Κάτω τα χέρια από το ΠΑΣΟΚ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, βυθίζεται κάθε μέρα και περισσότερο σε βαθιά και πολύπλευρη κρίση, που θα απειλήσει ίσως και την υπόστασή του. Είναι πολύ φυσικό τα μέλη και τα στελέχη του να αναζητήσουν τα αίτια της ήττας, στο πλαίσιο πάντοτε των κανόνων λειτουργίας αυτού του κόμματος. Εμείς οι άλλοι, δημοσιογράφοι, δημοσκόποι, εφημερίδες, «κανάλια» παρακολουθούμε και καταγράφουμε τα γεγονότα, τα κρίνουμε και τα σχολιάζουμε, σχηματίζουμε και εκφράζουμε ελεύθερα απόψεις. Αλλά ώς εκεί, ούτε ένα βήμα παρακάτω. Δεν συμμετέχουμε ούτε στα όργανα ούτε στις διαδικασίες όπου λαμβάνονται αποφάσεις.

Είναι μια αρχή που πρώτα διασφαλίζει τη δική μας ανεξαρτησία: των δημοσιογράφων, των δημοσκόπων, των εφημερίδων, των «καναλιών». Να μη γινόμαστε όργανα και φερέφωνα ενός κόμματος ή ενός πολιτικού. Δουλειά των μέσων ενημέρωσης δεν είναι η συμμετοχή σε πολιτικές ίντριγκες ή, ηπιότερα, σε πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες υπέρ του ενός κόμματος ή ενός πολιτικού και εναντίον του άλλου. Δουλειά μας είναι να πληροφορούμε, όσο γίνεται πιο αντικειμενικά, να ελέγχουμε και να κρίνουμε. Δεν είναι να κατασκευάζουμε πρωθυπουργούς, υπουργούς και αρχηγούς κομμάτων.

Δεύτερον, περιφρουρεί την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια των κομμάτων που τελικά συμπίπτουν με την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία της πολιτικής ως ιδιαίτερης λειτουργίας όπου λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις, κρίσιμες για τη ζωή όλων μας. Τα τελευταία χρόνια η διαπλοκή της πολιτικής, των οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και των μέσων ενημέρωσης αποβλέπει ακριβώς να επηρεάσει τη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων προς όφελος ποικίλων συμφερόντων και επιδιώξεων, αλλά ποτέ της δημοκρατίας και του γενικού συμφέροντος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ασφαλώς φέρει μεγάλες ευθύνες για την ήττα του κόμματός του. Οι εφημερίδες και τα «κανάλια» έχουν δικαίωμα και χρέος να τις επισημάνουν και να τις αναλύσουν. Αλλά δεν είναι αυτοί που θα ορίσουν ποιος είναι κατάλληλος για αρχηγός ενός μεγάλου κόμματος. Το μόνο αρμόδιο είναι το ίδιο το κόμμα με τα συντεταγμένα όργανα και τις προβλεπόμενες από το καταστατικό του διαδικασίες.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αργά το βράδυ των εκλογών και πριν ακόμα ο αρχηγός του παραιτηθεί, πριν να συνέλθουν τα αρμόδια όργανα για να επισημάνουν λάθη και να απονείμουν ευθύνες, έσπευσε να διεκδικήσει, ως σωτήρας, την ηγεσία του κόμματός του. (Κατά τη γνώμη μου η βιασύνη του και η αμετροέπειά του, τη στιγμή που 2,5 εκατομμύρια που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ζούσαν στιγμές θλίψης και περισυλλογής ματαίωσαν ήδη τις φιλοδοξίες του Ευ. Βενιζέλου.) Αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ούτε ο Ευ. Βενιζέλος ούτε οι φιλοδοξίες του ενδιαφέρουν. Ενδιαφέρει μόνο το ΠΑΣΟΚ και η τύχη του, ένα μεγάλο κόμμα με θέση και ρόλο στην πολιτική ζωή.

Την επομένη, δημοσιογράφοι, δημοσκόποι (της κακιάς ώρας) και μέσα ενημέρωσης δεν άφηναν καμιά αμφιβολία για τη… διαπλεκόμενη, μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, διαπλοκή. Με σκοπό να ελέγξουν το ΠΑΣΟΚ! Οσα λάθη και αν έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, όσες και να είναι οι ευθύνες του για την ήττα του κόμματός του -ασφαλώς οφείλει να λογοδοτήσει και στο κόμμα και στους ψηφοφόρους- είναι ο «εκλεγμένος αρχηγός και σε αυτόν ανήκουν οι πρωτοβουλίες. Σε μας, που δεν έχουμε καμιά σχέση με το ΠΑΣΟΚ για λόγους δημοκρατικής συνέπειας, απομένει να αναφωνήσουμε στη διαπλοκή «κάτω τα χέρια από το ΠΑΣΟΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή