Στο «Αχίλλειο» της Κέρκυρας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Συνεκάλεσε τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, στο Ανάκτορο που έκτισε στην Κέρκυρα η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ, ως καταφύγιο αποδράσεως από την ανία και την αδυσώπητη εθιμοτυπία που κυριαρχούσαν στο Χόφμπουργκ της Βιέννης.

Αξιοθέατο του Ανακτόρου, ο «Θρίαμβος του Αχιλλέως», τοιχογραφία στο κεντρικό κλιμακοστάσιο, όπου ο ομηρικός ήρωας σέρνει δεμένο στο άρμα του νεκρό τον Εκτορα. Ανεπίτρεπτη ασυμβατότης του πίνακα είναι ότι, ενώ απεικονίζει σκηνή με έντονο δυναμισμό και κίνηση, οι τροχοί έχουν αποδοθεί, ωσάν η άμαξα να είναι ακίνητη. Κάτι ανάλογο συνέβη και στη σύνοδο.

Είναι αλήθεια ότι η υπουργική συνάντηση δεν έπασχε από ακινησία, ότι δημιουργήθηκε δυναμική γύρω από μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. Η Δύση υπερκέρασε κάποιες αναστολές της, οι διαφορές αντιλήψεων παραμένουν, αλλά άρχισε ο προβληματισμός για ένα θέμα μείζον.

Στο συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, επίσης, κυριάρχησαν μετριοπαθέστερες προσεγγίσεις, ετέθησαν οι βάσεις για την επανάληψη της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο μερών, που είχε διακοπεί μετά την κρίση στη Γεωργία, τον περασμένο Αύγουστο. Η ενθαρρυντική κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην Κέρκυρα, οφείλεται εν μέρει στο ότι επίκειται η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα στη Μόσχα και στόχος της Ουάσιγκτον ήταν η καλλιέργεια κλίματος θετικού, πριν από τη συνάντηση κορυφής στο Κρεμλίνο. Οντως, η συγκυρία ήταν ευνοϊκή, αλλά αυτό δεν μειώνει τη συμβολή της κ. Μπακογιάννη στην επιτυχία της συνόδου. Η τύχη είναι απαραίτητη αρωγός της πολιτικής.

Πλήρης ακινησία, όμως, -ανάλογη εκείνης των τροχών της άμαξας του Αχιλλέως- κυριάρχησε στις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό της κ.  Αχμέτ Νταβούτογλου. Και όσον αφορά την άρνηση της Αγκυρας να εφαρμόσει το διμερές πρωτόκολλο για επανεισδοχή των λαθρομεταναστών, και όσον αφορά στην προκλητική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Διατυπώνονται επικρίσεις διότι η κ. Μπακογιάννη, δίχως να έχει προηγηθεί η αναγκαία διπλωματική προετοιμασία, προχώρησε σε μία διμερή συνάντηση, ένα μικρό διάστημα πριν από την επίσκεψή της στην Αγκυρα, και έδωσε στον κ. Νταβούτογλου τη δυνατότητα να διατυπώσει τις ανελαστικές του θέσεις.

Αλλά και εάν υπήρχε η κατάλληλη διπλωματική προπαρασκευή, οι θέσεις της Τουρκίας θα ήσαν αμετάβλητες και το αποτέλεσμα το ίδιο. Απλώς, η κ. Μπακογιάννη, ενώ οργάνωσε μία επιτυχή πολυεθνή σύνοδο, είχε την ατυχή έμπνευση να ριψοκινδυνεύσει μία διμερή, αδιέξοδη συνάντηση. Το πλέον ακατανόητο και επικίνδυνο, ωστόσο, είναι η εμμονή διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων στην επαναλειτουργία της Χάλκης, ενώ είναι βέβαιο ότι η Αγκυρα θα συναινέσει μόνον σε περίπτωση που θα ισχύσει αμοιβαιότητα στη Θράκη, στον εκπαιδευτικό τομέα και στον τρόπο αναδείξεως του μουφτή. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα θα είναι ετεροβαρές και υπέρ της Τουρκίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT