Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

THE WALL STREET JΟURΝΑLΜπορεί να βοηθήσει

Η Ινδονησία μπορεί να κάνει περισσότερα από το να πιάνει τους εγκληματίες. Είναι επίσης σημαντικό να επιτεθεί στην ισλαμιστική ιδεολογία πίσω από τρομοκρατικές ομάδες όπως η Τζεμά Ισλαμιγιά. Παρ’ όλη την επιτυχία της Ινδονησίας στη σύλληψη τρομοκρατών, η ιδεολογία που πυροδοτεί τις πράξεις τους παραμένει αποδεκτή. Ο ιδεολογικός ηγέτης της Τζεμά Ισλαμιγιά, Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, κληρικός που φυλακίστηκε για συνωμοσία μετά τους βομβαρδισμούς στο Μπαλί, αφέθηκε ελεύθερος το 2006 και παραδίδει κηρύγματα μίσους ανενόχλητος. Τώρα που ο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντόινο επανεκλέχθηκε και δεν μπορεί να ξαναβάλει υποψηφιότητα, δεν έχει τίποτα να χάσει μιλώντας εναντίον αυτών που εξαπλώνουν τέτοιες ιδέες. Η Αμερική μπορεί να βοηθήσει επίσης, συνεχίζοντας την πρακτική και τεχνική υποστήριξη της αντιτρομοκρατικής μονάδας της Ινδονησίας, της «Detachment 88», και παίρνοντας στα σοβαρά τρομοκρατικές απειλές σε μέρη όπως οι Νότιες Φιλιππίνες. Ο πρόεδρος Ομπάμα ζούσε στην Ινδονησία ως παιδί και θα την επισκεφθεί ξανά τον Νοέμβριο. Ελπίζουμε ότι αυτή είναι μία μάχη που καταλαβαίνει.

DΕR SΡΙΕGΕL

Ευρώπη και Διάστημα

Πριν από 40 χρόνια, στις 20 Ιουλίου, 1969, όταν ο Νιλ Αρμστρονγκ πατούσε το πόδι του στη σελήνη, η Ευρώπη δεν είχε ασχοληθεί ακόμη με το διάστημα. Εκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Σήμερα, η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία είναι μια από τις ισχυρότερες του κόσμου. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, αυτός ο τομέας έχει δημιουργήσει περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας. Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι εργάζονταν συνολικά σ’ αυτόν τον τομέα το 2008. Αλλοι 250.000 άνθρωποι εργάζονται σε παρεμφερείς εργασίες. Παρ’ όλα αυτά, αυξάνεται το χάσμα ανάμεσα στην ετήσια διαστημική δαπάνη της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με τις τελευταίες να δαπανούν οκτώ φορές περισσότερα. Παράλληλα, η Ρωσία διοχετεύει επίσης δισεκατομμύρια στη διαστημική βιομηχανία της και κάνουν την εμφάνισή τους νέοι παίκτες. Η Κίνα σχεδιάζει επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι μέχρι το 2030 και στον Αρη μέχρι το 2050. Οι σχετικές δαπάνες στην Ινδία έχουν αυξηθεί κατά 25%. Μόνο η Ευρώπη έχει μείνει πίσω. Προκειμένου να προσδιορίσει τη μελλοντική θέση της στο διάστημα, η Ευρώπη χρειάζεται ένα καινούργιο όραμα.

ΤΗΕ ΤΙΜΕS

Η πολιτική βούληση

Το ταξίδι του διαστημόπλοιου «Eagle» από τη Γη στη Σελήνη, πριν από 40 χρόνια, διήρκεσε μόλις 4 ημέρες. Ωστόσο, η πτήση των Νιλ Αρμστρονγκ, Μπαζ Ολντριν και Μάικλ Κόλινς ήταν το επιστέγασμα μιας πορείας που είχε ξεκινήσει σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα. Καθώς αποδίδουμε τιμές στους τρεις αυτούς πρωτοπόρους δεν πρέπει να ξεχνάμε και έναν τέταρτο ήρωα, ο οποίος δεν έμαθε ποτέ για τα κατορθώματά τους, αλλά χωρίς αυτόν δεν θα είχε πετάξει ποτέ η αποστολή του «Apollo 11». Γιατί ήταν ο Τζον Φ. Κένεντι που, στις 25 Μαΐου 1961, είχε θέσει τον πιο φιλόδοξο στόχο στην εξερευνητική ιστορία της ανθρωπότητας. Θορυβημένος από την πτήση του Γκαγκάριν ένα μήνα πριν, ο Κένεντι ζήτησε από τους Αμερικανούς επιστήμονες να ξεπεράσουν τους Ρώσους. Η επίτευξη του στόχου του δείχνει πόσο αφελές είναι να υποτιμά κανείς τις δυνατότητες του ανθρώπινου νου. Οταν έχει την υποστήριξή μας, η επιστήμη μπορεί να καταφέρει σχεδόν τα πάντα. Η περιπέτεια της κατάκτησης της Σελήνης αποδεικνύει, με άλλα λόγια, ότι η πολιτική βούληση είναι εξίσου σημαντική με την επιστημονική πρωτοπορία.

ΗΑΑRΕΤΖ

Οι Εβραίοι του Ομπάμα

Ποιος ευθύνεται για την νέα ένταση μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ; Η ευθύνη δεν ανήκει ούτε στο δήμαρχο της πόλης, Νιρ Μπαρκάτ, ούτε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου. Ανήκει στους δύο Εβραίους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για τους Ραμ Εμάνουελ και Ντέιβιντ Αχελρόντ. Εκείνοι «πίεσαν» τον Λευκό Οίκο να τοποθετηθεί ανοικτά κατά της ανέγερσης της νέας εβραϊκής συνοικίας. Εμείς εδώ στο Ισραήλ θέλουμε τους Εβραίους της εκάστοτε αμερικανικής κυβέρνησης να κάνουν τα στραβά μάτια στο ζήτημα των εποικισμών και να κλείνουν τα αυτιά στις εκφράσεις δυσαρέσκειας του αραβικού κόσμου. Αποκαλούμε όσους δεν ευθυγραμμίζονται με την πολιτική των κυβερνήσεών μας «Εβραίους που μισούν τον εαυτό τους». Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι συντηρητικοί Εβραίοι των ΗΠΑ αποτελούν σήμερα σχεδόν παρελθόν. Η νέα γενιά των Αμερικανών Εβραίων ασπάζεται τα ιδανικά του προέδρου Ομπάμα και το όραμα της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Θεωρούν δε ότι δεν είναι απαραίτητο να υποστηρίζεις το Λικούντ για να είσαι φίλος του Ισραήλ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT