Ενα ιστορικό σχολείο, χώρος αντιπαλότητας

Ενα ιστορικό σχολείο, χώρος αντιπαλότητας

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά υπάρχει ένα γιαπί. Επί 37 συναπτά έτη στην ίδια κατάσταση. Λίγοι θα θυμούνται ίσως ότι πρόκειται για τα απομεινάρια του Ράλλειου Σχολείου που γκρεμίστηκε την περίοδο της χούντας και έκτοτε δεν ξαναχτίστηκε. Σήμερα, ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε να διαθέσει 7,5 εκατ. ευρώ για την αποπεράτωση του πρώην Ραλλείου όχι ως σχολείου αλλά ως δημαρχιακού μεγάρου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων του Πειραματικού Ραλλείου (γυμνασίου και λυκείου) οι οποίοι ζητούν να επιστρέψει το σχολείο στην ιστορική του θέση στην πλατεία Κοραή. Πρόσφατα, αντιπροσωπεία των διδασκόντων, του 15μελους μαθητικού συμβουλίου, των αποφοίτων, αλλά και των γονέων επισκέφθηκαν τα γραφεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των κομμάτων στη Βουλή και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για την άδικη αντιμετώπιση του σχολείου τους.

Σε ακατάλληλα κτίρια

Το ιστορικό σχολείο θηλέων, που ιδρύθηκε το 1856 με τη δωρεά του ευεργέτη Ιάκωβου Ράλλη, έμεινε στο κτίριο της Κοραή για περισσότερο από έναν αιώνα μέχρι το 1971, οπότε και κατεδαφίστηκε. Εκτοτε μεταστεγάζεται από το ένα ακατάλληλο κτίριο στο άλλο…

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Πειραιά προωθεί τη μετεγκατάσταση της Ραλλείου σε οικόπεδο στα Καμίνια, όπου πρόκειται να ανεγερθεί βιοκλιματικό κτίριο. Οι σύλλογοι διδασκόντων, γονέων, αποφοίτων της Ραλλείου και το 15μελές μαθητικό συμβούλιο διαμαρτύρονται στην επιχειρούμενη μετεγκατάσταση, διότι όπως λένε «η περιοχή δεν εξυπηρετείται με τα συγκοινωνιακά μέσα, η θέση στα Καμίνα είναι εκτός του ιστορικού κέντρου του Πειραιά και αντιβαίνει στις επιθυμίες του δωρητή».

Από την πλευρά του Δήμου Πειραιά, ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος υποστηρίζει ότι «το νέο κτίριο, το οποίο θα στεγάσει τη Ράλλειο στη συμβολή των οδών Γρ. Λαμπράκη και Πειραιώς είναι υπερσύγχρονο και θα καλύπτεται συγκοινωνιακά από το τραμ, όταν αυτό επεκταθεί στον Πειραιά. Ηδη, ο ΟΣΚ έχει συμφωνήσει».

Το Ράλλειο Λύκειο Θηλέων ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1856 ως κληροδότημα. Βασικός όρος του δωρητή Ιάκωβου Ράλλη ήταν να παραμείνει το σχολείο για πάντα Θηλέων. Επί 115 χρόνια, η Ράλλειος στεγαζόταν στην πλατεία Κοραή, σε ιδιόκτητο κτίριο 2.500 τ. μ. «Εν μια νυκτί, το 1971 επί χούντας, αφού κατεδαφίστηκε, εξοστρακίστηκε σε κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη, σε πρώην νεκροτομείο μέσα στην καρδιά της Τρούμπας. Ετσι φαίνεται ότι αντιλαμβανόταν την Παιδεία η τότε δημοτική αρχή, η οποία παράλληλα γκρέμιζε το ιστορικό Ρολόι και ένα – ένα τα νεοκλασικά της πόλης μας», αναφέρει η επιτροπή καθηγητών της Ραλλείου. Από το 1997 μέχρι το 2006 το σχολείο λειτουργούσε στον λεγόμενο «Πύργο» του Πειραιά, στο λιμάνι. «Το κτίριο ήταν εντελώς ακατάλληλο, παμπάλαιο, εγκαταλελειμμένο, χωρίς αυλή και χώρους γυμναστικής και χωρίς εξαερισμό. Τα τελευταία δύο χρόνια το σχολείο λειτουργεί σε πολυκατοικία, σε δύο μισθωμένα κτίρια γραφείων, στην περιοχή της Τερψιθέας», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κατωπόδης, καθηγητής στο Ράλλειο Λύκειο.

Δικαστικός αγώνας

Από το 1972 εκκρεμεί δικαστικός αγώνας της σχολικής επιτροπής Ραλλείου, που ζητεί να επιστρέψει στην ιδιοκτησία της ο χώρος που της «άρπαξε» η χούντα. «Επιπλέον με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά το 1998 το οικόπεδο επρόκειτο να παραχωρηθεί στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), αλλά για άγνωστους λόγους η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ολη αυτήν την περίοδο, και ενώ η υπόθεση εκκρεμεί δικαστικά, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, καταπατώντας ουσιαστικά την περιουσία των Ραλλείων σχολείων, καρπούνται τα έσοδα από τα ενοίκια των καταστημάτων, τις διαφημίσεις, χωρίς να αποδίδουν ούτε ευρώ στη Σχολική Επιτροπή», καταγγέλλει η επιτροπή καθηγητών για το κτιριακό. Το θέμα της Ραλλείου έχει στοιχειώσει εδώ και 40 χρόνια. «Το κτίριο παρέμενε κουφάρι διότι σκόνταφτε στους όρους που είχε το κληροδότημα. Από τη στιγμή που βρέθηκε το οικόπεδο, το θέμα δρομολογείται και επιπλέον πρόθεση του δήμου είναι να αξιοποιήσει τον χώρο στο ιστορικό κέντρο για την ανέγερση του νέου δημαρχείου», επισημαίνει ο κ. Αγγελόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή