Ενα δωράκι 3.000 ενσήμων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Την ώρα που το ΙΚΑ ετοιμάζεται να πάρει δάνειο από τις τράπεζες για να πληρώσει συντάξεις και επιδόματα του 2009, αυξάνοντας έτσι και το γενικό χρέος της κυβέρνησης, εξαναγκάζεται να χαρίσει το 50% του συντάξιμου χρόνου που χρειάζονται οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή για να βγουν στη σύνταξη και να προχωρήσει η εκκαθάριση της εταιρείας.

Δηλαδή, χωρίς να έχει πόρους, δωρίζει πάνω από 3.000 «ένσημα». Κι όχι μόνο αυτό. Θα πληρώνει συντάξεις σε νέους συνταξιούχους, που να ‘ναι καλά οι άνθρωποι, θα απορροφούν χρήματα για πολύ περισσότερα χρόνια από όσα εργάστηκαν και κατέβαλαν εισφορές.

Και πριν καν συνέλθουν από το «καπέλο» της Ολυμπιακής οι υπηρεσίες του ΙΚΑ προετοιμάζονται να προσμετρήσουν και το ανάλογο δωράκι για τους ασφαλισμένους του ΟΣΕ.

Το ελλειμματικό ΙΚΑ, που χρωστάει ακόμη και στο επικουρικό του Ταμείο κάμποσα δισεκατομμύρια, δεν δωρίζει μόνο ένσημα, δηλαδή χρόνο ασφάλισης, αλλά και χρήματα, αφού αυτό το παραπάνω 50% θα προσμετρηθεί και στα ποσά των συντάξεων που θα λάβουν οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής.

Εάν επρόκειτο για κάποιο εύρωστο Ταμείο, εάν η εισφοροδιαφυγή δεν είχε χτυπήσει κόκκινο, εάν το Δημόσιο δεν όφειλε στο ΙΚΑ πάνω από 8 δισ. ευρώ και αν οι υπουργοί δεν σφύριζαν αδιάφορα κάθε φορά που κάποιος τους θύμιζε ότι κάποτε πρέπει και οι μεγαλοοφειλέτες να πληρώσουν το ΙΚΑ του προσωπικού τους, δεν θα είχε κανείς αντίρρηση. Εστω για το καλό της Ολυμπιακής και της εθνικής οικονομίας, θα συμφωνούσαμε να πριμοδοτηθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση στην εταιρεία, ακόμη κι αν είναι τοις πάσι γνωστό ότι πάντα αποτελούσε το μακρύ χέρι του κομματικού κράτους.

Ομως, όχι μόνο το ΙΚΑ δεν είναι εύρωστο και δεν αντέχει να πληρώσει τα χρέη του στα νοσοκομεία και στον κλάδο Υγείας, αλλά ήδη η Ολυμπιακή από παλαιότερες ρυθμίσεις τού χρωστάει άλλα 590 εκατομμύρια ευρώ. Πώς θα καλυφθεί η νέα υπέρογκη δαπάνη; Μήπως και με τις τράπεζες το ίδιο δεν έχει συμβεί;

Ο νόμος Ρέππα που ρύθμιζε την μεταφορά των ειδικών τραπεζικών ταμείων στο ΙΚΑ -για να διευκολυνθούν οι τραπεζίτες με τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα- όριζε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με οικονομική μελέτη εντός 6 μηνών από την ένταξη, θα προσδιόριζε το επιπλέον κόστος που είχε για το ΙΚΑ μια τέτοια διευκόλυνση για τις τράπεζες. Ακόμη περιμένουν τη μελέτη στο ΙΚΑ.

Οσο για τους μεγαλοοφειλέτες, γνωστούς και μη εξαιρετέους, ουδείς υπουργός τολμά να θίξει απαιτώντας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ασφαλιστικό φορέα. Οι διοικητές δεν τολμούν. Διορίζονται από το περιβάλλον του Μαξίμου ή από τους υπουργούς. Είναι εγκλωβισμένοι κι αν πάρουν καμιά πρωτοβουλία… παίρνουν την άγουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT