Η (μακεδονική) σαλάτα της ΕΡΤ

Η (μακεδονική) σαλάτα της ΕΡΤ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι παρακολουθήσαμε την προχθεσινή αναμέτρηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ που άρχισε τη Δευτέρα στην Πολωνία είχαμε μια καταπληκτική ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του αδιεξόδου όσον αφορά το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. Η εικόνα από τις εξέδρες του γηπέδου ισοδυναμούσε με πενήντα καλοφτιαγμένα ρεπορτάζ για τις σχέσεις των δύο χωρών. Το γεγονός ότι ο ελληνικός εθνικός ύμνος αποδοκιμάστηκε από την πλευρά των Σκοπιανών φιλάθλων είναι το λιγότερο. Και είναι αστείο να παριστάνουμε τους έκπληκτους ή τα θύματα από τη στιγμή που οι Ελληνες φίλαθλοι συνηθίζουμε να αποδοκιμάζουμε τους εθνικούς ύμνους άλλων χωρών (κυρίως στα κρίσιμα ποδοσφαιρικά ματς) εκτός κι αν πια παίζουμε με την Κύπρο ή το Λουξεμβούργο.

Οι Σκοπιανοί οπαδοί, συντριπτικά περισσότεροι από τους Ελληνες, ήταν οφθαλμοφανές ότι είχαν έρθει αποφασισμένοι να βγάλουν το άχτι τους. Οι εκδηλώσεις τους, ο «εξοπλισμός» σε σημαίες και πανό (ένα εξόχως υβριστικό), μαρτυρούσε προετοιμασία σε βάθος χρόνου. Επιστρατεύτηκαν ένα τεράστιο κόκκινο πανό με το σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας εντός ενός περιγράμματος της χώρας των Σκοπίων, συμπεριλαμβανομένης της Θράκης και της Μακεδονίας ώς το Αιγαίο, κι άλλο ένα με παραποιημένη ως προς τα χρώματα την ελληνική σημαία όπου το μπλε είχε αντικατασταθεί με το κόκκινο και το λευκό με το κίτρινο χρώμα.

Ευτυχώς δεν υπήρξε «απάντηση» από την ελληνική κερκίδα, ενώ εντός αγωνιστικού χώρου οι Ελληνες παίκτες έκαναν τη δουλειά τους φτάνοντας εύκολα σε μια άνετη επικράτηση. Λιγότερο ψύχραιμη αποδείχθηκε η ΕΡΤ που έσπευσε να εξαφανίσει τη συντμημένη ονομασία της αντιπάλου μας όπως είχαν επιλέξει να την αποδώσουν οι Πολωνοί («Μακεδονία») στο εικονίδιο με το σκορ του αγώνα. Στους ελληνικούς δέκτες διακρινόταν μόνο το όνομα της Ελλάδας και στη θέση του «MKD» το απόλυτο κενό, ένα λευκό τετραγωνάκι. Τα ίδια και χθες στη διάρκεια της αναμέτρησης των Σκοπίων με το Ισραήλ.

Πραγματικά, αναρωτιέμαι τι πέτυχε η διοίκηση της ΕΡΤ; Προφύλαξε τους Ελληνες τηλεθεατές από ένα φριχτό θέαμα που, μεταξύ μας, απηχεί την απτή πραγματικότητα, αφού όλος ο υπόλοιπος κόσμος αποκαλεί τους γείτονες με τη συνταγματική τους ονομασία (Μακεδονία, Μακεδόνες); Τώρα το μόνο που συνέβη είναι η χονδροειδής συμπεριφορά των Σκοπιανών φιλάθλων να μπει στο ίδιο τσουβάλι με την κωμικοτραγική πρωτοβουλία της Αγίας Παρασκευής που μας εκθέτει διεθνώς.

Ολα αυτά, φυσικά, είναι χαριτωμένα αστεία μπροστά στον απίστευτο λεκτικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Ελληνες και Σκοπιανούς χρήστες του YouTube. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, αναρωτιέμαι αν υπάρχει δρόμος επιστροφής προς την κοινή λογική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή