Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE JAPAN ΤΙΜΕS

Σπατάλη διπλωματίας

Καθιστώντας ανίσχυρο, λόγω κατάχρησης, το «χαρτί» των κυρώσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες σπατάλησαν τα διπλωματικά τους όπλα έναντι της Μιανμάρ, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν και στέρεψαν από βιώσιμες λύσεις. Η κυβέρνηση Ομπάμα, ωστόσο, ορθώς επιδιώκει να ανοίξει γραμμές επικοινωνίας με αυτές τις χώρες και να αναθεωρήσει τις εναλλακτικές μεθόδους χειρισμού των τριών ζητημάτων. Η ανάγκη ανάληψης ανθρωπιστικής αποστολής για την απελευθέρωση φυλακισμένων Αμερικανών στη Βόρεια Κορέα, στη Μιανμάρ και στο Ιράν υπήρξε κινητήριος δύναμη για μια τέτοια πολιτική επεξεργασία. Οι ατομικές περιπέτειες των Αμερικανών πολιτών που κινδύνεψαν σε αυτές τις χώρες ήταν κρυφή ευλογία για την αμερικανική διπλωματία, ανοίγοντας την προοπτική έναρξης διαλόγου και ταυτόχρονα προσφέροντας τα επιχειρήματα μιας ανθρωπιστικής αποστολής για να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να ανοίξουν γραμμές επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα και τη Μιανμάρ. Ωστόσο, ένα άνοιγμα των Αμερικανών προς το Ιράν θα πρέπει να περιμένει την έκβαση της μάχης εξουσίας που μαίνεται στην Τεχεράνη.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Κινούμενη άμμος

Χιλιάδες αθώοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή οι κ. Μπους και Τσένι συμπέραναν ότι ήταν το πλέον ορθό και φυσικό πράγμα να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας πολέμους σε απάντηση για την 11η Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα; Μετά εννέα χρόνια στο Αφγανιστάν, ο τελευταίος διοικητής του ΝΑΤΟ ζητά τώρα επιπλέον δύναμη 20.000 στρατιωτών. Την ίδια ώρα στο Ιράκ, οι αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό έξω από τη χώρα στο πλαίσιο του σχεδίου αποχώρησης απειλούνται από σιίτες μαχητές στον δρόμο νότια του Κουβέιτ αλλά και από σουνίτες μαχητές στον δυτικό δρόμο προς την Ιορδανία και την Ακαμπα. Οι Τσένι και Μπους νόμιζαν ότι φύτεψαν ένα σταθερό θεμέλιο του αμερικανικού κολοσσού στη Μέση Ανατολή για να μπορούν να ελέγχουν από εκεί το ταραχώδες πνεύμα της. Στην πραγματικότητα όμως τοποθέτησαν 150.000 στρατιώτες και εξοπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινούμενη άμμο, σε μια διαδικασία που τελικά ενίσχυσε τους εχθρούς τους και αποσταθεροποίησε τους φίλους τους. Το Ιράν κέρδισε, το Πακιστάν έχασε, οι Χαμάς και Χεζμπολάχ κέρδισαν, η Αμερική έχασε.

LΕ ΜΟΝDΕ

Το πρόβλημα

Ο πιο πλούσιος και πιο ισχυρός άνδρας της Ιταλίας αποφάσισε να εξαπολύσει την τελική του επίθεση εναντίον των εφημερίδων, οι οποίες επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία και αντιδρά στις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα της ιδιωτικής του ζωής. Το γεγονός ότι ένας πολιτικός ηγέτης εμπλέκεται σε μια δικαστική διαδικασία εξαιτίας των ερευνών που διενήργησε σε βάρος του μια εφημερίδα αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός άνδρας της Δύσης επιχειρεί να επηρεάσει αρνητικά την αγορά προκειμένου να φιμώσει μια εφημερίδα που δεν του αρέσει· ένας πολιτικός άνδρας, ο οποίος ας μην το ξεχνάμε, είναι παραδόξως και επιχειρηματίας και κυρίως είναι εκδότης, ιδιότητα που δεν του επιτρέπει να αγνοεί την ελευθερία της έκφρασης. Οσοι αντιμετωπίζουν τώρα το πρόβλημα Μπερλουσκόνι συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για εκστρατεία υπέρ της ελευθερίας. Θέλουν να μάθουν εάν είναι ακόμη εφικτή η άσκηση της δημοσιογραφίας στην Ιταλία, εάν μπορούν να ασκήσουν κριτική κατά της κυβέρνησης και να καταγγείλουν τα ψεύδη της εξουσίας, χωρίς να τουφεκιστεί κανείς.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Αμηχανία

Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ μπορεί να ναυάγησε φέτος, εν μέρει επειδή πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε σωστό και φοβούνται ότι ο γιατρός θα έρθει ως εκτελεστής να τους πάρει το κεφάλι. Είναι αλήθεια ότι παρά τη βαθιά ριζωμένη πεποίθηση των Αμερικανών ότι η κυβέρνηση μπλοφάρει όταν δείχνει φιλική, η κυβερνητική παρέμβαση έχει περάσει σε υψηλότερο επίπεδο σε ορισμένους τομείς του ιδιωτικού πεδίου. Αλλά η μεγαλύτερη αδυναμία της ιδιωτικής βιομηχανίας δεν είναι η αναποτελεσματικότητα, αλλά η αδικία. Το επιχειρηματικό μοντέλο της ιδιωτικής ασφάλισης υπαγορεύει, πολλές φορές, τη συλλογή χρημάτων από υγιείς ανθρώπους και την απόρριψη αυτών που είναι πιθανόν να αρρωστήσουν ή την ανεύρεση ενός τρόπου ακύρωσης της ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση που ο πελάτης είναι υγιής στην αρχή και αρρωστήσει μετά. Στα μπλογκ, οι ξένοι εκφράζουν αμηχανία στην προοπτική απόρριψης της μεταρρύθμισης και διατήρησης ενός συστήματος που χρεοκοπεί οικογένειες όταν τα μέλη τους αρρωσταίνουν. Κάτι τέτοιο περιμένουν να γίνεται στην Αφρική και όχι σε μια χώρα σαν τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή