Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Προς ανάκαμψη;

Η αλλαγή στην κυβέρνηση ως το αποτέλεσμα ελεύθερων και δίκαιων εκλογών είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η δημοκρατία λειτουργεί. Καταδικάζοντας το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος στις πρόσφατες εκλογές, οι Γιαπωνέζοι έδειξαν τη δύναμη της δημοκρατίας τους. Εδειξαν επίσης την απογοήτευσή τους απέναντι στο ισχύον στάτους κβο και την επιθυμία τους για αλλαγή. Πρόκειται για ελπιδοφόρα προοπτική. Η ιαπωνική κοινωνία έχει τελματωθεί από την παράδοση. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την παράδοση, αρκεί βεβαίως να μη γίνεται τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Κατά πόσον η εκλογική αλλαγή των Γιαπωνέζων θα οδηγήσει κάπου θα φανεί αργότερα. Οι ψηφοφόροι ήταν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση του Τάρο Αζο. Ο Αζο υπήρξε ένας θαμπός πολιτικός. Παράλληλα υπήρξε και άτυχος, δεδομένου ότι κυβέρνησε την Ιαπωνία εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Επομένως, αν το κόμμα του είχε έστω και μια πιθανότητα να διατηρηθεί στην εξουσία, την έχασε. Με την οικονομία να ασθενεί και την ανεργία στα ύψη, τι θα μπορούσε να γίνει;

DW

Νίκη της Αριστεράς

Η Αριστερά στη Γερμανία είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει το Σαββατοκύριακο. Τα πήγε καλά στη διάρκεια των περιφερειακών εκλογών, όπου οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς σημείωσαν κάμψη, με εξαίρεση τη Σαξονία. Εκεί οι Χριστιανοδημοκράτες και oi Ελεύθεροι Δημοκράτες εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Οσο για τους Σοσιαλδημοκράτες, μάλλον θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά το μέλλον τους. Ο μόνος που χαμογελά σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές που ενδεχομένως να αποτελούν πρόκριμα για τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου είναι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς Οσκαρ Λαφοντέν. Ο Λαφοντέν επανέρχεται με την Αριστερά και με ποσοστό πάνω από 20% που ήταν ο εκλογικός του στόχος. Στα ομοσπονδιακά κρατίδια του Σάαρ και της Θουριγγίας, οι Χριστιανοδημοκράτες καταποντίστηκαν, χάνοντας 12 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η άνοδος των Ελευθέρων Δημοκρατών δεν βοήθησε. Πάντως, ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού στη Θουριγγία και στο Σάαρ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και ίσως να θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

FRΑΝΚFURΤΕR RUΝDSCΗΑU

Ο ρόλος της Γερμανίας  

Η Αγκελα Μέρκελ υπήρξε σαφής: κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να παγώσει την εποικιστική πολιτική της κυβέρνησής του. Ανώφελη την χαρακτήρισε. Ομως, το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να επηρεάσει το Ισραήλ στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα; Το Βερολίνο απορρίπτει ορθά έναν τέτοιο διαμεσολαβητικό ρόλο, γιατί αυτό θα υπερέβαινε τις γερμανικές δυνατότητες. Το ζητούμενο όμως είναι ο ρόλος των ΗΠΑ, η παρέμβαση της υπερδύναμης. Γι’ αυτό και η συνάντηση Νετανιάχου – Μίτσελ θεωρήθηκε σημαντικότερη από τις συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ωστόσο και οι δύο συναντήσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς απτά αποτελέσματα.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε αφήσει το Μεσανατολικό στην τύχη του. Ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί τώρα ένα νέο ξεκίνημα παίζοντας το χαρτί της υπερδύναμης. Οι επιτυχίες απαιτούν όμως χρόνο. Και εδώ η κ. Μέρκελ είναι σε θέση να συμβάλει, προσφέροντας βοήθεια στον Αμερικανό πρόεδρο.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Ειτζ και Αφρική

Επί σειρά ετών, η Νότια Αφρική είχε γίνει διεθνώς περίγελως εξαιτίας του τρόπου που προσέγγιζε το έιτζ. Τώρα, ο εθνικός εφιάλτης κλείνει τον κύκλο του. Η νέα κυβέρνηση του Τζάκομπ Ζούμα βλέπει πολυ πιο καθαρά το πρόβλημα. Παράλληλα εμφανίζεται διατεθειμένη να επανεξετάσει το σύστημα υγείας, παρ’ ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. Για να καταλάβει κάποιος πόσο μακριά έχουν φτάσει οι ηγέτες της Νότιας Αφρικής, θα πρέπει να θυμηθεί πώς ήταν η χώρα μέχρι πρόσφατα. Ο τελευταίος πρόεδρος Τάμπο Μπέκι επέμενε ότι τα φάρμακα για την καταπολέμησή του ήταν τοξικά και έλεγε ότι δεν ήξερε κανέναν να πάσχει από την ασθένεια!

Τα πράγματα αλλάζουν και ο σημερινός υπουργός Υγείας έκανε ένα βήμα μπροστά, συζητώντας με ομάδα Νοτιοαφρικανών επιστημόνων. Οι ηγέτες της Νότιας Αφρικής οφείλουν να λάβουν επιστημονικά τεκμηριωμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας και να εργαστούν στον τομέα της πρόληψης. Να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να μην προσβάλλονται τα βρέφη από τις μητέρες τους και να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να μην έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή