Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Η μετανάστευση

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι θα υλοποιήσει και θα επεκτείνει τις παλιές κακές ιδέες της κυβέρνησης Μπους, που στοχεύουν στον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Ωστόσο, αυτές οι προσεγγίσεις ήταν λανθασμένες, αναποτελεσματικές και επικίνδυνες. Και εξακολουθούν να είναι και σήμερα.

Βάζοντας τις τοπικές αστυνομικές αρχές -όπως επιθυμεί η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, κ. Τζάνετ Ναπολιτάνο- να καταδιώκουν λαθρομετανάστες, αυξάνονται οι πιθανότητες φυλετικών διακρίσεων ενώ ταυτόχρονα «τρέμει το φυλλοκάρδι» των ανθρώπων που ζουν σε γειτονιές μεταναστών. Εκεί τα θύματα εγκληματικών πράξεων φοβούνται και αποφεύγουν την αστυνομία, με αποτέλεσμα πολλά εγκλήματα παραμένουν ανεξιχνίαστα. Τέτοια συστήματα ελέγχου της μετανάστευσης εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση Μπους που θέλησε με τον τρόπο αυτόν να δείξει πόσο σκληρή είναι. Σίγουρα η διατήρησή τους δεν αποτελεί βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Ο πρόεδρος Ομπάμα μάς υποσχέθηκε νέες ιδέες γιά τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης. Επί του παρόντος, δεν τις είδαμε.

ΕL ΡΑΙS

Ο ήλιος του Μαγκρέμπ

Η Ευρώπη διαθέτει πολύ λίγες πηγές ενέργειας στην επικράτειά της, γι’ αυτό και είναι ισχυρά εξαρτημένη από τρίτες χώρες. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί στο βαθμό που θα εξαντλούνται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας και θα γίνονται ολοένα και σπανιότεροι οι εισαγόμενοι υδρογονάνθρακες. Μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών, η πιο φτηνή και άφθονη είναι η ηλιακή ενέργεια, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι, μακροπρόθεσμα, θα παίξει κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η πιθανότητα να παρέχουν οι χώρες του αραβικού Μαγκρέμπ στην Ευρώπη σημαντικές ποσότητες ενέργειας, η οποία θα παράγεται στις πιο έρημες περιοχές της Βόρειας Αφρικής, σε μεγάλα ηλιακά εργοστάσια και θα μεταφέρεται στη Γηραιά Ηπειρο μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης. Η ιδέα αναπτύχθηκε από ομάδα γερμανικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, οι οποίες ξεκινούν αυτή την εβδομάδα την πρώτη φάση -εκείνη της μελέτης και του σχεδιασμού- ενός έργου με ορίζοντα δεκαετιών. Οι δυσκολίες είναι σοβαρές, αλλά αρκετές κυβερνήσεις της Βόρειας Αφρικής βλέπουν σ’ αυτό το σχέδιο μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης.

LΕ ΜΟΝDΕ

Πόσα G;

Το 2005, με αφορμή την 50ή επέτειο του ΟΗΕ, ο τότε γενικός γραμματέας του, Κόφι Ανάν, εγκαινίασε μια τεράστια προσπάθεια αναδόμησης των διεθνών θεσμών, οι οποίοι είχαν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τη διάσπαση της διεθνούς κοινότητας στον πόλεμο του Ιράκ και εμφανίζονταν ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το χάσμα Βορρά – Νότου. Σήμερα, η αναδόμηση του ΟΗΕ παραμένει μακρινό όραμα, αλλά η χρηματιστική και οικονομική κρίση οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ των ηγετών του πλανήτη. Είδαμε, τους τελευταίους μήνες, τη σύνοδο κορυφής των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών, G20. Τις συνόδους του G8, που μετασχηματίζεται σε διεθνές φόρουμ μεταβλητής γεωμετρίας. Στις οκτώ, παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις προστίθεται το G5 των δυνάμεων του Νότου (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό, Βραζιλία). Η Αίγυπτος προστίθεται ως η «συν μία» αυτής της ομάδας, η οποία γίνεται έτσι το G14. Οπως δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, «το ζήτημα των πολλών G» υποδηλώνει ότι οι μεγάλες δυνάμεις αναζητούν το κατάλληλο διεθνές φόρουμ διαβουλεύσεων, ελλείψει ενός ΟΗΕ «ανανεωμένου και αναζωογονημένου».

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Ο πόλεμος της γρίπης

Σχολεία δίχως μαθητές, εταιρείες δίχως υπαλλήλους, εστιατόρια δίχως πελάτες, κινηματογράφοι δίχως θεατές, ποδοσφαιρικοί αγώνες μπροστά σε άδειες εξέδρες και νοσοκομεία υπερφορτωμένα, ανίκανα να αντιμετωπίσουν την πληθώρα των ασθενών της νέας γρίπης H1N1. Σενάριο φαντασίας; Πιθανότατα. Η παραπάνω πρόβλεψη ακούγεται δραματική, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το σχέδιο δράσης εναντίον της γρίπης λειτουργεί αποτελεσματικά μέχρι στιγμής και κανείς ασθενής του ιού δεν έχει χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή του στη Γαλλία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των θανάτων παραμένει κάτω από το όριο των 500. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί για το τι θα συμβεί μετά το καλοκαίρι. Καθώς πλησιάζουμε τα 100.000 περιστατικά πάντως, ένα πράγμα έχει καταστεί σίγουρο: ο ιός δεν κάνει διακοπές. Κάποιοι γιατροί όμως κάνουν ήδη λόγο για «παρωδία πολέμου» ενάντια σε μία απειλή που ήδη βρίσκεται υπό έλεγχο. Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, ο φόβος για το αύριο παραμένει. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει τώρα; Να πανικοβληθούμε; Αυτό θα ήταν ο πιο σίγουρος τρόπος να εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT