Απέτυχαν να συνεννοηθούν

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Ο ιός της απραξίας και της ανικανότητας της Ν.Δ. έχει προσβάλει την κυβέρνηση και γι’ αυτόν τον ιό δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο», ήταν το πιο πρόσφατο ευφυολόγημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσή. Ναι, αλλά οι πολίτες δεν έχουν ανοσία ούτε στην ανευθυνότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να προσθέσει ένας κακόβουλος παρατηρητής. Γιατί η προσπάθεια του χιουμορίστα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και του κόμματός του να κάνουν στυγνή ψηφοθηρία, εκμεταλλευόμενοι τον περιρρέοντα πανικό, είναι πραγματικά θλιβερή. Η κριτική σε αυτήν τη στάση προέρχεται και εκ των έσω. Τα είπε χύμα προχθές ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μπορεί να έχει ταπεινά κίνητρα για τις επικρίσεις του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά επισημαίνει τα αυτονόητα. «Δεν πρέπει», τόνισε, «να δείχνουμε ότι κάνουμε αντιπολίτευση στο θέμα της γρίπης, αλλά να επισημαίνουμε τα προβλήματα και να έχουμε στόχο την πρόληψη των λαθών της κυβέρνησης». Υπάρχουν όντως ζητήματα στα οποία οι ψηφοφόροι θα ήθελαν να δουν μία ελάχιστη διακομματική συναίνεση για να νιώσουν ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για το Σύνταγμα και τους θεσμούς. Κάθε τρεις και λίγο τα δύο μεγάλα κόμματα αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση του Συντάγματος, το οποίο θα έπρεπε κανονικά να μένει στο απυρόβλητο, μακριά από μικροπολιτικές αντιδικίες και αντιπαραθέσεις με κοντόφθαλμα πολιτικά κέρδη. Δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τελεί υπό ομηρία και η εκλογή του να συναρτάται από ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τις επιδόσεις του εκάστοτε «καταλληλότερου».

Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν ισχύουν όμως μόνο για τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και για τα μικρότερα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου για τη δημιουργία Εθνικής Βιβλιοθήκης και Λυρικής Σκηνής, την οποία καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανησυχεί, μας εκμυστηρεύθηκε, ο βουλευτής Γρ. Ψαριανός, μήπως το Ιδρυμα Νιάρχου προσπαθεί να ξεπλύνει με τη δωρεά του χρήματα, τα οποία ενδέχεται να προέρχονται από offshore εταιρείες! Με διάφορα σαθρά επιχειρήματα και ύστερα από έντονη εσωκομματική διαμάχη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, αμφότερα τα κόμματα της Αριστεράς τάχθηκαν, λοιπόν, κατά της δωρεάς. Θεωρούν, δηλαδή, περιττή τη δημιουργία νέας Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης, προτιμούν να καθηλωθεί η χώρα στην πολιτιστική οπισθοδρόμηση, παρά να δεχθούν μία δωρεά ιδιώτη. (Η σκέψη του Μάο παραμένει πράγματι… διαχρονική, όπως είχε δηλώσει κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας).

Γρίπη, Σύνταγμα, Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή. Μερικά μόνο θέματα, στα οποία θα μπορούσαν να συνεννοηθούν όλα τα κόμματα και να πείσουν τους ψηφοφόρους τους για την αξιοπιστία και την υπευθυνότητά τους. Απέτυχαν σε όλα. Μπροστά στο φάσμα της έλλειψης αυτοδυναμίας όμως, τα κόμματα θα κληθούν εκ των πραγμάτων να βαδίσουν την οδό της συναίνεσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT