«Δεν θα αποποιηθούμε των ευθυνών μας»

«Δεν θα αποποιηθούμε των ευθυνών μας»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτήν την εβδομάδα οι ανταποκρίσεις από τη Ζιμπάμπουε μεταδίδουν παραστατικά τη φρικτή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες της χώρας. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, η ανεργία έχει φτάσει το 80%, μέχρι το τέλος του χρόνου 4 εκατομμύρια θα βασίζονται σε βοήθεια σίτισης για την επιβίωσή τους, ενώ ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής έχει πέσει στα 37 μόλις χρόνια. Είμαι αποφασισμένος η Βρετανία να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους πολίτες της Ζιμπάμπουε. Αυτή τη στιγμή είμαστε η δεύτερη χώρα-δωρητής στη Ζιμπάμπουε, δίνουμε περίπου 40 εκατομμύρια στερλίνες σε ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια για την καταπολέμηση του HIV και του έιτζ. Επιπρόσθετα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, ότι αυτό τον χρόνο θα δωρίσει άλλα 8 εκατομμύρια μέσω του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό και πρέπει σε συνεργασία με τους διεθνείς μας εταίρους να κάνουμε περισσότερα για να πιέσουμε την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε να αλλάξει.

Θα εγγυηθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διατηρήσει τις κυρώσεις εναντίον του προέδρου Μουγκάμπε και 130 συνεργατών του οι οποίοι έχουν διαπράξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όπου χρειαστεί θα επιβληθούν και άλλες. Θα προτείνουμε στους εταίρους μας στην Ε.Ε. τον διορισμό απεσταλμένου της Ενωσης ο οποίος θα βοηθήσει το πέρασμα της χώρας στη δημοκρατία. Θα ασκήσουμε πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιθεωρεί συχνότερα την κατάσταση στη χώρα και να στείλει ανθρωπιστική αποστολή στη Ζιμπάμπουε. Πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε τις σημαντικές προσπάθειες των προέδρων Κικουέτε της Τανζανίας και Μπέκι της Νοτίου Αφρικής να διαπραγματευθούν την επιστροφή στη δημοκρατία. Πρέπει να προετοιμαστούμε για την ημέρα που η δημοκρατία θα επιστρέψει στη Ζιμπάμπουε.

Συνεργαζόμαστε με Αφρικανούς και διεθνείς εταίρους για την προετοιμασία ενός μακροπρόθεσμου πακέτου αποκατάστασης το οποίο θα εφαρμοστεί όταν οι συνθήκες επιτρέψουν να ξεκινήσει η οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας. Αυτό θα περιλαμβάνει μέτρα που θα επιτρέψουν στη Ζιμπάμπουε να κάνει μία νέα αρχή, να σταθεροποιήσει την οικονομία της, να αναδιαρθρώσει και να μειώσει το χρέος της, να βοηθήσει ειδικευμένους επαγγελματίες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα να επιστρέψουν, να ανακαινίσει τα σχολεία και τα νοσοκομεία της και να υποστηρίξει τη δίκαιη αναδιανομή της γης.

Η Βρετανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή. Οφείλω επίσης να ξεκαθαρίσω τη θέση μου όσον αφορά την επικείμενη σύσκεψη Ε.Ε.-Αφρικής. Θέλω η Σύνοδος αυτή, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Σόκρατες να είναι πραγματικά επιτυχής. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας ισχυρός σύνδεσμος Ευρώπης και Αφρικής για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της αλλαγής του κλίματος, καθώς και για την από κοινού ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της ειρήνευσης. Ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι ο μόνος Αφρικανός ηγέτης στον οποίο απαγορεύεται η είσοδος στην Ε.Ε. και ο λόγος είναι το ότι κακοποιεί τους ίδιους τους πολίτες του. Δεν υπάρχει ελευθερία στη Ζιμπάμπουε. Δεν υπάρχει ελευθερία πολιτικής έκφρασης, δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μουγκάμπε αντιμετωπίζουν βασανισμούς και μαζικό εκφοβισμό. Για να παραστεί ο πρόεδρος Μουγκάμπε στη Σύνοδο, οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να άρουν την απαγόρευση εισόδου που συλλογικά του έχουν επιβάλει.

Πιστεύω ότι η παρουσία του προέδρου Μουγκάμπε θα υπονομεύσει τη Σύνοδο και θα αποσπάσει την προσοχή από τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε. Υπό αυτές της συνθήκες η παρουσία μου στη Σύνοδο θα ήταν ανάρμοστη. Η Βρετανία δεν θα αποποιηθεί των ευθυνών της προς τους πολίτες της Ζιμπάμπουε. Είμαι αποφασισμένος να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να τους βοηθήσουμε να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή