Ανατιμήσεις

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων στα γαλακτοκομικά είδη καταδεικνύει αντινομίες στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Ενώ ο επίσημος δείκτης πληθωρισμού κινείται γύρω στο 2,5%, στο πραγματικό καλάθι της νοικοκυράς οι μετρούμενες αυξήσεις είναι τετραπλάσιες, ξεπερνώντας το 10%. Αποτέλεσμα είναι η περαιτέρω επιβάρυνση των φτωχών νοικοκυριών, τα οποία ήδη έχουν πιεσθεί από τις αυξήσεις τιμών το 2007. Η αριστερή μετατόπιση ψήφων μπορεί άλλωστε να ερμηνευθεί και υπό αυτή την οπτική.

Είναι αληθές ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποια βήματα για τη συγκράτηση της ανεργίας και του πληθωρισμού. Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες: η απελευθέρωση της αγοράς δεν υπακούει στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Οι τιμές σε πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης δεν διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά καθοδηγούνται από ισχυρά και άτυπα ολιγοπώλια. Το γάλα είναι ένα από αυτά τα προϊόντα, για τα οποία πολλαπλώς κατεδείχθη η ύπαρξη καρτέλ· ωστόσο, πολλούς μήνες μετά τις αποκαλύψεις, το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξακολουθεί να κοιμάται στα αρχεία της. Γιατί;

Η πάταξη των καρτέλ και η διασφάλιση υγιούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία των εισοδημάτων και τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή