ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεύτερη ευκαιρία

Σήμερα, όλοι οι Ελληνες προσερχόμεθα στις κάλπες με ένα κρίσιμο ερώτημα στο νου μας: ποιoς θα υλοποιήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνία.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. τόλμησε σε ορισμένους τομείς όπως στην παιδεία, στην οικονομία και στο καθεστώς των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.

Αντιθέτως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν έπεισε. Η υπαναχώρησή του στον κρίσιμο τομέα της παιδείας έδειξε πως εύκολα οπισθοχωρεί μπροστά σε πιέσεις συντεχνιών.

Ο κ. Καραμανλής αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, εφ’ όσον αλλάξουν ορισμένα στοιχεία της διακυβέρνησής του. Είναι ανάγκη να αντικατασταθούν άμεσα οι υπουργοί οι οποίοι απεδείχθησαν ανεπαρκείς ή ακατάλληλοι. Είναι κρίσιμο να υπάρξει ατζέντα των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης, η οποία θα προβλέπει την ίδρυση νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος, την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, σημαντικές αλλαγές στην παιδεία και απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Απόψε, ο κ. Καραμανλής, εφ’ όσον επανεκλεγεί, θα πρέπει να λάβει τις πλέον σημαντικές αποφάσεις της πολιτικής του ζωής. Αν προχωρήσει πιο γρήγορα, αν αντιληφθεί ότι ο κόσμος τον θέλει πιο αποφασιστικό ως ηγέτη και πορευθεί χωρίς «βαρίδια», μία δεύτερη θητεία του θα είναι χρήσιμη για τον τόπο.