Γραμματα Αναγνωστων

6' 33" χρόνος ανάγνωσης

ΕΥΔΑΠ και κερδοφορία

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» την περασμένη εβδομάδα διαβάσαμε ότι η ΕΥΔΑΠ είχε κερδοφόρα χρήση τον περασμένο χρόνο, πράγμα πολύ θετικό για μια επιχείρηση κοινής ωφελείας αλλά και κάτι το οποίο την καθιστά πολύ υπεύθυνη έναντι των καταναλωτών τους οποίους εξυπηρετεί μια και είναι η μόνη Εταιρεία που διαχειρίζεται και παρέχει το ζωτικότερο ίσως αγαθό της Φύσης και έχει το μονοπώλιο σ’ αυτό και εξηγούμαι:

Αρκετό διάστημα τώρα στην περιοχή όπου διαμένω μόνιμα (περιοχή Πέλικα στο Μαρούσι) υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα μειωμένης πίεσης κατά τις πρωινές ώρες τη χειμερινή περίοδο (07.00-09.30) και κατά τους θερινούς μήνες το πρόβλημα είναι εντονότερο και το πρωί αλλά και νωρίς το βράδυ (20.30-23.00). Τούτο βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα πια οι Ελληνες δεν κάνουν μπάνιο κάθε Σάββατο όπως παλιά, αλλά κάθε πρωί πριν πάνε στη δουλειά τους και επομένως υπάρχει αυξημένη κατανάλωση, και τις βραδινές ώρες όλοι ποτίζουν τα φυτά τους με το ίδιο σύμπτωμα στην πίεση του δικτύου. Αρκετές φορές τηλεφώνησα και συζήτησα το θέμα με τους αρμοδίους υπαλλήλους του κέντρου ελέγχου στη Μεταμόρφωση (ύστερα από υπόδειξη του τμήματος βλαβών), αλλά δεν φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα αυξήσεως της πιέσεως του δικτύου κατά τις ώρες αιχμής, όπως δήλωσε ένας εκ των τεχνικών, ή δεν υπάρχει καλός συντονισμός του τμήματος ελέγχου του δικτύου με το τμήμα τεχνικών κατά δήλωση άλλου υπαλλήλου. Μήπως το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα και να δώσει λύση.

Παναγιωτης Α. Νινιος / Μαρούσι

Η Μελίνα δεν ήταν εκεί

Κύριε διευθυντά

Με συγκίνηση παρακολουθήσαμε την τελετή των εγκαινίων του Μουσείου της Ακροπόλεως με την εντυπωσιακή προβολή των Μαρμάρων τόσο των υπαρκτών όσο και αυτών που βρίσκονται στο Λονδίνο. Και δεν είναι που δεν ήρθαν ακόμη πίσω τα Μάρμαρα για τα οποία τόσος λόγος έχει γίνει διεθνώς και τόσος αγώνας από τη Μελίνα Μερκούρη, είναι και το ότι μέσα σε αυτή τη φαντασμαγορία και την ολοκλήρωση ενός ονείρου πολιτιστικού δεν έμεινε σχεδόν χώρος για να συνδυαστεί όλη αυτή η προσπάθεια και ο αγώνας τόσο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όσο και με τη Μελίνα, που σήμερα δεν βρίσκονται ανάμεσά μας, αλλά δικαιώνεται αγώνας και έργο ολόκληρων ετών. Εργο που απέδωσε καρπούς και έφτασε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση. Γιατί τα Μάρμαρα θα έρθουν πίσω. Πρέπει να έρθουν για να ενωθούν σε ένα ενιαίο όλο μαζί με τα υπόλοιπα. Γιατί ο πολιτισμός δεν μπορεί να διαμελίζεται. Ο πολιτισμός είναι μια ολοκληρωμένη αλήθεια και η διασπορά του ανά τον κόσμο αποτελεί έκπτωση της αξίας του.

Τη στιγμή που πρέπει επάξια να συνεχίσουμε την προσπάθεια της Μελίνας για να κατορθώσουμε μια παγκόσμια εκστρατεία ώστε να επιστρέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα τους, δεν βρέθηκαν παρά μόνο δυο λέξεις για τη Μελίνα και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που και μόνο τα ονόματά τους αποτελούν τιμή για μας. Ελειψε ένα χειροκρότημα, μια αναλυτικότερη αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή όσο και στη Μελίνα. Αυτό δηλαδή που έπραξαν επάξια τα κανάλια δείχνοντας τη Μελίνα σε σχετικές της δηλώσεις και συνεντεύξεις. Δυο λόγια από φράσεις της ίδιας της φωνής της Μελίνας με την κατηγορηματική της δήλωση πως τα Μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν πίσω.

Η Μελίνα έλειπε από την εκδήλωση, δεν ήταν εκεί. Σαν να την είχαμε ξεχάσει επισήμως, ενώ την είχαμε και την έχουμε στην καρδιά μας. Κατά κάποιο τρόπο αν ξεχάσουμε τη Μελίνα θα ήταν αναμενόμενο να ξεχάσουμε και τα Μάρμαρα, τα οποία παρεμπιπτόντως θυμηθήκαμε τώρα με τα εγκαίνια.

Η UNESCO θα έπρεπε να επεκτείνει τις προσπάθειές της με τρόπο ώστε ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων να διευκολύνεται έως ότου πραγματοποιηθεί. Αυτό θα πρέπει να καταστεί απαίτηση γιατί η προστασία αρχαιοτήτων, πολιτιστικών χώρων όσο και θρησκευτικών θα πρέπει να αποτελεί πλέον υποχρέωση των λαών.

Ελενη Ι. Δαμβουνελη

Αδεια μητρότητας

Κύριε διευθυντά

Με τη σύζυγό μου αποφασίσαμε μετά την επιστροφή της από την άδεια τοκετού του δεύτερου παιδιού μας, να κάνει τη χρήση της 6μηνης αδείας «προστασίας» μητρότητας, ένας νόμος που είχε ψηφιστεί μία εβδομάδα πριν. Τα πλεονεκτήματα πολλά (αφού ταυτόχρονα με το τριών μηνών βρέφος θα επωφελείται και ο μεγαλύτερος γιος, τριών χρονών, από την παρουσία της μητέρας στο σπίτι) και μόνος προβληματισμός, η «εκδικητικότητα» του εργοδότη. Διαβάζοντας τον νόμο και το έγγραφο των απαντήσεων από τον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (δείτε συνημμένα έγγραφα) και συγκεκριμένα την παράγραφο 7 του Α΄ κεφαλαίου του νόμου:

«Ο χρόνος απουσίας της εργαζομένης από την εργασία της κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό της ετήσιας κανονικής άδειας, της προϋπηρεσίας για τον καθορισμό της αμοιβής και της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης αλλά και κάθε δικαιώματος που απορρέει από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.»

Οπως φαντάζεστε την επομένη συμπλήρωσης 1 έτους από τον τοκετό η σύζυγός μου απολύθηκε.

Ομως το χειρότερο ήταν όταν πήραμε την απόφαση της επιδότησης ανεργίας του ΟΑΕΔ στα χέρια μας. Ο ΟΑΕΔ δεν αναγνωρίζει τους 4 μήνες της άδειας μητρότητας ούτε τους 6 μήνες της άδειας «προστασίας» μητρότητας, με αποτέλεσμα το επίδομα ανεργίας να είναι μόνο για 5 μήνες (και όχι 12 μήνες). Οπως μας ενημέρωσαν ήμαστε και τυχεροί που παίρνουμε και 5 μήνες επίδομα, αφού η σύζυγός μου δούλεψε για 20 ημέρες πριν πάρει την 6μηνη άδεια.

Το σενάριο που έχει «στηθεί» είναι το εξής:

Εργαζόμενη κάνοντας χρήση της 6μηνης άδειας «προστασίας» μητρότητας επιστρέφει στην εργασία της όπου στη θέση της βρίσκει υπάλληλο «αντικαταστάτη» (με μισθό ανειδίκευτου) που για 6 μήνες πλήρωνε ο ΟΑΕΔ. Με την απόλυσή της δεν δικαιούται καθόλου επίδομα ανεργίας (δεν συμπληρώνει το ελάχιστο των 125 ημερομισθίων στους 14 μήνες πριν από το τελευταίο δίμηνο από την απόλυση).

Στη συνέχεια θα υποβάλουμε ένσταση στον ΟΑΕΔ επισυνάπτοντας το ΦΕΚ και ζητώντας τη νόμιμη αναγνώριση (η ηθική πλευρά δεν έχει καμία αξία όταν συναναστρέφεσαι με δημόσια υπηρεσία). Το αποτέλεμα το γνωρίζουμε… τουλάχιστον παρακαλώ ενημερώστε τον κόσμο για τον πραγματικό ρόλο του νόμου αυτού.

Σπυρος Φειδας

Να διατηρηθεί το ισχύον Π.Δ.

Κύριε διευθυντά

Ως παλαιά Πλακιώτισσα και επειδή το θέμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής σκέφθηκα να σας εξηγήσω με λίγα λόγια ποιο είναι το πρόβλημα:

Το ΥΠΕΧΩΔΕ επιδιώκει ανατροπή της νομοθεσίας που έγινε ειδικά για την προστασία της μοναδικής αυτής γειτονιάς της Αθήνας. Το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος εισηγήθηκε τροποποίηση του ισχύοντος Διατάγματος για τις χρήσεις γης στην Πλάκα, προτείνοντας αλλαγές, καταστροφικές, για την περιοχή.

Μεταξύ των άλλων προτείνεται η επέκταση χρήσεων ψυχαγωγίας και εστίασης, σε όλους τους ορόφους των διατηρητέων κτιρίων και η συνένωση των καταστημάτων στο ισόγειο μέχρι εμβαδού 200 τ.μ.

Στην Πλάκα εφαρμόζεται από το 1978 ένα πρόγραμμα προστασίας, με σκοπό την ανακοπή της απερίγραπτης αλλοίωσης που υπήρχε παλιά και τη διατήρηση του ιστορικού της χαρακτήρα. Τις σχέσεις κατοίκων με τις χρήσεις εμπορίου και αναψυχής καθόριζε με σαφήνεια το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης.

Εάν σήμερα ανατραπεί η νομοθεσία, η Πλάκα θα επανέλθει στην προ του 1980 κατάσταση, της ανεξέλεγκτης τουριστικής διασκέδασης, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο παλιό αμαρτωλό της παρελθόν και να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα η φυσιογνωμία της.

Εάν ισχύσουν τα μέτρα που προτείνει το ΣΧΟΠ, τότε είναι σίγουρο ότι η περιοχή θα μετατραπεί γρήγορα σε τόπο αμιγούς διασκέδασης τεραστίων διαστάσεων για την κλίμακα της Πλάκας, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση και πάλι της κατοικίας και την πλήρη εξαθλίωσή της.

Εμείς οι κάτοικοι της Πλάκας πιστεύουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο που ουσιαστικά έσωσε την περιοχή και την προστάτευσε για αρκετά χρόνια δεν πρέπει να ανατραπεί.

Περιμένουμε από όλους συμπαράσταση στην προσπάθειά μας να παραμείνει η Πλάκα ζωντανή και προστατευμένη από το υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να διατηρηθεί η ιστορική και παραδοσιακή της μορφή.

Κάναμε μια παγκόσμια έκκληση για τη σωτηρία της Πλάκας που σήμερα κινδυνεύει και πάλι να καταστραφεί, συγκεντρώνοντας υπογραφές.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 5.000 άτομα, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων καθηγητές πανεπιστημίου, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφοι, ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολλοί άλλοι που συμμερίζονται την αγωνία μας για το μέλλον της αρχαιότερης αυτής περιοχής της Αθήνας.

Ζητάμε να συμπαρασταθείτε και εσείς στην προσπάθειά μας να σώσουμε αυτή τη γειτονιά, μια γειτονιά ιστορική, που όλοι αγαπάμε.

Πανδωρα Παρασκευοπουλου / Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT