Γιώργος Νταλάρας: εξομολόγηση για μια υπόσχεση…

Γιώργος Νταλάρας: εξομολόγηση για μια υπόσχεση…

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπάνια έχουμε ακούσει τον Γιώργο Νταλάρα τόσο εξομολογητικό, όσο χθες, στη συνέντευξη Τύπου για τις δύο συναυλίες, Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου που θα γίνουν στο Ηρώδειο, με τον «Γιώργο Νταλάρα να τραγουδάει Σταύρο Κουγιουμτζή» και τα έσοδα να πηγαίνουν για τους σκοπούς της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί», στην οποία μετέχουν δέκα φορείς για παιδιά που έχουν ανάγκη. Τρισυπόστατη η δομή της συναυλίας. Ενας ο Γιώργος Νταλάρας, με τη μεγάλη καρδιά και φωνή που, όπως είπε, χθες, «έψαχνα μια αφορμή για να κρατήσω τη διπλή υπόσχεση που είχα δώσει στον Σταύρο Κουγιουμτζή. Τη μία την είχα κρατήσει, όταν τραγούδησα τους «Υμνους Αγγέλων» στο Μέγαρο Μουσικής. Εμενε το Ηρώδειο και να, που τώρα, οι συναυλίες αυτές, φέρνουν τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή για πρώτη φορά στο Ηρώδειο»! Αίσθηση στο δημοσιογραφικό και όχι μόνο ακροατήριο, γιατί παρόντες ήταν η αντιπρόεδρος κ. Αλεξάνδρα Ανδρέα Μαρτίνου και τα μέλη των φιλανθρωπικών σωματείων που μετέχουν στο Δ.Σ. του «Μαζί για το Παιδί», καθώς και η κυρία Μαρίνα Βασ. Θεοχαράκη, του ομώνυμου Ιδρύματος, που παραχώρησε το δροσερό αμφιθέατρο στη Μέρλιν για τη συνέντευξη. «Ναι, έχω πολλές φορές τραγουδήσει τραγούδια του Κουγιουμτζή στις συναυλίες μου στο Ηρώδειο, αλλά αυτήν τη φορά και οι δύο συναυλίες θα πλημμυρίσουν αποκλειστικά με τα τραγούδια του», εξήγησε. Μέγας πρωταγωνιστής, λοιπόν, ο μουσικοσυνθέτης, από πρόσφυγες Μικρασιάτες γονείς που έμενε σε παράγκα στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, δούλεψε από μικρός σε χίλιες – δυο δουλειές και όμως μορφώθηκε, πήρε 5 διπλώματα μουσικής και κατέστρεψε το ταλέντο του ως πιανίστας, παίζοντας τις νύχτες στα κέντρα για μεροκάματο. «Είχε ακούσει πίσω από ένα φωτισμένο παντζούρι, δέκα χρονών παιδί, ένα πιάνο να παίζει. Και από τότε ήξερε ότι όλος του ο κόσμος θα είναι γύρω από το πιάνο». Μιλά πάντα ο Γιώργος Νταλάρας που εξηγεί, εκ βαθέων, το τι οφείλει, το τι του έδωσε στην αρχή και στη συνέχεια της καριέρας του ο Σταύρος Κουγιουμτζής. «Ηταν 16-17 χρονών ο Γιώργος», όπως είπε ο κ. Γιώργος Τσάμπρας, μιλώντας για τη σχέση του νεαρού που ξεκινούσε και του κατά 17 χρόνια μεγαλύτερου συνθέτη που έδωσε αθάνατα, κλασικά τραγούδια, σε τραγουδιστές που μεσουρανούν, ενώ ο ίδιος έμεινε «σεμνός», μια έκφραση που εκείνος δεν παραδεχόταν. «Εγώ δεν είμαι σεμνός, όπως λέτε και ξαναλέτε», είχε πει σε ένα ξέσπασμά του. «Εσείς», αποτινόμενος στους δημοσιογράφους και παραγωγούς, «είσαστε απόντες!».

Ο συνθέτης του «Να ‘ταν το ’21» και «Κάπου νυχτώνει», «Οι ελεύθεροι και ωραίοι», έμεινε πάντα βαθύτατα πιστός στη μουσική. Γνώρισε τον Νταλάρα έφηβο, τον έκανε μουσικό, όπως ο ίδιος τόνισε. Του ‘δωσε και τραγούδησε 48 τραγούδια του, που έγιναν όλα επιτυχίες και που τώρα θα ακουστούν, για πρώτη φορά, κάτω από τον ολόφωτο Παρθενώνα, και θα ανεβούν στον έναστρο ουρανό για να τα ακούσουν, και να ευφρανθούν, μαζί με τα περιστέρια του Ηρωδείου και «Του κάτω κόσμου τα πουλιά». «Κι εγώ, έμενα με τους Σμυρνιούς πρόσφυγες γονείς μου σε παράγκα της Κοκκινιάς, τίποτα δεν βρήκα εύκολο. Από την αρχή που είχα την τύχη να τον γνωρίσω, ο Σταύρος Κουγιουμτζής ήταν και είναι σεβαστό πρόσωπο. Θα ‘θελα, εδώ που είμαστε, να εξηγήσω πώς μια κοινωνική πρωτοβουλία μπορεί να συνυπάρξει με μια καλλιτεχνική εκδήλωση. Είναι για μένα, για τον Κώστα Μακεδόνα, τη Δέσποινα Ολυμπίου, τη Μελίνα Ασλανίδου και, βέβαια, την κόρη του Σταύρου, τη Μαρία Κουγιουμτζή, πολύ σημαντικό που μας κάλεσαν για έναν τέτοιο σκοπό να πούμε τα τραγούδια μας, τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή που μιλούν πάντα για αλήθεια. Ολοι αγαπάμε τα παιδιά και πιο πολύ το παιδί που έχει την ανάγκη φροντίδας, προστασίας και αγάπης». Με το Παιδί ως τον τρίτο μεγάλο πρωταγωνιστή, που εκπροσωπεί 5.000 παιδιά των δέκα φορέων, ο κύκλος της εξομολόγησης συμπληρώθηκε. Για να δικαιωθούν στις προσδοκίες τους και στην προσφορά τους, ο Γιώργος Νταλάρας και οι άλλοι τραγουδιστές που συμμετέχουν, όλοι αφιλοκερδώς, τραγουδώντας Σταύρο Κουγιουμτζή για το «Μαζί για το Παιδί» σε κατάμεστο Ηρώδειο και στις δύο συναυλίες, εξαρτάται από εμάς, από την παρουσία και το χειροκρότημά μας.

«Το ωραιότερο τραγούδι που είπα ποτέ μου», συνέχισε την εξομολόγησή του ο Γιώργος, «είναι ένας ύμνος, από τους «Υμνους Αγγέλων», το «Κύριε καταφυγή»». «Θα μας το πείτε στο Ηρώδειο»; η ερώτηση. «Οχι, γιατί χρειάζεται μεγάλη χορωδία», η απάντηση Νταλάρα. «Αλλα θα ‘θελα, όλοι μαζί, να ζητήσουμε από την κ. Αιμιλία, τη σύζυγο του Σταύρου, να μας πει ένα – δύο τραγούδια του, με τη μοναδική εύθραυστη, ευαίσθητη φωνή της. Είναι το κάτι άλλο, σαν μια καλόγρια να τραγουδά λαϊκά!» Της το ζητάμε και ελπίζουμε ότι θα μας κάνει αυτήν τη μεγάλη χάρη η κ. Αιμιλία. Για να την ακούσουμε με συγκίνηση, όπως με χαρά και αγάπη θα χειροκροτήσουμε την κόρη της Μαρία Κουγιουμτζή στα τραγούδια που έγραψε για κείνη ο πατέρας της.

Τι βραδιές, αλήθεια, είναι αυτές που μας επιφυλάσσει ο Σεπτέμβρης! Το «Μαζί για το Παιδί» με την ευγενική αντιπρόεδρό του κ. Αλεξάνδρα Μορτινού, ευχαρίστησε δημόσια, με τη σειρά του, τους καλλιτέχνες και τον κύριο εμπνευστή Γιώργο Νταλάρα, καθώς και τους χορηγούς, με μεγάλη χορηγό την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, για τις δύο χρυσές βραδιές που θα μας χαρίσουν. «Κουγιουμτζής» στη Σμύρνη ήταν ο χρυσοχόος. Τα κουγιουμτζίδικα ήταν στη Rue Franke, τον Φραγκομαχαλά που ξεθεμελιώθηκε και κάηκε το 1922. Αλλά ό,τι είναι από χρυσό, κρατάει την αξία του. Ετσι και τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, που μένει πάντα παρών, δίπλα μας, όταν το συναίσθημα μας πλημμυρίζει με τα τραγούδια του που μιλούν στην ψυχή. Με τον Γιώργο Νταλάρα και τους άξιους τραγουδιστές θα τραγουδήσουμε κι εμείς, όλες οι κερκίδες, για το Παιδί, που είναι ο τελικός αποδέκτης μιας τέτοιας καλλιτεχνικής εκδήλωσης με τόσο σημαντικό σκοπό. Και όπως είπε ο Γιώργος Νταλάρας «όταν μιλάει η μουσική είμαι αισιόδοξος»… Η συνέντευξη Τύπου είχε και το σύμβολό της, ένα πρώτο φύλλο του φθινοπώρου από τις μουριές της Βασιλίσσης Σοφίας. Είχε το σχήμα της καρδιάς, όπως το σήμα του «Μαζί για το Παιδί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή