Οχι ανοικοδόμηση – γκέτο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1963 μια τρομερή κατολίσθηση του βουνού πάνω από το Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας έθαψε στη λάσπη τον οικισμό, με αποτέλεσμα 13 νεκρούς και κατεστραμμένα όλα σχεδόν τα σπίτια. Οι νεκροί θα ήσαν περισσότεροι αν δεν ήταν Κυριακή πρωί με τους κατοίκους να βρίσκονται στην εκκλησία. Η αρωγή τής τότε κυβέρνησης Κ. Καραμανλή εκδηλώθηκε άμεσα και στους κατοίκους εδόθησαν άφθονα χρήματα και εφόδια.

Ομως, στην περίπτωση του Μικρού Χωριού η ανασυγκρότηση ευτύχησε να γίνει, με κυβερνητική στήριξη φυσικά, από το γραφείο Δοξιάδη που εκπόνησε και εφάρμοσε για την ανοικοδόμηση χωροταξικό σχέδιο και τέσσερα διαφορετικά αρχιτεκτονικά σχέδια. Ετσι, αντί να κατασκευασθεί ένα τσιμεντένιο γκέτο (όπως έγινε μετά τους σεισμούς στον Βόλο, την Κεφαλονιά, Ζάκυνθο κ.λπ.) με ομοιόμορφες κατοικίες οικοδομήθηκε ένας πρότυπος οικισμός με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, ο οποίος προικοδοτήθηκε με όλες τις απαραίτητες υποδομές (δρόμοι, πλατείες, ύδρευση κ.λπ.) για μια πολιτισμένη και άνετη διαβίωση των κατοίκων του. Σήμερα το Μικρό Χωριό με τα όμορφα σπίτια του είναι ένας ζηλευτός προορισμός για τους Ελληνες και ξένους τουρίστες.

Υπενθυμίζω το παράδειγμα του Μικρού Χωριού για να επισημάνω ότι η καταστροφή, που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, θα επανορθωθεί και οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στις εστίες, αλλά και στις αγροτικές και άλλες εργασίες τους, αν η ανασυγκρότηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση γίνει όχι άναρχα, όχι δηλαδή με την αλόγιστη και εν πολλοίς κομματικά ελεγχόμενη χορήγηση βοηθημάτων, δανείων κ.λπ., αλλά με άρτια σχέδια, χωροταξικά και αρχιτεκτονικά, δημιουργίας προτύπων οικισμών που θα διατηρούν την παράδοση αλλά θα είναι και βιώσιμοι προσφέροντας στους κατοίκους όλες τις ανέσεις μιας οργανωμένης ζωής.

Ο,τι έγινε πριν από περισσότερα από 40 χρόνια στην Ευρυτανία, μπορεί να γίνει τώρα καλύτερα στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία, στην Εύβοια κ.λπ. Αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση, γιατί σήμερα υπάρχει και περισσότερο επιστημονικό δυναμικό ικανό να σχεδιάσει την ανασυγκρότηση και άφθονοι οικονομικοί πόροι. Το κράτος έχει χρήματα να βοηθήσει, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμοι να εγκρίνουν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από το Κοινοτικό Ταμείο Αλληλεγγύης, οι ιδιώτες έχουν προσφέρει μέχρι τώρα ποσά που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ. Καμιά δικαιολογία λοιπόν δεν θα υπάρξει αν οι τεράστιοι αυτοί πόροι σπαταληθούν με κομματικά κριτήρια για να κατασκευασθούν με τσιμεντόλιθους πρόχειρες και αφιλόξενες κατασκευές.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης που ζήτησε ήδη από τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς του την ταχεία εκπόνηση ειδικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πληγεισών περιοχών, ας σκεφθεί ότι χρησιμότεροι στο ξεκίνημα θα του είναι οι πολεοδόμοι και οι αρχιτέκτονες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή