Γραμματα Αναγνωστων

6' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μιλούν οι δικαστές

Κύριε διευθυντά

Από σειρά δημοσιευμάτων, το τελευταίο τρίμηνο, πληροφορηθήκαμε την περιπέτεια του εισαγγελέως κ. Σωτήρη Μπάγια, λόγω της πειθαρχικής παραπομπής του, που έπειτα από ταλαιπωρίες απαλλάχθηκε. Αυτό είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα πώς μπορεί ένας αθώος να ταλαιπωρηθεί και να εμπλακεί σε μία δίκη, άλλως να διωχθεί χωρίς καμία υπαιτιότητα, για ανύπαρκτο αδίκημα. Αντί δηλαδή να διώκονται και καταδικάζονται οι υπαίτιοι κακουργηματικών πράξεων, ασκούνται διώξεις σε αθώους. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς, όχι μόνο επιβάλλεται να ομιλούν δημόσια και να εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά και λόγω της τεράστιας εμπειρίας τους να εισηγούνται μεταρρυθμίσεις σε νόμους που χωλαίνουν ή που θεωρούνται ξεπερασμένοι και να καλύπτονται νομοθετικά κενά. Αυτές δε οι υποδείξεις θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για το νομοθετικό σώμα, το οποίο δυστυχώς, όχι μόνο έχει άγνοια, αλλά δυστυχώς ασχολείται με αλλότρια. Η πιο πάνω δίωξη εξέθεσε την ίδια την Δικαιοσύνη, αφού έτσι κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον ιερό αυτό θεσμό της Δημοκρατίας. Με την πιο πάνω δίωξη, επιβεβαιώθηκε η ρήση του Ζάλευκου: «Οι νόμοι μοιάζουν με τον ιστό της αράχνης. Οπως εκεί, αν πέσει καμιά μύγα ή κανένα κουνούπι πιάνεται, ενώ αν πέσει σφήκα ή μέλισσα τον σκίζει και φεύγει, έτσι και στους νόμους, αν πέσει στη λαβίδα τους κανένας φτωχός πιάνεται, ενώ αν πέσει κανένας πλούσιος ή ισχυρός τσακίζει το πλαίσιο του νόμου και φεύγει ελεύθερα».

Γ. Τρανταλιδης / Δικηγόρος / Αθήνα

Τα πεπραγμένα της «Αλληλεγγύης»

Κύριε διευθυντά

Στο με αριθμό 26.943 φύλλο της εφημερίδας σας της 3/8/2008 και στη σελίδα 10, με τον τίτλο «Τα αμαρτωλά πεπραγμένα της «Αλληλεγγύης» και υπότιτλο «Οικονομικό έλεγχο διέταξε η Ιερά Σύνοδος στη σκιά του «ανοίγματος» πολλών εκατομμυρίων», δημοσιεύεται κείμενο του δημοσιογράφου κ. Νίκου Παπαχρήστου, που παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», τα οποία όμως δεν στηρίζονται σε κανένα απολύτως στοιχείο ή έγγραφο, για να καταλήξει σε προσωπική αναφορά στο όνομά μου, υπό την ιδιότητά μου ως διευθυντή της ΜΚΟ μέχρι τον περασμένο Μάιο, αναφέροντας μεταξύ άλλων επί λέξει ότι «Ο πρώην διευθυντής φέρεται να μην ενημέρωσε τη νέα διοίκηση του οργανισμού ότι υπήρχαν πράξεις καταλογισμού από το ΥπΕξ, παρά το γεγονός ότι το γνώριζε».

Για το παραπάνω δημοσίευμά σας στο σύνολό του και για την προς το πρόσωπό μου αναφορά, διαμαρτύρομαι εντονότατα, και παρακαλώ να δημοσιευθεί η επιστολή μου αυτή στην εφημερίδα σας, προς άρση των όποιων δυσμενών εντυπώσεων μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στους αναγνώστες σας, κυρίαρχα για το έργο της Εκκλησίας και της πολυσχιδούς φιλανθρωπικής, πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», την οποία άλλωστε και σεις στο παραπάνω δημοσίευμά σας χαρακτηρίζετε ως «κορωνίδα» της εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας, και τη συνέχεια της λειτουργίας και δράσης της οποίας επιθυμεί τόσο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όσο και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ειδικά όσον αφορά το πρόσωπό μου, καθόσον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού με προσωπική εντολή μου έχουν παραδοθεί στη νέα διοίκηση από τα αρμόδια κατά τομείς Τμήματα της ΜΚΟ από της αναλήψεως των καθηκόντων της και συγκεκριμένα από 13/5/2008, όλα τα βιβλία και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία της, τις υποχρεώσεις της, την εν γένει διαχείριση των οικονομικών της, καθώς και τους τομείς (δομές) δράσης της, και επομένως είναι προεχόντως δυσφημιστικό, συκοφαντικό και προσβάλλει την τιμή και την επαγγελματική υπόληψή μου.

Καλό είναι επίσης, στο μέλλον να είστε περισσότερο προσεκτικοί στα δημοσιεύματά σας, που αφορούν τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» και να περιμένουμε την έκδοση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής από δύο υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ) σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της «Αλληλεγγύης» Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, που συστάθηκε με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία και ασφαλώς θα τεθούν υπόψη όλα τα απαραίτητα οικονομικά και άλλα στοιχεία. Στο μεταξύ, ας αρκεσθούμε στο γεγονός ότι τόσο η έκθεση του Μητροπολίτη Φιλίππων κ. Προκοπίου, που παρουσιάστηκε την 31/7/2008 στη ΔΙΣ, όσο και η ανακοίνωση της τελευταίας, ουδέν απολύτως αναφέρουν για ύπαρξη ελλειμμάτων ή οικονομικών ατασθαλιών της Οργάνωσης.

Δημητριος Φουρλεμαδης / Αθήνα

Απάντηση

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο άρθρο μου σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην εκκλησιαστική ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» περιλαμβάνονται στην έκθεση που υπέβαλε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της Οργάνωσης, Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός. Αναφορικά με τις πληροφορίες πως ο κ. Φουρλεμάδης φέρεται να μην ενημέρωσε τη νέα διοίκηση για τις πράξεις καταλογισμού από το ΥπΕξ -την ώρα μάλιστα που υψηλόβαθμα στελέχη της «Αλληλεγγύης» υποστηρίζουν πως ο πρώην διευθυντής ουδέποτε παρέδωσε την οικονομική διαχείριση- επικαλούμαι το από 13 Μαΐου 2008 «Πρακτικό» που υπογράφουν οι κ. Κων. Δίμτσας, νέος διευθ. σύμβουλος της ΜΚΟ, Δημ. Τίκας, οικονομικός ελεγκτής της Συνόδου και Θεόδ. Παπαγεωργίου, νομικός σύμβουλος της Συνόδου στο οποίο «διαπιστώνουν τη μη παράδοση της διαχειρίσεως καθόσον ο απελθών διευθύνων σύμβουλος αρνήθηκε να υπογράψει πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής… και απεχώρησε από τα γραφεία της εταιρείας». Υπενθυμίζω δε στον κ. Φουρλεμάδη ότι του ζήτησα να σχολιάσει τα παραπάνω στοιχεία προκειμένου να συμπεριλάβω την απάντησή του στο ρεπορτάζ μου και ευγενικά το αρνήθηκε για καταλληλότερο χρόνο.

Νικος Παπαχρηστου

Μοίραζαν τσιγάρα

Κύριε διευθυντά

ΗΑθήνα, με δήμαρχο καθηγητή γιατρό-ακτινολόγο, είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επιτρέπει τις διαφημίσεις τσιγάρων (γιγαντοαφίσες στη Μεσογείων κ.λπ.).

Σε πρόσφατη eco συναυλία στις όχθες του Αλφειού, σε περίοπτο σημείο υπήρχε μια κατακόκκινη φωτισμένη τέντα/οθόνη του Marlboro με διαφημιστικό video σε συνεχή ροή. Προσερχόμενοι στον υπαίθριο χώρο της «οικολογικής» αυτής εκδήλωσης, την οποία πρόβαλε και η «Καθημερινή», μοίραζαν δωρεάν τσιγάρα! Αυτά.

Β. Πουλοπουλος / απλός γιατρός / Τορόντο Καναδά

Ισχυρή πυγμή

Κύριε διευθυντά

Επανειλημμένως έχετε γράψει στην εφημερίδα σας για τα θέματα της οικονομίας της χώρας μας και τις παλινωδίες των αρμοδίων υπουργών σχετικά με τους κανόνες της οικονομίας που πρέπει να ισχύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και όχι να αλλάζουν όποτε η διοίκηση δεν έχει το θάρρος να διαλύσει το υπάρχον διεφθαρμένο ελεγκτικό προσωπικό των Εφοριών και εν γένει του υπουργείου Οικονομικών και να βρει μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων του Δημοσίου τους αναγκαίους και τίμιους υπαλλήλους, να τους εκπαιδεύσει, να τους ανταμείβει ανάλογα με το έργο και να τους τοποθετήσει στις σημερινές θέσεις όλου σχεδόν του ελεγκτικού προσωπικού που έχουν πλέον γίνει μια ΜΑΦΙΑ με πανελλήνια διασύνδεση.

Βέβαια, για να ορθοποδήσουν τα οικονομικά του Δημοσίου χρειάζεται και τεράστιος περιορισμός της σπατάλης όλων των Δημοσίων Οργανισμών, ΔΕΚΟ, κρατικών τραπεζών, υπουργείων και λοιπών λυμεώνων του Δημοσίου Ταμείου.

Δυστυχώς, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, με την έγκριση του πρωθυπουργού και όλης της κυβερνήσεως, εγκρίνουν κάθε νέα φορολογία προκειμένου να τους κοπεί κάποιο ποσό από τις σπατάλες του υπουργείου τους.

Χρειάζεται ισχυρή πυγμή εκ μέρους του πρωθυπουργού για να διορθωθεί κάτι, έστω και την τελευταία στιγμή.

Γκικας Ν. Κουλουρας / Ραφήνα

Αναπάντητο ερώτημα

Κύριε διευθυντά

Στην ανάλυση του συνεργάτη σας κ. Νικολάου, της Τρίτης 2/9 που προσπαθεί να μας πείσει ότι η κριτική του νέου τρόπου φορολόγησης αλα Αλογοσκούφη είναι άδικη, υπάρχει ένα θεμελιώδες αναπάντητο ερώτημα που δεν φαίνεται στο ελάχιστο να τον απασχολεί: αν πράγματι και ειλικρινώς κάποιος νέος επαγγελματίας βγάζει καθαρά 10.000 ευρώ τον χρόνο (και γνωρίζω προσωπικά αρκετούς τέτοιους στην «υπηρεσία φτασμένων άλλων»), γιατί άραγε πρέπει να πληρώσει (μόνο – κατά τον κ. Ν.Ν.) 1.000 ευρώ φόρο ή και οποιονδήποτε άμεσο φόρο (διότι όσο ζει πληρώνει ουκ ολίγους έμμεσους φόρους); Μήπως πιστεύει ο συνεργάτης σας ότι αφού μπορεί κάποιος να ζήσει με 10.000 ευρώ τον χρόνο μπορεί με… λίγη οικονομία να ζήσει και με 9.000;

Δ. Καραγιαννακης / Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης / Ηράκλειο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή