Προσωπα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

Ενα βράδυ του Ιουλίου του 1961 ο διακεκριμένος Γάλλος νομικός Πολ Μπουσέ συναντήθηκε με τον Νοέλ Ντυράν, ιδιοκτήτη του ρημαγμένου από τα χρόνια και την αφροντισιά Chˆteau de Goutelas στο Φορέ, μια περιοχή που μοιάζει πολύ με τη δική μας Αρκαδία. Στα μάτια του Μπουσέ η ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε μελλοντικά να εξελιχθεί σε σύμβολο του ουμανισμού και παράλληλα να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όσους είχαν διαβάσει στον Ησίοδο ή στον Οβίδιο σκόρπιες πληροφορίες για την Αστραία, θεά της Δικαιοσύνης. Ο Μπουσέ, συζητώντας με τον Ντυράν σκέφτηκε ότι θα ήταν εξαιρετική ιδέα να στηρίξει τους οραματισμούς του στο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Honore d’ Urfe «Αστραία» που διαδραματίζεται στο Φορέ στη Νότια Γαλλία.

Ο άνθρωπος είναι προνομιούχος. Διαθέτει έμπνευση, διαθέτει ιδέες. Δημιουργεί ανάλογα με τις γνώσεις και τις δυνάμεις του. Προστρέχει σε πηγές του παρελθόντος και ισορροπώντας πάνω σ’ αυτές αντικρίζει το μέλλον, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις επόμενες γενιές. Και εκούσια ή ακούσια γίνεται ο κρίκος της αδιάρρηκτης αλυσίδας, που θα μπορούσα να τον παρομοιάσω με το ανθρώπινο γονιδίωμα, το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει όσο ο άνθρωπος παραμένει με σάρκα και οστά. Ενας τέτοιος κρίκος είναι ο Πολ Μπουσέ. Η ιστορία του έχει ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί ανέδειξε το φυσικό κάλλος της περιοχής του Φορέ, αλλά γιατί τη συνέδεσε με το αρκαδικό ιδεώδες!

Η αγροτική περιοχή του Φορέ (Forez), μια όμορφη πεδιάδα με δάση και λοφίσκους δυτικά της Λυών, θεωρείται η «γαλλική Αρκαδία» λόγω του βουκολικού χαρακτήρα του τοπίου της και, κυρίως, λόγω του ότι υπήρξε σκηνικό του μνημειώδους μυθιστορήματος του Honor d’ Urf που μυεί τη Γαλλία στο καθαρά μυθιστορηματικό είδος και την εντάσσει στην αρκαδική παράδοση. Η Αστραία, η ηρωίδα του έργου, φέρει το όνομα της κόρης της Θέμιδας, αρχαίας ελληνικής θεάς της Δικαιοσύνης, αρετής που αποτελεί τον άξονα αυτού του κορυφαίου δημιουργήματος με τα αρκαδικά γνωρίσματα. Πίσω από το προσωπείο του δρυΐδη Αδάμαντα που αναλαμβάνει ρόλο δικαστή, κρύβεται η εξέχουσα μορφή του Γάλλου δικαστή Jean Papon (1507 – 1590), ο οποίος μετέτρεψε το αναγεννησιακό Chˆteau de Goutelas σε σημείο αναφοράς για τους ουμανιστές της εποχής.

Οι εργασίες αναπαλαίωσης του Chˆteau de Goutelas ξεκίνησαν αμέσως μετά τη συνάντηση του νομικού Μπουσέ με τον ιδιοκτήτη του Πύργου και ο παραγκωνισμένος ρομαντισμός συνάντησε τον εξίσου απαξιωμένο στις μέρες μας ουμανισμό. Δεκάδες άνθρωποι – διανοούμενοι, χωρικοί του Φορέ, συνδικαλιστές εργάτες και ο ίδιος ο Μπουσέ – εργάστηκαν αμισθί υλοποιώντας μοναδικά το «πνεύμα Γκουτελά» και τα «Μονοπάτια της Αστραίας». Φρόντισε όμως να αξιοποιήσει την αρκαδική ιδιαιτερότητα του τοπίου προς όφελος της τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, αναδεικνύοντας την παράλληλα σε πηγή έμπνευσης για πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης.

Να, λοιπόν, πώς η Αρκαδία, μια διαρκής εικόνα στον παγκόσμιο ορίζοντα που εκπροσωπεί την εξιδανίκευση του ελληνικού ιδεώδους, αποκτά καινούργιες διαστάσεις περνώντας μέσα από τα μονοπάτια του Φορέ και της Αστραίας. Πρωταγωνιστές αυτής της σχέσης είναι τα μέλη της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας Ο διευθυντής της Πέδρο Ολάγια (φωτ.) και ο γ.γ. Αγγελος Δενδρινός ταξίδευσαν πρόσφατα ώς το Φορέ, ώς το Chˆteau de Goutelas και συζήτησαν με τους Γάλλους εκπροσώπους τις λεπτομέρειες της συνάντησης του Οκτωβρίου. Γιατί στις 2 εως και τις 4 Οκτωβρίου του 2009 στο Chˆteau de Goutelas θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του Διεθνούς Δικτύου «Αρκαδία» με τη συμμετοχή του ίδιου του Πολ Μπουσέ και προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο. Ο στόχος του: να φέρει κοντά φορείς και ανθρώπους που διαπνέονται και εφαρμόζουν τις διαχρονικές ουμανιστικές αξίες του αρκαδικού ιδεώδους, προκειμένου, συνεργαζόμενοι μεταξύ τους και αξιοποιώντας τεχνογνωσία, πόρους και καλές πρακτικές, να επαναπροσδιορίσουν το ουσιώδες και να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Το όνειρο της μυθικής Αστραίας!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT