Ενα λεύκωμα – σημαία η «Μαγική Ελλάδα» των τεσσάρων εποχών

Ενα λεύκωμα – σημαία η «Μαγική Ελλάδα» των τεσσάρων εποχών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ ουρανού και γης στην κυριολεξία, με τους επιβάτες της πτήσης της Aegean στα παράθυρα να βλέπουν την Κέρκυρα να απομακρύνεται και το Αιγαίο με τα αφρισμένα κύματα, «τα προβατάκια», να απλώνεται ώς εκεί που φθάνει το μάτι, η αγαπητή συνάδελφος και εκδότρια κ. Αλεξάνδρα Βοβολίνη – Λασκαρίδη μού έδωσε το πρώτο αντίτυπο της «Μαγικής Ελλάδας» με αφιέρωση εναέρια μάλιστα! Ηταν ένα αναπάντεχο σπουδαίο δώρο του τέλους των διακοπών το να κρατώ ένα τέτοιο βιβλίο που είναι η καλλιτεχνική αποτύπωση όλων των τοπίων, σκηνών, στιγμών και ανθρώπων που πέρασαν μπροστά στα μάτια όλων μας, όπου και αν είχαμε πάει, σε νησιά, αρχαιολογικούς χώρους, ξωκλήσια, λιμανάκια, καφενεία, σπαρμένα χωράφια, με τη θάλασσα και τον ήλιο να κυριαρχούν στις εντυπώσεις μας.

Πολλοί τραβήξαμε φωτογραφίες κι άλλοι κράτησαν στη μνήμη τους αυτές τις ανεπανάληπτες υπέροχες στιγμές του ελληνικού καλοκαιριού που ζήσαμε και ζούμε, με πλήρη επίγνωση του προνομίου ότι είναι αυτός ο τόπος καταδικός μας, εδώ που γεννηθήκαμε, εδώ που αναπνέουμε. Κι έρχεται τώρα, σε καίρια στιγμή, στην εναλλαγή των εποχών, με το καλοκαίρι να δίνει τη σκυτάλη στο φθινόπωρο και στον χειμώνα που θα φέρει με τη σειρά του την άνοιξη, να ‘χουμε ένα τέτοιο βιβλίο με την ποιητική όσο και πραγματική ομορφιά της Ελλάδας μας σε όλες τις εποχές, ένα βιβλίο που μας γεμίζει περηφάνια και που μπορούμε να το δωρίσουμε σε φίλους ξένους, καθώς είναι η έκδοση δίγλωσση, ελληνικά και αγγλικά. Και με τι συντελεστές κι οδηγούς σε αυτούς το ταξίδι των 145 σελίδων από τις Εκδόσεις «Κέρκυρα Α.Ε.»!

Τον καλλιτέχνη της φωτογραφίας και καθηγητή στη Σχολή Φωτογραφίας ΑΚΤΟ με μακρά πείρα ως φωτογράφος σκηνής στον κινηματογράφο, τον Ανδρέα Σμαραγδή, αδελφό του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, γεννημένο στις Γωνιές Μαλεβυζίου, στις ρίζες του Ψηλορείτη, που όλες οι φωτογραφίες του έχουν ψυχή και μιλάνε. Δυσκολεύεσαι να γυρίσεις σελίδα. Κάθε φωτογραφία σε κρατάει αιχμάλωτο στη μαγεία της στιγμής που κράτησε ο φακός του Ανδρέα Σμαραγδή, γι’ αυτό ο τίτλος «Μαγική Ελλάδα – Magical Greece» είναι απόλυτα πιστός στο πνεύμα και στην αποστολή του λευκώματος! Τα κείμενα -άλλη έκπληξη κι αυτή ευχάριστη- τα έχει γράψει σε αγγλικά και ελληνικά η Ελένη Γκέιτζ, η κόρη του Νικ Γκέιτζ και της Τζόαν, που έχει το όνομα της γενναίας γιαγιάς Ελένης, ηρωίδας στο ομώνυμο βιβλίο «Ελένη». Δεν έχει πάρει μόνο το ταλέντο του πατέρα της, του Νίκολας, διεθνούς φήμης Investigating Writer για πολλά χρόνια στους New York Times, η ξανθή Ελένη Γκέιτζ, πλάτυνε τους ορίζοντές της, σπούδασε λαογραφία και μυθολογία στο Χάρβαρντ, Καλές Τέχνες στα μεταπτυχιακά με ειδίκευση στη δημιουργική γραφή (creative writing) στο Columbia, όπου και τώρα έφθασε να διδάσκει Εκθεση, ναι, στο Πανεπιστήμιο Columbia! Η γιαγιά Ελένη έστειλε μακριά παιδιά κι εγγόνια, όχι για να κυνηγήσουν «το αμερικανικό όνειρο», δεν ήξερε τέτοια, μόνον ότι εκεί έβρισκαν δουλειά οι ξένοι και πρόκοβαν. Κι αυτό έκαναν, κλείνοντας πάντα την Ελλάδα και τη νοσταλγία της μέσα τους. Αυτή η νοσταλγία «τραγουδά» και γνέφει ανάμεσα στις γραμμές των κειμένων της Ελένης Γκέιτζ και κάνει τον αναγνώστη να βλέπει τις εικόνες συχνά και με το μάτι των διάσημων ποιητών, όπως ο Λόρδος Μπάιρον, και λογοτεχνών, όπως ο Λόρενς Ντάρελ, που αγάπησαν και ύμνησαν την «Μαγική Ελλάδα».

Μ’ αυτών τα λόγια θα κλείσουμε το σημείωμα της όμορφης Σαββατιάτικης «Καθημερινής» και με την Ελλάδα του Ανδρέα Σμαραγδή. Συμπληρώνουμε ότι είναι ένα λεύκωμα σπονδυλωτό με τις ακόλουθες ενότητες για την Ελλάδα: «Μέσ’ στα νερά, Επί ξηράς, Κάτω απ’ το θόλο τ’ Ουρανού, Προσεγγίζοντας το Θείο, Μαζί με τους ντόπιους». Χαρά να σου δωρίζουν το πρώτο αντίτυπο από τις 4.000 που, σίγουρα, θα εξαντληθούν, γιατί η αγάπη για την Ελλάδα είναι ανεξάντλητη. Κι αυτό το λεύκωμα την έκλεισε μέσα του, με υπέροχα χρώματα θάλασσας, βουνού, εξοχής, αρχαίων ναών. Και με το χαμόγελο των ανθρώπων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή