49 χρόνια πρίν… 30.1.1960

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΩΛΛ: Λονδίνον, 29. – Ο πόλεμος μεταξύ τής νομίμου γαλλικής Κυβερνήσεως και τών στασιαστών αποίκων υπό τους Λαγκαγιάρντ και Ορτίζ με τους παρά το πλευρόν των αμφιταλαντευομένους στρατιωτικούς, εκηρύχθη ουσιαστικώς από τής εσπέρας τής σήμερον, όταν ο Πρόεδρος ντε Γκώλλ (φωτογραφία) εις τον από ραδιοφώνου λόγον του, αληθές κήρυγμα εμμονής εις την αρχήν τής αυτοδιαθέσεως, εδήλωσεν ότι έδωσεν ήδη διαταγάς διά την εφαρμογήν τής τάξεως και τού νόμου. Ουδείς δύναται να γνωρίζη τι θα επακολουθήση. Το πάν θα εξαρτηθή από τον βαθμόν τής πίστεως προς την νόμιμον Κυβέρνησιν τών εν Αλγερία γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων. Οι στασιασταί ήκουσαν τον λόγον εις το Αλγέριον με προσοχήν, αλλά και αγανάκτησιν. Εδήλωσαν ότι θα αντιδράσουν. Οι στρατιώται παρηκολούθησαν τον λόγον με προσοχήν αλλά και με σιωπήν. Είναι πάντως αναμφισβήτητον ότι τα γεγονότα τής Αλγερίας ενίσχυσαν την εθνικήν αλγερινήν απελευθερωτικήν επανάστασιν. Η Τύνις εμμένει εις το τελεσίγραφον διά τήν αποχώρησιν τών Γάλλων εκ τής βάσεως τής Μπιζέρτας.

ΑΠΗΧΗΣΗ: Λονδίνον, 29. – Μεταδίδεται εξ Ουασιγκτώνος ότι αι Ην. Πολιτείαι παρακολουθούν εναγωνίως το αλγερινόν, πιστεύεται όμως ότι ο στρατηγός ντε Γκώλλ θα επικρατήση. Επισήμως αποφεύγεται οιονδήποτε σχόλιον.

Εις την Ν. Υόρκην, εις όλα τα γραφεία τής έδρας τών Ην. Εθνών υπάλληλοι, δημοσιογράφοι και διπλωμάται είχον συγκεντρωθή πέριξ τών ραδιοφώνων για να ακούσουν τον λόγον τού στρατηγού εις κατ’ ευθεία αναμετάδοσιν εκ Παρισίων.

Εις την Βόννην, ο λόγος τού στρατηγού ντε Γκώλλ εγένετο δεκτός με ικανοποίησιν μεταξύ τών πολιτικών κύκλων οι οποίοι υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα μετά τής οποίας ο στρατηγός επιμένει εις την πολιτικήν τής αυτοδιαθέσεως και τής ανεπιφυλάκτου καταδίκης τών στασιαστών.

Εις το Λονδίνον, ο λόγος τού στρατηγού ντε Γκώλλ μεταδοθείς εκ Παρισίων διά τής αγγλικής τηλεοράσεως προεκάλεσε μεγάλην εντύπωσιν. Παρ’ ότι το Φόρεϊν Οφφις ηρνήθη να σχολιάση τον λόγον, ανώτεροι διπλωμάται δεν απέκρυπτον εις συνομιλίας των, την ικανοποίησίν των εκ τής αποφασιστικότητος και τής σαφηνείας τού λόγου τού στρατηγού, την πολιτικήν τού οποίου εις το αλγερινόν υποστηρίζει πλήρως το Λονδίνον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή