Ασφυξία

39" χρόνος ανάγνωσης

Η αγορά ασφυκτιά λόγω έλλειψης ρευστότητας. Τα στοιχεία αποτυπώνουν μια διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση, έναν αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο που παρασύρει καθοδικά παραγγελίες, παραγωγή και απασχόληση. Είναι «μοιραία» αυτή η εξέλιξη;

Σε συνθήκες κρίσης, η καταστροφή εισοδημάτων αλλά και η ανασφάλεια οδηγούν στον περιορισμό της κατανάλωσης και η ρευστότητα, εκ των πραγμάτων, περιορίζεται. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα μεγεθύνεται δραματικά εξαιτίας της συμπεριφοράς του κράτους.

Το κράτος-χρεώστης, αντί αρωγός, είναι βαρίδι. Διότι αυτό το κράτος στερεί, σήμερα, από την αγορά περίπου 12,5 δισ. ευρώ. Τόσο είναι το σωρευμένο κρυφό χρέος του προς τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται μαζί του.

Δεν στερήθηκε (ποτέ!..) λεφτά προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα συστήματα πατρωνίας. Και γι’ αυτό, ποτέ δεν έχει λεφτά για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς όσους συναλλάσσονται μαζί του. Θα σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT