«Ορκίζομαι να υπηρετώ το Σύνταγμα, τους νόμους … και τα δύσκολα»

«Ορκίζομαι να υπηρετώ το Σύνταγμα, τους νόμους … και τα δύσκολα»

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές, αποτελέσματα, σύνθεση κυβέρνησης, ορκωμοσία… Από τα τέσσερα στάδια που πρέπει να περάσουμε -ψηφοφόροι, υποψήφιοι και δημοσιογράφοι, για να πούμε, πάει, ξεμπερδέψαμε και με αυτό!- το πιο ενδιαφέρον και αυθόρμητο είναι της ορκωμοσίας. Η στήλη έχει παρακολουθήσει πολλές «γαλάζιες» και «πράσινες» κυβερνήσεις να ορκίζονται, πρώτα ο πρωθυπουργός και μετά οι υπουργοί και υφυπουργοί με το χέρι πάνω στο Ευαγγέλιο (όσοι προλάβουν) ή στον ώμο του μπροστινού, για να ορκισθούν πως θα φυλάττουν «το Σύνταγμα και τους νόμους», με κεριά αναμμένα, ελαφρό θυμίαμα λιβανιού στη μεγάλη Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας που δίδει τον επίσημο τόνο στην όλη διαδικασία. Επιβλητικό τα μάλα και το θρησκευτικό μέρος. Ακόμα και το τείχος που είχε στηθεί πίσω από το κορδόνι -τηλεοράσεις, φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι, ξένοι ανταποκριτές- σιώπησε όταν μπήκε από αριστερά η Αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιο, αντιπρόεδρο της Συνόδου, ο οποίος αντικαθιστά τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο.

Πήραν θέση μπροστά στο τραπεζάκι με το Ευαγγέλιο, με τα αναμμένα κεριά και ένα ελαφρό θυμίαμα από λιβάνι να πλανάται στην άδεια αίουσα. Ωρα 11.05΄ εισήλθε, νεανικό παράστημα και βάδισμα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και στάθηκε περιμένοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μπήκε στις 11.07΄, με τον γενικό της Προεδρίας πρέσβη κ. Κώστα Γεωργίου και τον διευθυντή Ιδιαιτέρου Γραφείου Προέδρου κ. Κωνσταντίνο Μπίκα.

Τόσον ο κ. Καραμανλής, ο οποίος μάλιστα φίλησε το χέρι του Πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής κ. Θωμά Συνοδινού, όσον και ο Πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας ζήτησαν να μάθουν νέα για την πορεία υγείας του Χριστοδούλου.

«Παρακολουθεί και στέλλει τις ευχές του, είναι πάντοτε παρών», είπε ο Πρωτοσύγκελλος κ. Θωμάς «παρά την απόσταση και τη διαφορά της ώρας».

Ακολούθησε η μοναχική ορκωμοσία του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, ο οποίος έκανε το σταυρό του και πήρε θέση δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και ξαφνικά, σαν να είχε δοθεί ένα σύνθημα γέμισε η Αίθουσα από τους υπουργούς, πρώτοι οι κραταιοί, Προκόπης Παυλόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, πολύ όμορφη, Γιώργος Αλογοσκούφης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Βασίλης Μαγγίνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Θόδωρος Ρουσόπουλος που διατηρούν τα υπουργεία τους, έχοντας αποδείξει την αξία τους. Εκεί, αλλά πιο πίσω, μέσα στο πλήθος των νέων και υψηλόσωμων υφυπουργών και ο Θεσσαλός Γιώργος Σουφλιάς, με φούξια γραβάτα, εορταστική, γιατί κράτησε τους υφυπουργούς του, τον καθηγητή Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο και τον Ηπειρώτη Σταύρο Καλογιάννη, ενώ ακόμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος… Ενώ οι κραταιοί παρατάχθηκαν στην πρώτη σειρά – από κοντά και ο Καρδιτσιώτης Σπύρος Ταλιαδούρος, ο διατηρηθείς υφυπουργός στο Παιδείας που απώλεσε την υπουργό Μαριέττα και τον υφυπουργό Γ. Καλό, στη μάχη των σταυρών. Το ενδιαφέρον μονοπώλησαν και οι αναβαθμιζόμενοι Χρήστος Φώλιας στο Ανάπτυξης, Ευριπίδης Στυλιανίδης στο Παιδείας, Αλ. Κοντός στο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι πανύψηλοι και ιδιαίτερα κομψοί με τα σκούρα τους, Μιχάλης Λιάπης στο Πολιτισμού και Βαγγέλης Βουλγαράκης στο Ναυτιλίας – Αιγαίου που δικαιούται ναυτικό κασκέτο.

Αλλά τα φλας άστραψαν και οι κάμερες στράφηκαν, στοχεύοντας τους νέους υπουργούς: τον νεότατο και ελαφρά γκριζαρισμένο, Αρη Σπηλιωτόπουλο στο Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Κώστα Χατζηδάκη που ήρθε από την Ευρωβουλή «με τρία μεταπτυχιακά ακόμη που μου έδωσε η εμπειρία μου με τους μεθοδικούς Ευρωπαίους» και τον αλλοτινό δήμαρχο Δράμας Μαργαρίτη Τζίμα, στο Μακεδονίας-Θράκης.

Ο -δάκης και ο -γάκης

Αφήσαμε τελευταίο τον Σωτήρη Χατζηγάκη που στα 61 του είναι ο μεγαλύτερος από τους νέους. Οσο για τους υφυπουργούς της «γενιάς των σαραντάρηδων», τον Χρήστο Ζώη, 39 ετών, τους Πάνο Καμμένο και Σταύρο Καλαφάτη, 42 ετών και τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, 49 ετών στο νευραλγικό πόστο της Παιδείας – είναι όλοι τους παιδιά μας! Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους τους παρακολουθήσαμε να ξεκινούν από την ΟΝΝΕΔ και τις συγκεντρώσεις και να προχωρούν. Χθες, χαρήκαμε την είσοδό τους στην κυβέρνηση, τουλάχιστον αυτοί έχουν την ευκαιρία να δείξουν τα διοικητικά τους προσόντα, ενώ άλλοι καλοί νέοι βουλευτές περιμένουν τη σειρά τους… Οσο για τον ναύαρχο Παν. Χηνοφώτη, θα πλεύσει στα νερά του υπουργείου Εσωτερικών με τον έμπειρο Προκόπη Παυλόπουλο στο πηδάλιο. Τη γλυκιά Σοφία Καλαντζάκου, που είναι μορφωμένη, μιλάει πέντε γλώσσες, στο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας μαζί με τον Αιτωλοακαρνάνα υπουργό της Βασίλη Μαγγίνα θα δείξει το δικό της μεσσηνιακό τρόπο χειρισμών των πολλών θεμάτων. Συμπαθέστατος και από κοντά και ευγενικός ο Θεσσαλονικιός Γιάννης Ιωαννίδης, ως υφυπουργός Αθλητισμού στο Πολιτισμού, γιατί τον αγαπούν λόγω προϊστορίας στο μπάσκετ οι φίλαθλοι.

Υ.Γ.: Τον βαθύτερο αναστεναγμό έβγαλε ο Αλογοσκούφης όταν ήρθε η σειρά του να υπογράψει. Για τα όσα τον περιμένουν; Πάντως, όταν τέλειωσε το μελάνι στο στυλό της Προεδρίας, έβγαλε το δικό του και παρατήρησε: «Οικονομία κάνουν στο μελάνι». Παρέδωσε δε το στυλό του, ως σκυτάλη, στην υψηλοτάτη Ντόρα, την άπιαστη, για να υπογράψει. Καλή δουλειά σε όλους. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή