Η χρυσή τέφρα της καμένης γης

Η χρυσή τέφρα της καμένης γης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέγεται από καιρό: Κάθε φορά που εκδηλώνεται καλοπροαίρετη κυβερνητική πρόθεση τακτοποίησης ή νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, ακολουθεί ένα μεγάλο κύμα πυρκαγιών. Είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι οφείλονται σε εμπρησμούς και πιθανόν να μην οφείλονται όλες. Το άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι οι πυρκαγιές αυτές ξεσπούν σε περιοχές οικοπεδικού και οικιστικού ενδιαφέροντος: Κατ’ αρχήν στα δάση και στα βουνά που περιβάλλουν την Αθήνα, τα οποία είναι και η άμεση προτεραιότητα των πιθανών εμπρηστών. Ετσι κάηκαν μεγάλες εκτάσεις στον Υμηττό, στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα.

Ολες ή σχεδόν όλες οι περιοχές που κάηκαν γύρω από την Αθήνα έγιναν οικόπεδα και οικοδομήθηκαν. Πολυάνθρωπες και πυκνοκατοικημένες σήμερα συνοικίες, φυσικά απολύτως νόμιμες, ξεπετάχτηκαν, όπως ο μυθικός Φοίνικας, μέσα από τις τέφρες της καμένης γης. Πώς γίνεται αυτό το θαύμα, πώς πωλείται και αγοράζεται, ως οικόπεδα, η καμένη γη, πώς εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες και πώς εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο κάποιου δήμου ή κοινότητας, είναι διαδικασίες που δεν έχουν μελετηθεί ακόμη σε βάθος. Η ευρηματικότητα του Νεοέλληνα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να μετατρέψει το παράνομο σε νόμιμο, είναι ανεξάντλητη και συχνά ανακαλύπτει απίθανες μεθόδους, σατανικά ευφυείς. Το βέβαιο είναι ότι γι’ αυτή τη μετατροπή του παράνομου σε νόμιμο συνεργάζονται στενά και με το αζημίωτο εμπρηστές, καταπατητές, συνεταιρισμοί, αυτοσχέδιοι «ιδιοκτήτες», ιερές και ανίερες μονές, δήμοι και κοινότητες, κτηματομεσίτες, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι με πλήθος δημοσίων και ημιδημοσίων υπηρεσιών. Μεγάλο πλήθος βγάζει το ψωμί του από την καμένη γη.

Δεύτερη, ενίοτε και πρώτη, προτεραιότητα των εμπρηστών και καταπατητών είναι οι «ιδιαιτέρου κάλλους» τουριστικές περιοχές, όπως η Χαλκιδική, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, όσα έχουν ακόμη δάση, όπως π.χ. η Σάμος που καίγεται σχεδόν κάθε χρόνο.

Ας παραδεχθούμε, λοιπόν, ότι τις «τυχαίες» πυρκαγιές και τους εμπρησμούς δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε. Είναι δυνάμεις υπέρτερες! Αλλά την καμένη γη δεν μπορούμε να την προστατεύσουμε; Η αποτελεσματική προστασία έχει διπλή σημασία: Πρώτον, απογοητεύει τους εμπρηστές, τους καταπατητές και όλο το σινάφι των συνεργατών τους. Κάνει τους εμπρησμούς αναποτελεσματικούς. Και δεύτερον, η ελληνική γη, ιδιαίτερα της Αττικής, είναι τόσο ευλογημένη ώστε αν αποτελεσματικά προστατεύεις μια καμένη έκταση, αυτή αναδασώνεται μόνη της μέσα σε λίγα χρόνια χωρίς άλλη φροντίδα. Φαίνεται ότι δεν μπορούμε να προστατεύσουμε ούτε την καμένη γη. Απόδειξη, οι βίλες που αναδύονται από τις στάχτες της βορειοανατολικής Πεντέλης που κάηκε πριν από λίγα χρόνια.

Φέτος, σειρά είχε η Πάρνηθα να καεί. Με μαθηματική ακρίβεια θα ερχόταν η σειρά της. Οι παράνομες βίλες, τα σπιτάκια και οι παράγκες την είχαν πολιορκήσει από καιρό και συνεχώς ανέβαιναν. Τώρα φαίνεται ότι ήλθε η στιγμή της τελικής εφόδου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή