Ιδού η Καρδίτσα, ιδού και η Λάρισα

Ιδού η Καρδίτσα, ιδού και η Λάρισα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κ. Γιώργος Σουφλιάς, Δημήτρης Σιούφας και Μιλτιάδης Εβερτ, όχι μόνον αξιώνουν, λέει, την ένταξή τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά διαγκωνίζονται και για τη σειρά που θα έχουν. Καθώς και οι τρεις θήτευσαν κοντά στον ιδρυτή της Ν. Δ., θα θυμούνται προφανώς το λόγο θέσπισης της συγκεκριμένης λίστας. «Τη θεωρώ αναγκαία», είχε πει το 1974 ο Καραμανλής, «διότι δι’ αυτού του τρόπου μπορούν να ενταχθούν στο Κοινοβούλιο διακεκριμένες προσωπικότητες και πρόσωπα κύρους εκτός πολιτικής, τους οποίους θα πρέπει να προφυλάξουμε από τη βάσανο της χειραψίας και της ψηφοθηρίας». Και για να αποδείξει εμπράκτως τους λόγους που επέβαλλαν την απευθείας εκλογή στη Βουλή ενός μικρού και προκαθορισμένου αριθμού βουλευτών, συμπεριέλαβε στο πρώτο εκείνο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν. Δ. προσωπικότητες, όπως οι Κωνσταντίνος Τσάτσος και Μιχαήλ Στασινόπουλος, ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Κυπριανός Μπίρης και η εκδότρια Ελένη Βλάχου.

Τα σκεφτόμουν όλα αυτά, διαβάζοντας όσα διοχετεύουν στον Τύπο οι κ. Σουφλιάς, Σιούφας και Εβερτ, θεωρώντας αυτονόητη την ένταξή τους στο προνομιακό ψηφοδέλτιο. Ο πρώτος προβάλλει το επιχείρημα ότι εξελέγη βουλευτής Επικρατείας και το 2004 και το 2007, ωσάν να θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμά του να εισέρχεται αδιαλείπτως στη Βουλή μη κρινόμενος από τους πολίτες. Ο δεύτερος επικαλείται το θεσμικό του αξίωμα, λες και φοβάται μήπως οι ψηφοφόροι της Καρδίτσας τον «μαυρίσουν» επειδή ως «άτεγκτος» πρόεδρος της Βουλής δήθεν αδίκησε τη Ν. Δ. Και ο τρίτος, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνεται ότι ακόμη και για έναν πρώην πρόεδρο κόμματος υπάρχει η ώρα της εξόδου.

Εχουν άραγε συνειδητοποιήσει οι προαναφερθέντες γιατί είναι απογοητευμένοι οι ψηφοφόροι της Ν. Δ.; Εξαιρώντας (για προφανείς λόγους) τον κ. Εβερτ, αν οι κ. Σουφλιάς και Σιούφας αντιλαμβάνονται τα… αυτονόητα, πρώτοι εκείνοι θα έπρεπε οικειοθελώς να δηλώσουν ότι θα εκτεθούν στις περιφέρειές τους μαχόμενοι ως εμπροσθοφυλακή με το κόμμα τους. Διότι μια τέτοια επιλογή τους, πέραν του ότι θα αποδείκνυε εμπράκτως όσα ισχυρίζονται περί νίκης της Ν. Δ., θα διευκόλυνε τον πρωθυπουργό να εντάξει στο Επικρατείας νέα πρόσωπα κύρους -πλην Ν. Δ. -, που τόσο έχει ανάγκη για να επιβεβαιώσει την ανανέωση που επαγγέλλεται. Ειδικότερα δε ο κ. Σουφλιάς έχει και έναν επιπλέον λόγο. Καθώς διατείνεται ότι είναι ο εμπνευστής των πρόωρων εκλογών, θα πρέπει αν μη τι άλλο να αποδείξει ότι οι ψηφοφόροι της Ν. Δ. επικροτούν την πρότασή του, που έγινε κεντρική επιλογή του κόμματός του.

Για τους παραπάνω λόγους είναι άδικη η κριτική που ασκείται από προχθές στον κ. Αχιλλέα Καραμανλή. Ο θείος του πρωθυπουργού δεν αξίωσε καμία προνομιακή μεταχείριση. Ζήτησε απλώς να επαναδιεκδικήσει την εκλογή του από τους Σερραίους ψηφοφόρους και εκείνοι εντέλει να επιβραβεύσουν ή να αποδοκιμάσουν την επιλογή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή