Εκλογές άλλοτε και τώρα (συνέχεια)

Εκλογές άλλοτε και τώρα (συνέχεια)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωστε σας άρεσαν οι αναμνήσεις άλλων εκλογών; Να θυμίσουμε μια ακόμη από το μπαλκόνι του Συντάγματος, όταν η λαοθάλασσα περίμενε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να βγει για την ομιλία του. Και να ξαφνικά βγήκε και χαιρέτισε από τη γωνία ένας υποψήφιος βουλευτής Αθηνών, ο συμπαθής κ. Νίκος Αναγνωστόπουλος. Ο κόσμος που τον είδε να βγαίνει, ως προπομπός του Καραμανλή, εντυπωσιάστηκε. «Ποιος είναι αυτός», ρωτούσαν. Οσοι ήξεραν, απαντούσαν: «Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος». Βγήκε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σείστηκε ο τόπος, αλλά κυκλοφόρησε, σε παραλλαγή και το ανέκδοτο με το «ποιος είναι αυτός δίπλα στον Αλφα; Μα, ο Πάπας!», είναι η απάντηση, για όσους δράττονται της ευκαιρίας να βγουν μαζί με το πρόσωπο της επικαιρότητος. Αποτέλεσμα: ο Νίκος Αναγνωστόπουλος βγήκε πρώτος βουλευτής Αθηνών, με ρεκόρ σταυρών, για εκείνη την έξοδο στο μπαλκόνι του Καραμανλή… Να πάμε πιο μπροστά στις εκλογές Νοεμβρίου 1989. Τίτλος «Μαζί στην Κέρκυρα…» (από το Σημειωματάριο της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου 1989): «Καθισμένοι στο πίσω κάθισμα της μαύρης λιμουζίνας, συνομιλούσαν με χαμογελαστή οικειότητα, οι δύο πρόεδροι, Κώστας Μητσοτάκης και Γεώργιος Ράλλης. Είχε προηγηθεί η υποδοχή στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας με τον Κερκυραίο κατά 50% Γεώργιο Ράλλη -από την πλευρά της μητέρας του Ζαΐρας Θεοτόκη- που αγκάλιασε θερμά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ψηλοί, κομψοί στα σκούρα κοστούμια τους -ο Γεώργιος Ράλλης φορούσε έναν υάκινθο στο πέτο του- έμοιαζαν ξεκούραστοι, σαν να μην είχε οργώσει ο μεν Κώστας όλη την «ξεχασμένη Ελλάδα» ο δε Γεώργιος την Κέρκυρα, από χωριό σε χωριό. Και όταν προχώρησαν δίπλα δίπλα, για να ανεβούν την ολόφωτη εξέδρα της Ενότητος, ο κόσμος τους έραινε με άνθη – επιτέλους μαζί!». Ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης κατέβαινε ως απλός βουλευτής Κερκύρας, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Μητσοτάκης είχε έρθει για ομιλία ως μέλλων πρωθυπουργός.

Ποιος στήριξε τον άλλον, δεν είχε τόση σημασία όσο ότι οι δυο τους έδωσαν μήνυμα ενότητος με μεγαλειώδη συγκέντρωση με το γαλάζιο χρώμα. Ευχαριστώντας τον δρα Σταύρο Κοσμάτο που είχε φυλάξει και έστειλε το απόκομμα, πρέπει να θυμίσω και το άλλο. Οτι το αεροπλάνο της Ολυμπιακής που πήρε τους 17 δημοσιογράφους για την επιστροφή στην Αθήνα, είχε το πιο περίεργο ατύχημα! Ενα πουλί από αυτά που μαζεύονται στους καλαμιώνες δίπλα στον διάδρομο του αεροδρομίου Κέρκυρας σφηνώθηκε στον κινητήρα, ο οποίος πήρε φωτιά, ενώ το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει για την απογείωση.

Ολοι είμαστε δεμένοι, όπως πρέπει, και οι αεροσυνοδοί, και βλέπαμε τη θάλασσα να έρχεται κατά πάνω μας, ενώ ο κυβερνήτης πατούσε τα φρένα. Και το σταμάτησε, στην άκρη του διαδρόμου… Χειροκρότημα ουρανομήκες, τέτοιο που δεν ακούστηκε ποτέ σε καμιά συγκέντρωση από τους δημοσιογράφους, που παρ’ ολίγον να πάνε για συνέντευξη… με τον Αγιο Πέτρο.

Τέλος καλό, όλα καλά, Οικονομόπουλος το όνομα του σωτήρα μας πιλότου της Ο.Α. – όσοι είμαστε μέσα το θυμόμαστε. Στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ. με Νίκο Δένδια και Νίκο Γεωργιάδη, νέους βουλευτές, είχε πάρει «Το Κάστρο» όπως έγραφαν οι εφημερίδες για την Κέρκυρα. Καλή ψήφο, λοιπόν, και σταυρό σε εκείνους που έχουν δείξει υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα και αν είναι νέοι, τόσο το καλύτερο…

Σαν Υστερόγραφο…

Ο πρόεδρος Γεώργιος Ράλλης ως βουλευτής Αθηνών, όλες τις άλλες φορές, πλην της τελευταίας που εξελέγη στην Κέρκυρα, ψήφιζε στην οδό Μαρασλή, στο Μαράσλειο, ακριβώς στις 11 το πρωί. Πήγαινε με τα πόδια, απλά ντυμένος, χωρίς συνοδό, ψήφιζε και μετά κατηφόριζε για την Κανάρη. Φέτος, η γνώριμη φιγούρα του, για πρώτη φορά, θα μας λείψει από τη Μαρασλή. Τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη τον βρήκαμε στο κρητικό του σπίτι, στα Χανιά, όπου είχε φιλοξενήσει τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους πατέρα και την Μπάρμπαρα, τη σύζυγό του, και είχαν όλοι γευτεί τα περίφημα ντολμαδάκια και τις άλλες λιχουδιές της κ. Μαρίκας. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως πάντα, απάντησε στο τηλέφωνο. «Πού θα ψηφίσετε κύριε Πρόεδρε» η ερώτηση, που δικαιολογείται γιατί η πρωτοκόρη και ο βενιαμίν της οικογένειάς του είναι υποψήφιοι στην Α΄ και Β΄ Αθηνών. «Στη Χαλέπα, στα Χανιά είμαι ο μόνος από τη μεγάλη μας οικογένεια που δεν μετέφερα τα εκλογικά μου δικαιώματα. Ολοι οι άλλοι, έφυγαν για να ψηφίσουν, εγώ έμεινα εδώ, πιστός στη Χαλέπα. Στα 89 μου χρόνια, -τον Οκτώβρη τα γενέθλιά του- δεν αλλάζει κανείς συνήθειες…»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή