Το μακρύ ταξίδι της μέρας στη νύχτα της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου 2007…

Το μακρύ ταξίδι της μέρας στη νύχτα της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου 2007…

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί θα το κάνουμε το ταξίδι. Μαζί θα πάρουμε το τρένο. Οποιος ήταν να κατεβεί έχει κατεβεί. Προορισμός μας το «Στατσιόνε Τέρμινι», το τέρμα της προεκλογικής διαδρομής, που αυτή την φορά ήταν, αναγκαστικά, μικρής διάρκειας. Οι φλόγες είχαν ζώσει την Πεντέλη και είχαν φτάσει στα βόρεια προάστια, όταν ανακοινώθηκε πρώτα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ρουσόπουλο, και μετά από τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, η ημερομηνία των εκλογών. Μεσολάβησε η πύρινη λαίλαπα της Ηλείας, της Εύβοιας, της Αρχαίας Ολυμπίας, ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων, 66 οι νεκροί μέσα στις φλόγες. Μόνον γι’ αυτό δεν θα ‘πρεπε σε καμία προεκλογική συγκέντρωση να ανάψουν κόκκινα βεγγαλικά και καπνούς, γιατί ο πόνος των ανθρώπων «της διπλανής πόρτας» είναι νωπός και αγγίζει όλους μας.

Το θέαμα μιας θάλασσας από ελληνικές σημαίες στην πλατεία Αριστοτέλους στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή ταίριαζε, όχι μόνο στα χρώματα της Ν.Δ., αλλά στο λαϊκό συναίσθημα, «να νοιαστούμε όλοι την Ελλάδα». Οι πράσινες κομματικές σημαίες, οι ντουντούκες και τα λάβαρα μαζί με τα συνθήματα και στο φινάλε η πασαρέλα στην εξέδρα των πολιτικών που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του Γιώργο Παπανδρέου ήταν συνέχεια άλλης εποχής, μάλλον απόηχος, του προεκλογικού τοπίου του Ανδρέα Παπανδρέου. Το κοριτσάκι μέσα στις πράσινες σημαίες παρέπεμπε στις «Καλύτερες μέρες» του ίδιου σκεπτικού από τον Κώστα Λαλιώτη. Οπως έχουν να το λένε οι μεγαλύτεροι ηθοποιοί στον κόσμο «δεν φοβούνται τίποτα περισσότερο από το να παίξουν με ένα παιδί, αυτό θα «κλέψει» τη σκηνή και την παράσταση». Η Ν.Δ. έχει για δικό της «πρόσωπο μέσα στο πλήθος» τη Νατάσα Καραμανλή, τη σύζυγο του πρωθυπουργού που στάθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους και άκουσε τον Κώστα Καραμανλή να μιλάει στους συμπατριώτες της Βορειοελλαδίτες. Το εκφραστικό πρόσωπο, η παρουσία στα λευκά, μέτρησε, όπως πάντα, θετικά, γιατί δεν εμφανίζεται συχνά. Οι κοπέλες του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ είναι απλές, φυσικές, μη αναγνωρίσιμες, αλλά και αυτό είναι στα «συν».

Η εικόνα είναι το παν στις σύγχρονες εκλογές, γιατί από το μπαλκόνι η προσοχή έχει μετατεθεί στην τηλεοπτική εικόνα. Εάν είναι αληθινή ή εικονική πραγματικότητα, αυτό κανείς δεν έχει καιρό να κρίνει. Γι’ αυτό η ψήφος μας η σημερινή είναι που μετρά αποφασιστικά. Εδώ δίνουμε ένα μωσαϊκό εντυπώσεων από τις φωτογραφίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Σαν υστερόγραφο, η προετοιμασία, για να ‘ναι όλα έτοιμα, στη θέση τους, που έκαναν οι υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών. Σε σακούλες… σκουπιδιών μεταφέρθηκαν τα ψηφοδέλτια, τα υλικά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, σε πακέτα οι κάλπες που συναρμολογήθηκαν. Στους τοίχους κολλήθηκαν οι κατάλογοι με τα εκλογικά τμήματα. Ως και η πινακίδα του υπουργείου Εσωτερικών νοικοκυρεύτηκε, γιατί εκεί με υπηρεσιακό υπουργό τον κ. Σπύρο Φλογαΐτη είναι το επιτελείο των αποτελεσμάτων. Το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει τα επιμέρους αποτελέσματα ώς τα τελικά σε ένα μαραθώνιο ανακοινώσεων, ενώ τα τηλεοπτικά κανάλια, εκτός από τους δικούς τους «σταρ» – παρουσιαστές, έχουν πλαισιωθεί με πολιτικούς, ηθοποιούς και δημοσιογράφους. Το παν είναι η εικόνα, αλλά η ουσία, που είναι η νίκη, το ποια και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, τι χρώμα ή χρώματα θα βάψουν τον Χάρτη της Ελλάδος αυτά τα ρυθμίζει η ψήφος, η δική σας, η δική μου, η ψήφος όλων μας. Είναι όπλο δημοκρατίας η ψήφος και ας είμαστε στην απέναντι πλευρά του δέκτη τη νύχτα των αποτελεσμάτων, οι αληθινοί πρωταγωνιστές είμαστε, εμείς, οι Ελληνίδες, Ελληνες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή