Λήθη και υποβάθμιση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αρμόδια υπουργός, κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, περιορίστηκε να εκδηλώσει τη συμπάθειά της στη μητέρα της Κούνεβα, της γυναίκας που επιστρέφοντας από τη βάρδια της δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Βεβαίως, το τηλεφώνημα της υπουργού έγινε αφού πέρασαν κάποιες ημέρες από την επίθεση και ενώ είχε ήδη γίνει θέμα στις ειδήσεις. Κι έπειτα σιωπή. Ευτυχώς, οι ειδήσεις άλλαξαν και τα παιδιά στο Γραφείο Τύπου του υπουργείου είχαν άλλα πιο σπουδαία θέματα να καταγράψουν από τα τηλεοπτικά και τα ραδιοφωνικά δελτία.

Η ΓΣΕΕ έβγαλε μια ανακοίνωση. Η διοίκηση του ΗΣΑΠ συνέχισε την εκκωφαντική σιωπή της. Η εταιρεία στην οποία εργαζόταν η άτυχη γυναίκα έκλεισε τα γραφεία της για μια εβδομάδα και άρχισε τις τηλεφωνικές συνεννοήσεις με τους επόπτες και τους καθαριστές στους ηλεκτρικούς σιδηροδρόμους. Απέφυγε να εκδώσει την παραμικρή ανακοίνωση και δεν επιχείρησε να απαντήσει στις σοβαρές κατηγορίες που της προσάπτουν για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των καθαριστριών.

Ολοι, λοιπόν, ποντάρουν στη λησμονιά και όλα παραπέμπουν στη λήθη. Οι μεγάλες ή οι μικρές εξουσίες γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα όλα, αργά ή γρήγορα, ξεχνιούνται. Η διαμαρτυρία μεταβιβάζεται σε άλλα θέματα. Αλλωστε, έξω από την πόρτα μας γίνεται πόλεμος. Τα θύματα είναι εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες. Σε ποιον να πρωτοσυμπαρασταθείς; Ποιον να πρωτοσυνδράμεις; Εύκολο είναι να βρεις αντισταθμίσματα, όταν τα δράματα είναι τόσα πολλά και τα εγκλήματα μαζικά.

Αλλά ποιο αντιστάθμισμα μπορεί να δικαιολoγήσει την αποδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Απασχόλησης; Ποια διαδικασία μπορεί να αιτιολογήσει την πλήρη υποβάθμιση του υπουργείου της οδού Πειραιώς; Μία υποβάθμιση που συντελέστηκε αργά αλλά σταθερά. Από τη μεταφορά της έδρας του τότε υπουργού Παναγιωτόπουλου στο κτίριο της Σταδίου. Ακολούθησε η παραίτηση από τη μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου στο Ολυμπιακό Χωριό και η παραχώρηση του εκεί κτιρίου στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που το μεταβίβασε, στη συνέχεια, στον Εφραίμ. Κι έπειτα η ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» που έρριξε όλο το βάρος στο ασφαλιστικό. Το υπουργείο της Πειραιώς περιθωριοποιήθηκε. Μαζί και οι υπηρεσίες του. Ο στόχος επετεύχθη. Ολα γίνονταν από τα κεντρικά του κτιρίου στη Σταδίου. Η Ομόνοια δεν έκλεινε πια από διαδηλωτές. Αλλά και οι ελεγκτές μειώθηκαν. Οι επιθεωρητές εργασίας αδύναμοι και λίγοι.

Πράγματι, το υπουργείο Απασχόλησης είχε άλλα πιο σοβαρά ζητήματα να λύσει. Μελετούσε την περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών με την επιτροπή Μπεχράκη, την ώρα που επιχειρήσεις συνεργείων καθαρισμού άλλαζαν όπως ήθελαν τις συμβάσεις για να θέσουν εκτός ΒΑΕ τις καθαρίστριες. Η επιχείρηση το πέτυχε. Το υπουργείο ακόμη μελετά το πόρισμα της επιτροπής. Αλλωστε έχει τόσα πολλά να κάνει. Πού να μείνει καιρός για να ασχοληθεί με τις παρανομίες στην απασχόληση και την ασφάλιση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή