Ενα πρώτο βραβείο για τη μοριακή βιολόγο Δέσποινα Σανούδου και τις γυναίκες επιστήμονες παρόντος και μέλλοντος

Ενα πρώτο βραβείο για τη μοριακή βιολόγο Δέσποινα Σανούδου και τις γυναίκες επιστήμονες παρόντος και μέλλοντος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επιστήμη μας θέλει ατελείωτη επιμονή. Και υπομονή. Οπως και η ζωή», υπογραμμίζει, καθισμένη απέναντι στο δημοσιογραφικό γραφείο, η Δέσποινα Σανούδου. Λόγια σοφά που βγαίνουν από τα χείλη μιας νεαρής γυναίκας. Μόλις 30 ετών η Δέσποινα Σανούδου, από οικογένεια με ρίζες στη Σαντορίνη, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας και πρώην λέκτορας της Ιατρικής 4ης Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης. Εχει εξειδικευθεί στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική Διαγνωστική / Συμβουλευτική. Τώρα είναι ερευνήτρια Γ΄ στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών με αντικείμενο της έρευνάς της την κληρονομικότητα και μοριακή βάση καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και παθήσεων του μυϊκού συστήματος. Ο απώτερος στόχος της έρευνάς της είναι η διαλεύκανση των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην εμφάνιση και εξέλιξη των ασθενειών αυτών, καθώς και νέων θεραπευτικών στόχων.

Συμμερίζομαι τον θαυμασμό του αναγνώστη για τις γνώσεις που συσσώρευσε σε τόσο νεαρή ηλικία μια Ελληνίδα, που μετά τις λαμπρές σπουδές της και τους μεταπτυχιακούς της τίτλους επιστρέφει στην Ελλάδα και εργάζεται στην έρευνα υπό τον καθηγητή και ακαδημαϊκό κ. Γρηγόρη Σκαλκέα. «Γιατί επιλέξατε την επιστημονική έρευνα που, όπως πριν το θέσατε τόσο σωστά, θέλει ακούραστη επιμονή και υπομονή;», την ρωτάμε, αυτήν την όμορφη καστανή κοπέλα με το ζωηρό βλέμμα και το πρόθυμο χαμόγελο που φωτίζει το πρόσωπό της.

– «Γιατί πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο», είναι η απάντησή της, το ίδιο σοφή, που και αυτή αιφνιδιάζει ευχάριστα.

Ζητήσαμε να τη γνωρίσουμε από κοντά, αυτήν την Ελληνοπούλα, την επιστήμονα του παρόντος και του μέλλοντος, τη μοριακή βιολόγο Δέσποινα Σανούδου, που το βιογραφικό της σημείωμα αριθμεί… 31 σελίδες με πτυχία, τίτλους, ερευνητικό, συγγραφικό και συντακτικό έργο. Επίσης, διαλέξεις, εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες, 36 τον αριθμό, ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, 54, και σε ελληνικά συνέδρια, 20. Οσο για δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά, 28. Και ο λόγος της πρόσκλησης για μια πρώτη, ανθρώπινη και όχι επιστημονική γνωριμία -αυτή θα ακολουθήσει από ειδικούς συντάκτες- είναι ότι η Δέσποινα Σανούδου πρόκειται να τιμηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με το ελληνικό βραβείο 2007 της «L’ Oreal – UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» που θεσμοθέτησε και είναι αποκλειστική χορηγός η L’ Oreal Ηellas.

Το βραβείο του Διεθνούς Προγράμματος της L’ Oreal – Unesco δίδεται από το 1998 και τιμά τη συνεισφορά των γυναικών επιστημόνων παγκοσμίως με βραβεία αξίας 100.000 δολαρίων το καθένα και υποτροφίες 40.000 δολαρίων η καθεμία για δύο έτη. Η L’ Oreal Hellas υποστηρίζοντας και επεκτείνοντας το Διεθνές Πρόγραμμα προκηρύσσει για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα την υποψηφιότητα για 3 (τρία) Ετήσια Βραβεία Επιστημονικής Ερευνας, αξίας 10.000 ευρώ το καθένα. Τα ελληνικά βραβεία χορηγούνται σε γυναίκες ηλικίας μέχρι 35 ετών, κατόχων διδακτορικού, οι οποίες ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Επιστημών των Υλικών. Οι αιτούσες πρέπει να δραστηριοποιούνται σε πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδος. Η Δέσποινα Σανούδου, η οποία πληροί όλους τους όρους, είναι η μία νικήτρια στον τομέα των Βιοεπιστημών και θα παραλάβει το βραβείο της μαζί με τις άλλες βραβευθείσες στην εκδήλωση της «L’ Oreal – UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007, ώρα 12 μεσημέρι, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολιτιστικό Κέντρο – Κτίριο «Κωστής Παλαμάς», Ακαδημίας 48 και Σίνα. Με την απονομή θα γνωρίσουμε και τις άλλες δύο νικήτριες από τη Θεσσαλονίκη και από την Κρήτη.

Η ευχή «και εις ανώτερα» έχει εδώ την πλήρη της εφαρμογή. Μετά το πρώτο αυτό βραβείο, περιμένουμε και άλλα, και συγχαίρουμε τις νέες ελπιδοφόρες για την Ελλάδα γυναίκες επιστήμονες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή