εισαγωγών στην περιοχή μας – ιδίως μάλιστα μετά την προαποφασισμένη διακοπή λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας) και να… προετοιμάζονται αναλόγως. Από όλα αυτά τα αυτονόητα δεν έγινε τίποτε απολύτως. Ούτε, βέβαια, υλοποιήθηκαν οι προαναγγελίες και «δεσμεύσεις» για πραγματική και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δημιουργίας νέων σύγχρονων μονάδων κ.λπ. Από τις «προβλέψεις», επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, για δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από τη ΔΕΗ, συνολικής δυναμικότητας 1.200 μεγαβάτ, έγινε… μόλις ένα, δυναμικότητας 400, και από τα ιδιωτικά δυναμικότητας 900 μεγαβάτ, επίσης ένα, παρεμφερούς ισχύος…

Μα «έτσι» φυσικά και θα φθάναμε με… μαθηματική ακρίβεια σε «έκτακτες συνθήκες» – και ας ήταν προβλέψιμες και ορατές από… τον περασμένο αιώνα! Λίγο οι θρυλούμενες σκοτεινές δυνάμεις ιδιωτικών συμφερόντων που εισάγουν σχετικά φθηνό ρεύμα και το μεταπωλούν πανάκριβα στη ΔΕΗ, κάτι οι υποψίες ότι οι καθυστερήσεις στην έγκριση ίδρυσης σύγχρονων ιδιωτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής οφείλονται σε σύγκρουση μεγαλοσυμφερόντων, και… να ‘μαστε στο σημείο να μας προτείνουν να τρώμε… σαλάτες και σάντουιτς στο οικογενειακό τραπέζι! Αν και πιστεύω πως για τα χάλια μας περισσότερο φταίει η ανικανότητα και η ανεπάρκεια της λογής λογής… «αρμοδίων»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή