Βαδίζοντας προς τις κάλπες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αλήθεια, έχεις σκεφτεί πόσες φορές ακούστηκε, δημοσιεύθηκε, μεταδόθηκε, τροφοδότησε σενάρια για πιθανές εξελίξεις και προκάλεσε αναβολές για τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων η λέξη εκλογές, τους τελευταίους μήνες;», ρώτησε ο συμπολίτης τον συνομιλητή του. «Λογάριασες πόσες φορές συζητήθηκε, από ειδήμονες και μη, στα τηλεοπτικά παράθυρα, έγινε πρωτοσέλιδος τίτλος στον Τύπο, έδωσε αφορμή για κομματικές αντιπαραθέσεις και ευκαιρία για πολιτικές αναλύσεις, πριν ξεσπάσει η πύρινη λαίλαπα που έκοψε το νήμα της ζωής τόσων ανθρώπων, αφάνισε ολόκληρα χωριά και έκανε κάρβουνο δάση και καλλιέργειες; Και τώρα που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και βαδίζουμε προς τις κάλπες, βάλε το χέρι στην καρδιά και πες μου, έτσι πρόχειρα και απλά, τι περιμένεις να δεις;».

«Δεν χρειάζεται να βάλω το χέρι στην καρδιά, η λογική πρέπει να πρυτανεύσει και να αποδείξει την αξία της τις δύσκολες αυτές ώρες…» απάντησε ο άλλος. «Στο κάτω κάτω, σε μια Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, όπως η δική μας, θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας και οι εκλογές για την ανάδειξη των βουλευτών που αντιπροσωπεύουν το Εθνος, αποτελούν πρωταρχική της εκδήλωση. Και επειδή φουντώνει η εκλογολογία κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός για να ανοίξουν οι κάλπες, δεν έχουν νόημα οι μετρήσεις για τις συζητήσεις, τα σενάρια και τις αναλύσεις που ανέφερες. Μην ξεχνάς, όμως, ότι η ψήφος, μία από κείνες που δίνουν το προβάδισμα, εξασφαλίζουν την υπεροχή και χαρίζουν τη νίκη σε κόμματα και υποψηφίους, δεν εκφράζει μόνο τις προτιμήσεις, τις επιλογές ενός ψηφοφόρου που, ως πολίτης, ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Ούτε την ευαρέσκειά του για όσα έγιναν στους προηγούμενους χρόνους ή τη δυσαρέσκειά του γι’ αυτά που του είχαν υποσχεθεί και περίμενε, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν. Αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για τα κοινά, τις υποθέσεις, τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν όλους τους πολίτες, επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του σε μια από τις κορυφαίες δημοκρατικές διαδικασίες και του δίνει την ευκαιρία, τη δυνατότητα να ανανεώσει τις όποιες προσδοκίες του. Γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι, οι απλοί πολίτες, όσοι θα βαδίσουν προς τις κάλπες με νηφαλιότητα και χωρίς φανατισμούς, περιμένουν ανεκτές λύσεις για τα προβλήματα που τριβελίζουν το μυαλό τους, βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, σιγουριά για το μέλλον των παιδιών τους, προστασία από τους κινδύνους που τους απειλούν, κοινωνική μέριμνα, φροντίδα για την παιδεία και αποτελεσματική κρατική συμπαράσταση στις δύσκολες ώρες, που να εκδηλώνεται με ουσιαστική βοήθεια, δίχως άσκοπη χρονοτριβή. Αδημονούν, ωστόσο, καθώς προσμένουν να επουλωθούν οι πληγές της υπαίθρου και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους οι συνάνθρωποί μας, που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται και το βιος τους να χάνεται μέσα στις φλόγες… Ομως, ο τροχός γυρίζει και τίποτα δεν αποκλείει να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Αδικο έχουν, άραγε, όσοι υποστηρίζουν πως ακόμη και οι θετικές σκέψεις βοηθούν τις ευνοϊκές εξελίξεις; Γι’ αυτό σου λέω, ας πράξουμε το καθήκον μας την ημέρα των εκλογών και μετά βλέπουμε…». Ο συμπολίτης τον άκουσε, αλλά δεν διαφώνησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή