Ο προβολέας της επόμενης ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο, για συναντήσεις με Καραμανλή και Μπενάκη, προβλεπόμενες από το Σύνταγμα…

Ο προβολέας της επόμενης ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο, για συναντήσεις με Καραμανλή και Μπενάκη, προβλεπόμενες από το Σύνταγμα…

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι ημέρα και ετούτη, η επομένη των εκλογών που μας ξημέρωσε με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή να ‘χει στην τσέπη του, ανανεωμένη, την εντολή του λαού και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη σελίδα που γύρισε, έτοιμο για… αλλαγή! Οχι ότι κοιμήθηκε κανείς. Τα αποτελέσματα της κάλπης κράτησαν αρχηγούς, υπουργούς, βουλευτές και υποψήφιους ξύπνιους ώς τα χαράματα, όταν άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο της αυτοδυναμίας για το κυβερνών κόμμα και για τους σταυρούς των βουλευτών – ποιοι μένουν, ποιοι πρωτοβγαίνουν, ποιοι βρήκαν την πόρτα της Βουλής κλειστή. Ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος στη Θεσσαλονίκη, ακόμη πληρώνει τη γαμήλια δεξίωση στο Four Seasons. Και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου στην Α΄ Αθηνών, που κράτησε τον σταυρό ενός βιβλίου, για το οποίο δεν ευθυνόταν, παρά μόνο για την επιμονή της να μην ακούει την οργή της κοινής γνώμης, υπάρχει πάντα η επιστροφή στο Ευρωκοινοβούλιο, απ’ όπου μπήκε στην εθνική Βουλή. Αρκεί να μη συνηγορήσει θερμά για ένα βιβλίο, π.χ.: για την «Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» που έγραψε έφορος του Βρετανικού Μουσείου.

Καινούργια μέρα με τα βάρη ή τις επιτυχίες της προηγούμενης, η 17η Σεπτεμβρίου έφερε το μεσημέρι την κ. Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη στο Προεδρικό Μέγαρο ως πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων να δίδει από το υπουργείο Εσωτερικών το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο ως μη ανατρέψιμο δίνει ποσοστό στη Ν.Δ. 41,84% και 152 έδρες, στο ΠΑΣΟΚ 38,11% με 102 έδρες, 8,15% στο ΚΚΕ και 22 έδρες, 5,3% στο ΣΥΡΙΖΑ και 14 έδρες και 3,79% στο ΛΑΟΣ και 10 έδρες. Αλλά και η στιχομυθία έχει τη δική της αξία. «Συγχαρητήρια», με θερμή χειραψία υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας την κ. Μπενάκη, που έλαμπε στο λευκό ταγιέρ της – για όγδοη φορά είχε εκλεγεί με σταυρό στην Α΄ Αθηνών και δύο φορές από τη λίστα Επικρατείας. «Ο σταυρός είναι βαρύτερος», όπως είπε, ευφυολογών ο Πρόεδρος κ. Παπούλιας, στην εξήγηση της κ. Μπενάκη ότι «ξενυχτίσαμε βέβαια, γιατί τα αποτελέσματα δεν βγαίνουν και τόσο γρήγορα, ιδίως των σταυρών, όπως ξέρετε, γιατί είχαμε και τον δικό μας σταυρό….» Με τα αποτελέσματα που εμφανίζουν πεντακομματική Βουλή, τα οποία του επέδωσε «για τη συνέχεια των αρμοδιοτήτων σας». Και ο κ. Πρόεδρος τα πήρε και ευχαρίστησε πάρα πολύ. Στην έξοδο από το Προεδρικό η κ. Μπενάκη γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους και στα τηλεοπτικά κανάλια που περίμεναν τον λόγο της επίσκεψής της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, και του ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας Βουλής. Στις 26 Σεπτεμβρίου θα γίνει η ορκωμοσία των 300 βουλευτών, στις 27 εκλογή προεδρείου και αμέσως μετά οι προγραμματικές δηλώσεις… Ως προς το εάν η ίδια η κ. Αννα Μπενάκη, η πρώτη Ελληνίδα πρόεδρος Βουλής, καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, πολύγλωσση, με διεθνή προβολή, θα παραμείνει πρόεδρος Βουλής, το γεγονός ότι πήρε ανανέωση με την ψήφο του λαού, και ιδίως των γυναικών, είναι κάτι που θα βαρύνει ασφαλώς στη σκέψη του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή.

Ωρα 2 μ.μ., η ώρα του πρωθυπουργού να έλθει να πάρει την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Μετά τη θερμή χειραψία, με τα καλημερίσματα και τα συγχαρητήρια του Προέδρου και τις ευχές «Καλή εβδομάδα και καλή δύναμη», ο κ. Παπούλιας παρατήρησε «Μακρά νύχτα», δίνοντας την ευκαιρία στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή να πει: «Μακρά (η νύχτα) αλλά διεξήχθησαν άψογα οι εκλογές. Μεγάλη η ευθύνη, έχουμε πλήρη επίγνωση και όλες μας οι δυνάμεις θα τείνουν προς την προσπάθεια αυτή…». Μετά, οι δρύινες πόρτες έκλεισαν, οι δημοσιογράφοι και λοιπά ΜΜΕ κυριολεκτικά στρατοπέδευσαν έξω στο πεζοδρόμιο και στην άσφαλτο της Ηρώδου Αττικού, περιμένοντας τον πρωθυπουργό. Που δεν άργησε να φανεί, γελαστός, με την κόκκινη γραβάτα και δίπλα του, όπως πάντα, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου κ. Γιάννη Ανδριανό, πρωτεργάτης και αυτός της ανανέωσης της εντολής, χωρίς άλλον, υπ’ αριθμ. 2!

Τα μικρόφωνα τον κύκλωσαν και ο κ. Καραμανλής με τη σοβαρότητα που αρμόζει στην περίπτωση, ανακοίνωσε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μού ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Εχουμε πλήρη επίγνωση της μεγάλης μας ευθύνης. Οφείλουμε στις Ελληνίδες και στους Ελληνες, ό,τι και αν ψήφισαν, να προχωρήσουμε γρήγορα. Να προχωρήσουμε αποφασιστικά, να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Αυτήν την εντολή μας ανέθεσαν οι πολίτες και αυτή είναι η δέσμευσή μας». Και κίνησε με γοργό βήμα να περάσει απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις, επειδή δεν του τέθηκαν.

Και για τον νικητή υπάρχει η ώρα χάριτος και το περιθώριο να χαρεί για την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο ελληνικός λαός. Για την ανανέωση της εντολής έπαιξαν βασικό ρόλο οι δημοσιογράφοι, τα ΜΜΕ και η προσωπική του εικόνα ως νέου ηγέτη, μοντέρνου ρήτορα και καλού οικογενειάρχη!

Οσο για τη φωτογραφία με τη Νατάσα στην αγκαλιά του, στο μπαλκόνι της Ρηγίλλης, στα επινίκια, μεταδόθηκε ήδη και κυκλοφορεί στα μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή