Φορο-απογοήτευση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάντε, παρακαλώ, τον κόπο να ανεχθείτε μερικά νούμερα. Είμαστε 5.530.427 φορολογούμενοι (στοιχεία 2007). Από αυτό το «εντυπωσιακό» σύνολο, μόνον τα 2.521.519 έχουμε «υπάρχουμε», με την έννοια του φόρου εισοδήματος, αφού αυτό το 46% του συνόλου πληρώνει το 99,6% του συνολικού φόρου εισοδήματος που μαζεύει το κράτος. Πρόκειται για εκείνους που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ. Δεν είναι και τίποτε το τόσο σπουδαίο, αφού διαιρούμενο με το 14,5 αναλογεί σε μόλις 828 ευρώ μηνιαίως. Θυμηθείτε στο σημείο αυτό, μιας που ο κεϋνσιανισμός επανέρχεται, ότι ο φόρος εισοδήματος αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για τη δικαιότερη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενεστέρων, σε αντίθεση με τους έμμεσους φόρους κ.λπ., κ.λπ.

Πάμε παρακάτω! Στην επόμενη εισοδηματική κατηγορία, που έχει ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο από 20 χιλιάδες (1.380 ευρώ/μήνα) βρίσκονται μόλις 1.356.835 συμπολίτες και πληρώνουν το 92% του συνολικού φόρου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πολύ εύκολα πόσο μικρή είναι η φοροδοτική ικανότητα ατόμων με τόσο περιορισμένο εισόδημα, όταν πρέπει ταυτόχρονα να πληρώσουν και άλλους φόρους, με πρώτον και «χειρότερο» τον πανύψηλο ΦΠΑ του 19% και τα μύρια τέλη των δημοτικών αρχών, της ΕΡΤ και των πάμπολλων «τρίτων» κλειστο-επαγγελματικών χαρατσιών.

Πάμε λοιπόν σε εκείνους που έχουν «παχύ» πορτοφόλι, χωρίς να είναι πλούσιοι. Ας δούμε την κατηγορία όσων εμφανίζουν εισόδημα μεταξύ 42.000 και 65.000 ευρώ, ετησίως, ή 2.900-4.500 μηνιαίως. Πρόκειται για το 4,4% του συνόλου ή 241.019 φορολογούμενους (δεν είναι και λίγοι, αν μετατρέψετε τις διαφορές στην πρόθεση ψήφου σε ψηφοφόρους!) οι οποίοι πληρώνουν το 25% του συνολικού φόρου εισοδήματος ή ένα ευρώ σε κάθε τέσσερα που μαζεύει το κράτος. Οι ίδιοι αυτοί πληρώνουν χοντρά ποσά και σε όλους τους άλλους φόρους (ακινήτων, Ι.Χ., κ.λπ.) λόγω καλύτερης περιουσιακής κατάστασης, ισχυρότερης καταναλωτικής θέσης και, γενικότερα, ζωηρότερης συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Στο πολύ κρίσιμο αυτό στρώμα, που εμφανίζει μέσο ετήσιο εισόδημα 50 χιλιάδων, ο κατά κεφαλήν φόρος είναι 8.800 ευρώ, που μας δίνει συντελεστή 17,5%. Προσθέστε το 19% του ΦΠΑ και τους πολλούς άλλους φόρους και σίγουρα θα περάσετε το 40%.

Αν προσθέσετε τέλη, καθαρές από φοροεπιστροφές πληρωμές και εκατοντάδες κρυφές κρατήσεις, ένας σκληρά όσο και «ευνοημένος» εργαζόμενος, σε κάθε δύο ευρώ που βγάζει, δίνει στο κράτος το ένα! Σε αυτή την ομάδα φορολογουμένων-ψηφοφόρων-πολιτών πρέπει να ψάξουν οι πολιτικοί αναλυτές για να διαγνώσουν τη μέγιστη οργή, τη βαθιά απογοήτευση αλλά και την καλύτερα εμπεδωμένη πεποίθηση ότι το κράτος δεν αξίζει ούτε μια δεκάρα από τους βαρύτατους φόρους. Η ομάδα αυτή, εύκολα ταυτίζεται με τη μοχθηρία που αναπτύσσεται σε κοινωνικά στρώματα που είναι πιο εκτεθειμένα στην επελαύνουσα κρίση. Πολιτικοί: προσοχή!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή