Η έκθεση «Ο Αθως και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Θησαυροί του Αγίου Ορους» και τα εγκαίνια στο μουσείο Petit Palais στο Παρίσι ως διεθνές πολιτιστικό γεγονός με τη σημασία του…

Η έκθεση «Ο Αθως και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Θησαυροί του Αγίου Ορους» και τα εγκαίνια στο μουσείο Petit Palais στο Παρίσι ως διεθνές πολιτιστικό γεγονός με τη σημασία του…

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πάσχα των Δυτικών πέρασε, σκιασμένο από την πολύνεκρη τραγωδία του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την ιταλική πόλη Λ’ Ακουιλα, αετός με πληγωμένα φτερά, και με την Εβδομάδα των Παθών που αρχίζει αύριο Μεγάλη Δευτέρα, η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει στο διεθνές κοινό το ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, την έκθεση «Αθως και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Θησαυροί του Αγίου Ορους» στις αίθουσες του Petit Palais, του γνωστού ατμοσφαιρικού μουσείου στο Παρίσι. «Ενα πολιτιστικό γεγονός που φιλοδοξεί να προβάλει την παράδοση της Αθωνικής Πολιτείας στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη», όπως τόνισε στην ομιλία της, στη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η οποία ως ΥΠΕΞ είχε την πρωτοβουλία, από το 2006, να οργανωθεί έκθεση των αγιορείτικων κειμηλίων στο Παρίσι.

Σε συνεργασία με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους αποφασίστηκε η συνδιοργάνωση της έκθεσης, η οποία γίνεται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού. Γι’ αυτό τον λόγο η υπουργός ευχαρίστησε τόσο τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά και τους προκατόχους του κ. Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη και τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Κασσίμη για τη συμβολή τους στην όλη προετοιμασία. Τα εγκαίνια έγιναν την Πέμπτη 9 Απριλίου παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του υφυπουργού κ. Θεόδωρου Κασσίμη και της καθηγήτριας Πανεπιστημίου και πρώην υφυπουργού Πολιτισμού κ. Κέλλυς Μπουρδάρα, που επωμίστηκε το μεγάλο βάρος της έκθεσης μαζί με την Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή της έκθεσης – τη διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού δρα Αναστασία Τούρτα, τον Εφορο της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δρα Ιωάννη Ταβλάκη και τους συνεργάτες τους. Ιδιαίτερες οι υπουργικές ευχαριστίες στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους και την Ιεροκοινοτική Επιτροπή που εργάστηκε για την πραγματοποίησή της. Ειδικά, οι Μονές Βατοπεδίου, Ιβήρων, Διονυσίου, Παντοκράτορος, Καρακάλλου, Σίμωνος Πέτρας, Αγίου Παύλου, Ξενοφώντος και Γρηγορίου αξίζουν ευχαριστιών επειδή προσέφεραν ιστορικά τους κειμήλια στην έκθεση. 180 αυθεντικά έργα ανεκτίμητης αξίας άφησαν τις ιστορικές μονές του Αγίου Ορους και ταξίδευσαν στο Παρίσι για να εκτεθούν στις αίθουσες του Petit Palais, ώστε οι Γάλλοι και οι Γαλλίδες και οι πολλοί ξένοι επισκέπτες της Πόλης του Φωτός να μπορούν να δουν τα ιερά κειμήλια, εξήντα από τα οποία για πρώτη φορά βγαίνουν από το Αγιο Ορος, άδυτον πάντα για τις γυναίκες, ως γνωστόν.

Σημαντική παράμετρος σπουδαιότητος το ότι «η έκθεση αυτή αντανακλά την ευρύτατη συνεργασία της Ελλάδος με τη Γαλλία. Το Παρίσι, που παραμένει πάντα μια παγκόσμια μητρόπολη του πνεύματος και των τεχνών, επελέγη ως ιδανικός τόπος εκθέσεως, για να απευθυνθεί και να προσελκύσει ένα ευρύ διεθνές κοινό», όπως τόνισε η υπουργός κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η έκθεση ρίχνει φως σε σημαντικές πτυχές της πνευματικής ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τους δεσμούς που είχε με το Αγιον Ορος και τον ιστορικό του ρόλο ως θεματοφύλακα των ελληνικών, βυζαντινών λατρευτικών παραδόσεων και αξιών. «Ρόλο τον οποίο κατέχει και υπηρετεί το Αγιον Ορος μέχρι και σήμερα» μέσα από έξοχες εικόνες, μνημειακή ζωγραφική, πρωτότυπα χειρόγραφα, καθώς και έργα εξαιρετικής μικροτεχνίας που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης. Ιδιαίτερη αξία έχει ο Κατάλογος της έκθεσης, με πληροφορίες για τα κειμήλια και 10 εισαγωγικά κείμενα από Γάλλους και Ελληνες επιστήμονες, καθώς και από τον πατέρα Βασίλειο Γοντικάκη, ηγούμενο της Μονής Ιβήρων. Πρόκειται για μια σημαντική έκδοση που θα παραμείνει στις βιβλιοθήκες και στα χέρια των επισκεπτών, όταν η έκθεση τελειώσει και τα εκθέματα επιστρέψουν στις μονές τους, στο «Περιβόλι της Παναγιάς», στη Χερσόνησο του Αθω.

Και, μεταξύ μας, όταν ο διεθνής Τύπος ασχολείται με τα ενδυματολογικά γούστα της νέας «πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ», της «λέγετέ με Μισέλ» στην Αγγλία, στο Στρασβούργο και με το ποιον είδε χωριστά και ποιους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες όλους μαζί στην Κωνσταντινούπολη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα, σειρά μας να τονίσουμε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, με τον παππού από τη Θεσσαλονίκη, στην σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συνάντησή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων με τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, υπογράμμισε τη στήριξή του στην Ελλάδα με τη φράση που κάνει τον γύρο του κόσμου (για να την ακούσουν οι «καλοθελητές» της Ε.Ε.) «δεν θα αφήσω κάποιους να δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις για την Ελλάδα». Αρα, κάποιο ρόλο έχει παίξει και η έκθεση με τις Εικόνες των Αγίων στο Παρίσι και η παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού με τη σύζυγό του κ. Νατάσα Καραμανλή στο πλευρό του, στα εγκαίνια της έκθεσης, όπως και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου…

Ενώ οι καμπάνες του Αγίου Στεφάνου, της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Παρισιού, σημαίνουν καλώντας τους Ελληνες και ομοδόξους στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδος, στις ολόφωτες αίθουσες του Petit Palais τον λόγο έχουν η πίστη, η τέχνη και η δόξα του Βυζαντίου, από τις Μονές του Αγίου Ορους, ως θεματοφύλακος οικουμενικών αξιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή