Δέκα συμβουλές στον 44ο πρόεδρο

Δέκα συμβουλές στον 44ο πρόεδρο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της Madeleine K. Albright – πρώην υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ The New York Τimes

Κάθε νέος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες κρίσεις, αλλά ο νικητής της φετινής προεκλογικής καμπάνιας θα αντιμετωπίσει προβλήματα το μέγεθος των οποίων έχουμε να δούμε από την εποχή του Βιετνάμ. Εκτός από τη σύγκρουση με την Αλ Κάιντα και τους συνεχιζόμενους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, η νέα κυβέρνηση θα τεθεί υπό δοκιμασία από ένα εχθρικό Ιράν, μια διασπασμένη Μέση Ανατολή, το επικίνδυνο καθεστώς της Πιονγιάνγκ, τον αναβρασμό στο Πακιστάν, μια Ρωσία έτοιμη για καβγά, μια ανερχόμενη Κίνα και τα ερωτήματα σχετικά με την Κούβα στη μετά Φιντέλ εποχή. Ο νέος πρόεδρος θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η σύγκρουση για το πετρέλαιο και το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Μέχρι την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου απομένει σχεδόν ένας χρόνος. Μέχρι τότε, μερικές προεκλογικές υποσχέσεις -που σήμερα ηχούν φρέσκιες- θα είναι παρωχημένες. Το ίδιο ισχύει για τις δωρεάν συμβουλές. Θα τολμήσω όμως να δώσω 10 συμβουλές προς τον επόμενο πρόεδρο.

Πρώτον, κύριε ή κυρία Πρόεδρε: Πρέπει να τιμήσετε τα στρατεύματά μας, αναλογιζόμενος/-η τις θυσίες τους. Περιορίστε τα σε αναγκαίες μόνον αποστολές, δίνοντάς τους τα εφόδια να κάνουν τη δουλειά τους και φέρτε τους πίσω με ασφάλεια.

Δεύτερον, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η κομματική ταυτότητα δεν είναι μια απαγορευμένη λέξη. Ούτε οι Δημοκρατικοί ούτε οι Ρεπουμπλικανοί διεκδικούν το μονοπώλιο στη σοφία.

Τρίτον, να έχετε πάντοτε υπ’ όψιν σας ότι η χώρα μας είναι μοναδική λόγω των πόρων, των παραδόσεων και των ιδανικών της χωρίς να εξαιρούμαστε από τους κανόνες που επιμένουμε να ακολουθούν οι υπόλοιποι: Τα βασανιστήρια δεν είναι όπλο εναντίον της τρομοκρατίας· αντιθέτως μας έχουν ταπεινώσει και αποτελούν δώρο στην Αλ Κάιντα.

Τέταρτον, συνειδητοποιήστε ότι για πάρα πολλούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η σημερινή Αμερική έχει ταυτιστεί περισσότερο με τη βία και την αλαζονεία παρά με τις αρχές της δικαιοσύνης και την ελευθερίας. Οι πράξεις και τα λόγια σας μπορούν να αλλάξουν αυτή την εικόνα, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό. Κερδίστε τον σεβασμό χωρίς να τον θεωρείτε δεδομένο.

Πέμπτον, επιτεθείτε στο πιο αδύναμο σημείο της Αλ Κάιντα. Αυτοί οι τρομοκράτες δεν είναι πολεμιστές, αλλά δολοφόνοι που σκοτώνουν άοπλους, παιδιά και μουσουλμάνους. Δεν έχουν κάποιο όραμα να προσφέρουν για το μέλλον εκτός από τα όπλα. Δεν πρέπει να κατηγορηθούν για ισλαμική τρομοκρατία διότι τα εγκλήματά τους είναι σαφώς αντίθετα με το Ισλάμ. Ως πρόεδρος πρέπει να αναφέρεστε συχνά στην ιουδαϊκή, χριστιανική και ισλαμική παράδοση.

Εκτον, μην αφήσετε τα λάθη του προέδρου Τζορτζ Μπους να σας βγάλουν από τον δρόμο της διάδοσης της δημοκρατίας. Να θυμάστε όμως ότι η δημοκρατία εξελίσσεται, δεν επιβάλλεται.

Εβδομον, να έχετε πίστη στον αμερικανικό λαό. Είμαστε διατεθειμένοι για θυσίες πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουν οι πολιτικοί, με την προϋπόθεση ότι μας λένε πάντα την αλήθεια.

Ογδοον, να επιβραβεύετε την ειλικρίνεια, όχι την κολακεία. Οι σύμβουλοι που χρειάζεστε περισσότερο απ’ όλους είναι αυτοί που δεν θα φοβούνται να σας προειδοποιήσουν όταν είστε έτοιμος να διαπράξετε κάποιο ατόπημα.

Ενατον, μάθετε από το παρελθόν αλλά μη βασίζεστε στα κλισέ της ιστορίας για να αποφασίσετε για το επόμενο βήμα. Ο κόσμος δεν παραμένει ποτέ ο ίδιος. Δεν είναι κάθε εχθρός η προσωποποίηση του Χίτλερ. Εξάλλου, οι έξυπνοι διπλωματικοί ελιγμοί δεν πρέπει να συγχέονται με μια πολιτική κατευνασμού.

Τέλος, ξεχάστε την υστεροφημία σας. Εάν θέλετε να φύγετε από τον Λευκό Οίκο με το κεφάλι ψηλά, πρέπει να έχετε αυτογνωσία και να θυμάστε πως οι ψηφοφόροι και όχι ο Θεός σάς έκαναν πρόεδρο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή