Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Ασήμαντες μειώσεις

Επί μήνες ο πρόεδρος Μπους έχει υποσχεθεί μια τίμια αποτίμηση της κατάστασης στο Ιράκ, μια νέα, πιο φρέσκια ματιά στη στρατηγική του πολέμου και ένα νέο σχέδιο για το πώς θα βγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το θανατικό σπιράλ του ιρακινού εμφύλιου πόλεμου. Η Αμερική όμως δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως, βρήκε διάφορες δικαιολογίες για να μην προχωρήσει στη λήψη σοβαρών αποφάσεων, διατηρώντας τον πόλεμο και το 2008 και ίσως και παραπέρα.

Ηταν μια ακόμη υπόσχεση που δεν τηρήθηκε και ένας ακόμη ισχυρισμός δήθεν επιτυχίας που ακούσαμε από τον Μπους τα τελευταία χρόνια, από το σοκ και δέος, στα μπουκέτα με τριαντάφυλλα, στις ατελείς αποστολές και πιο πρόσφατα στη μεγάλη κλιμάκωση, που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε τους Ιρακινούς ηγέτες να κερδίσουν χρόνο και να ενώσουν τις διαφορετικές φυλές. Ελπίζουμε το Κογκρέσο πως δεν έχει τρελαθεί από τις ρητορικές. Ακόμη κι αν η αποκαλούμενη νέα εισβολή έδωσε κάποια ανάσα, οι ηγέτες του Ιράκ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Αυτό που προκύπτει από την κατάθεση του στρατηγού Ντ. Πετρέους είναι ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσουν τις δυνάμεις τους από 160.000 σε 130.000 το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό ακούγεται σοβαρό, αλλά ούτως ή άλλως θα έχουμε επιστροφή στον αριθμό των στρατιωτών που είχαμε πριν από την ανακοίνωση της προεδρίας Μπους για ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων, τον περασμένο Ιανουάριο. Ο στρατηγός Πετρέους ισχυρίστηκε ότι καταγράφηκε μείωση των θανάτων, όμως προσέθεσε ότι ο αριθμός των επιθέσεων παραμένει υψηλός.

LΑ RΕΡUΒΒLΙCΑ

Η μετάθεση της απόφασης

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρηση 30.000 στρατιωτών από το Ιράκ. Ακριβώς τόσους όσους είχε αποστείλει στη Βαγδάτη με στόχο την ειρήνευση μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων. Δημιουργείται η εντύπωση πως ο Τζορτζ Μπους και ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων στο τι θα ανακοινώσουν στους Αμερικανούς: έτσι ώστε αφενός να αποδυναμώσουν την πολιτική αντιπαράθεση για το Ιράκ και αφετέρου να μεταθέσουν την απόφαση για τη εκπόνηση σχεδίου αποχώρησης στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΑΒC

Στόχος, οι ελεύθερες κοινωνίες

Με τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος βρίσκονται αντιμέτωπες πολλές χώρες: η πιο πρόσφατη απόπειρα ήταν στην Τουρκία ενώ είχαν προηγηθεί η Γερμανία, η Δανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία. Στη Γηραιά Ηπειρο αποσοβήθηκαν τους τελευταίους μήνες αρκετές σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες. Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει πια δυνητικοί στόχοι. Η αιτιολόγησή του ξεκινά από την κρίση σε Ιράκ και Αφγανιστάν και φθάνει μέχρι τις καρικατούρες του Μωάμεθ. Στόχος των τρομοκρατών είναι οι ελεύθερες κοινωνίες της Δύσης. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι οι Ευρωπαίοι υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας όλο και πιο αποτελεσματικά. Μπορούμε να νικήσουμε τους τρομοκράτες. Πρέπει, πάντως, να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να καταπολεμήσουμε τις όλο δηλητήριο ιδεολογίες τους.

DW-WΟRLD.DΕ

Γερμανία και τρομοκρατία

Σε υπηρεσιακό έγγραφο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρεται ότι οι τρεις συλληφθέντες πρόσφατα στη Γερμανία εκπαιδεύτηκαν από οπαδούς της οργάνωσης στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η «Ενωση της Ισλαμικής Τζιχάντ» διατηρεί στενές σχέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα. Μολονότι δεν συνηθίζεται να αναλαμβάνουν τρομοκρατικές οργανώσεις την ευθύνη για επιθέσεις που απετράπησαν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί γνήσιο το κείμενο στην ισλαμική ιστοσελίδα. «Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για αυθεντική ανακοίνωση της εν λόγω οργάνωσης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. Η «Ενωση της Ισλαμικής Τζιχάντ» αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι επιδιώκει, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης Τέρμες στο Ουζμπεκιστάν, την οποία χρησιμοποιεί και η γερμανική πολεμική αεροπορία, προκειμένου να μεταφέρει Γερμανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Η ανακοίνωση της ουζμπεκικής οργάνωσης επιβεβαιώνει και άλλα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και κυρίως τεκμηριώνει το γεγονός ότι η Γερμανία είναι στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.

LΕ FΙGΑRΟ

Η περίεργη σύμπτωση

Το τελευταίο βίντεο του Οσάμα μπιν Λάντεν προβληθηκε την παραμονή των προεδρικών εκλογών του 2004 και βοήθησε τον Τζορτζ Μπους να κερδίσει τον Τζ. Κέρι. Αυτή τη φορά, ένα καινούργιο βίντεο πλήρως ανανεωμένο εμφανίστηκε πριν από τη συζήτηση στο Κογκρέσο για τη στρατηγική στο Ιράκ. Περίεργη σύμπτωση… Οπως συμβαίνει κάθε 11η Σεπτεμβρίου, όλοι θυμούνται να μιλήσουν για τον ιθύνοντα νου των επιθέσεων προ εξαετίας. Από εκεί και μετά, ο Μπιν Λάντεν έγινε εικόνα, μια μυθική φιγούρα, πηγή έμπνευσης για τους τζιχαντιστές του πλανήτη, οι οποίοι ποτέ δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη στις επιθέσεις. Το βίντεο του Λάντεν δείχνει αυτό ακριβώς. Ο υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός δεν αναδεικνύει οποιαδήποτε απειλή και δεν μιλάει κατ’ ευθείαν για επιθέσεις. Απλώς ασκεί προπαγάνδα… Τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβεί διάφορα και όλο και περισσότερες τοπικές ομάδες διατείνονται ότι αποτελούν τμήμα της Αλ Κάιντα.

Εξι χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η τρομοκρατική απειλή δεν έχει περιοριστεί. Με στόχο τη μείωσή της, ο Μπους συνεχίζει τον πόλεμο κατά των εξτρεμιστών. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να κινητοποιεί την κοινή γνώμη υπέρ της πολιτικής του στη Βαγδάτη. «Είναι ανάγκη», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος, «να μην αφήσουμε το Ιράκ να γινει ένας τόπος από τον οποίον η Αλ Κάιντα θα εκτοξεύει επιθέσεις εναντίον της Αμερικής ή των συμμάχων της».

ΤΗΕ ΤΙΜΕS

Η Ρόντικ και η πολιτική

Η αλήθεια είναι ότι της πήρε πολλά χρόνια για να αναπτύξει τη φιλοσοφία που αργότερα αποκαλέσαμε φιλοσοφία Ρόντικ. Ο θάνατος της Ανίτα Ρόντικ, της γυναίκας που εμπνεύστηκε τα Body Shop, μας άνοιξε το δρόμο για μια εντελώς διαφορετική σκέψη. Σήμερα παριστάνουμε ότι αγαπάμε το περιβάλλον και σπεύδουμε να απαλλαγούμε απ’ ό,τι μπορεί να το μολύνει. Αλλά ήταν εκείνη η γυναίκα που εν μέσω μιας αυστηρά θατσερικής περιόδου στην Αγγλία στάθηκε απέναντί μας και μας είπε ότι οφείλουμε να νοιαζόμαστε και να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις του τρόπου ζωής μας στο περιβάλλον. Σήμερα, η ηθική της κατανάλωσης έχει γίνει επιχείρηση, από τα οργανικά προϊόντα μέχρι και την πολιτική. Ολα αυτά θα είχαν συμβεί χωρίς την Ανίτα Ρόντικ; Πιθανότατα. Αλλά προείδε τα πράγματα κι αυτό οφείλουμε να της το χρεώσουμε. Μας δίδαξε ότι μπορεί να έχουμε χρήματα, αλλά με το χρήμα πηγαίνει πλέον γάντι και η υπευθυνότητα.

Και να σκεφθεί κανείς ότι η Ανίτα Ρόντικ ξεκίνησε από το Μπράιτον το 1976 με ένα δάνειο 4.000 λιρών. Και εν μέσω δηλητηριωδών σχολίων και επιθέσεων, εκείνη δεν έπαψε στιγμή να μιλάει για την επιδερμίδα, για τη φροντίδα της επιδερμίδας, όχι όμως μέσα από την εκμετάλλευση ζώων. Δεν επρόκειτο επομένως για ενυδάτωση, για μια κρέμα, αλλά για πολιτική.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε χθες, αποχαιρετίζοντάς την, ότι «υπήρξε από τους αληθινούς πρωτοπόρους της χώρας. Οτι ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπων που αγάπησαν τα προϊόντα της».

Η Ρόντικ ποτέ δεν έτυχε της στήριξης κάποιου κόμματος ώστε να μετατρέψει τη ριζοσπαστική της ιδέα σε επανάσταση. Αλλωστε, καμιά βρετανική κυβέρνηση είχε ποτέ το κουράγιο να αγκαλιάσει την πράσινη ατζέντα και να την επιβάλει στο καλάθι των καταναλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή