Ο φερετζές των άκρων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα φύγει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, για να ανοίξει δρόμο σε νέους ανθρώπους. Οχι, δεν πρόκειται για τον Αλέκο Αλαβάνο, αλλά για το Ζαν Μαρί Λεπέν, Γάλλο ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος, Εθνικό Μέτωπο. Ο οποίος όλο προαναγγέλλει την αποστράτευσή του και όλο μπροστά μας τον βρίσκουμε. Μόνο που για να μην αδικούμε τον Γάλλο πολιτικό, ο οποίος σημειωτέον είχε φτάσει μέχρι το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002, το ελληνικό του ισοδύναμο δεν είναι ασφαλώς ο Αλαβάνος, αλλά ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο ηγέτης του ΛΑΟΣ αποδεικνύεται στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία ο πιο συγκροτημένος και γι’ αυτό ο πιο επικίνδυνος πολιτικός. Αφήνει τον πρωθυπουργό να τον κατηγορεί για ακρότητα και την επομένη εμφανίζεται τρυφερός σαν… την καρδιά ενός μαρουλιού. Τα επιχειρήματα με τα οποία κατέλυσε τους ισχυρισμούς του Κώστα Καραμανλή ήταν πραγματικά ακλόνητα: «Ξεκίνησα από μια φτωχή γειτονιά της Αμφιθέας, είμαι ο γιος σανοπώλη, είμαι ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, δεν τρώω κρέας γιατί αρνούμαι να αφαιρέσω μια ψυχή για να φάω τη σάρκα και σ’ ένα προεκλογικό ταξίδι του 2004 καθυστέρησα να φτάσω στην πόλη που πήγαινα γιατί χτύπησε το αυτοκίνητο ένα σκυλάκι και γύρισα πίσω να το πάω στο πιο κοντινό νοσοκομείο για ζώα. Εάν αυτό προσδίδει ένα άνθρωπο «ακραίο», το αντιλαμβάνεστε εσείς», είπε προχθές στους δημοσιογράφους.

Ο Καρατζαφέρης έκανε αυτό που έπρεπε να έχει κάνει χρόνια τώρα ο ΣΥΝ για να οριοθετήσει τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ και δεν τολμούσε. Ερωτηθείς αν σκοπεύει να συμμετάσχει μετεκλογικά σε κάποιο συμμαχικό σχήμα, είπε απλά και καθαρά ότι θα θέσει ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις και στα δύο (!) κόμματα και όποιο τις υιοθετήσει αναδεικνύεται δυνάμει εταίρος του ΛΑΟΣ. Αυτό είπε, χωρίς το σύμπλεγμα απορρόφησης από τη Ν.Δ., χωρίς ιδεολογικά ταμπού απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Με ρεαλισμό και σαφήνεια.

Είναι κρίμα πραγματικά ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί αδυνατούν να ξεμπροστιάσουν τον Καρατζαφέρη. Τού επιτρέπουν να προβάλει ως διαλλακτικός λαϊκιστής πολιτικός, αποφεύγοντας για παράδειγμα να υπενθυμίσουν ότι ο ευφυής Μάκης Βορίδης, πρωτοπαλίκαρό του στο κόμμα, υπήρξε γ.γ. της νεολαίας της ΕΠΕΝ και κατέβαινε μέχρι πρότινος στις εκλογές ως λούμπεν μοναχικός ακροδεξιός με σύνθημα «Εξω οι ξένοι» από την Ελλάδα. Και μάλιστα σε μια εποχή που δεν είχαμε ιδιαίτερα πολλούς μετανάστες στη χώρα μας.

Ο ίδιος ο Καρατζαφέρης έχει επανειλημμένα υιοθετήσει αντισημιτικούς αστικούς μύθους, όπως ότι κατά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 είχαν φύγει από τους Δίδυμους Πύργους όλοι οι Εβραίοι επειδή είχαν ενημερωθεί για τις επιθέσεις. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα κάνει ανοίγματα σε Εβραίους και ομοφυλόφιλους. Αναμένουμε τώρα να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ και κανένας μετανάστης. Το ίδιο είχε κάνει άλλωστε και ο Λεπέν, που είχε χρησιμοποιήσει ξένους υποψηφίους ως άλλοθι ανεκτικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή