Οι εννέα μέρες του Καραμανλή

Οι εννέα μέρες του Καραμανλή

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως σε κάθε προεκλογική περίοδο, έτσι και σε αυτή που διανύουμε υπάρχουν ημερομηνίες «κλειδιά». Λόγω χρονικής συγκυρίας, ξεχωριστή σημασία έχουν οι εμφανίσεις των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου. Αυτό ήδη κατέστη σαφές από την παρουσία του κ. Καραμανλή την προηγούμενη Κυριακή, ενώ μεγάλες προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί και για τη μεθαυριανή παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Παπανδρέου.

Σημαντικές θα είναι επίσης οι ημερομηνίες διεξαγωγής των τηλεοπτικών αναμετρήσεων, κυρίως αυτής ανάμεσα στους κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και αυτή μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών δεν θα έχει τη δική της σημασία και επιρροή.

Αλλη μια ημερομηνία που έχει διαφύγει της προσοχής αλλά επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την τελευταία ημέρα που επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν δημοσκοπήσεις. Μετά θα αρχίσουν οι «διαρροές» πληροφοριών και μετρήσεων για τις οποίες όλοι θα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί.

Με δεδομένο το σημερινό πολιτικό σκηνικό, όπου όλες οι μετρήσεις καταγράφουν μια σημαντική διαφορά που φθάνει έως και 6,5%, η 19η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα κατά την οποία θα μπορεί ο πρωθυπουργός να αποδείξει έμπρακτα και με στοιχεία που είναι μετρήσιμα, ότι πέτυχε να αντιστρέψει το κλίμα και να δώσει στην παράταξή του τη δυναμική που της έλειπε.

Στο εγχείρημα αυτό ο κ. Καραμανλής δεν θα έχει σύμμαχο τον χρόνο. Η τολμηρή στρατηγική της προβολής των σκληρών μέτρων, που είναι αναγκαία, πρέπει να αποδώσει άμεσα και να καταγραφεί δημοσκοπικά έως το άλλο Σάββατο.

Επειτα από πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης ο δρόμος θα είναι ανηφορικός. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πείσει ότι διδάχθηκε από τα λάθη του παρελθόντος, και έχει συγκροτημένο σχέδιο για έξοδο από την κρίση, το οποίο είναι καλύτερο από του αντιπάλου του, αλλά και ότι διαθέτει όραμα για το αύριο. Η «κάθαρση» των ψηφοδελτίων και η τοποθέτηση στη θέση εκπροσώπου ενός άφθαρτου προσώπου με εμπειρία στην επικοινωνία που ενισχύει τη δυνατότητα πειστικής προβολής του δύσκολου μηνύματος, αποτελούν θετικές κινήσεις.

Εάν στη σωρεία των δημοσκοπήσεων που θα δημοσιοποιούνται τις επόμενες εννέα ημέρες αρχίσει να καταγράφεται κλείσιμο της ψαλίδας, και η διαφορά φθάσει να κινείται μεταξύ 3% και 4%, πράγμα δύσκολο αλλά όχι αδύνατο, τότε, παρότι ο κ. Παπανδρέου θα εξακολουθεί να προηγείται με σημαντική διαφορά, στη Ν.Δ. θα εκλείψει η ηττοπάθεια, θα αναπτερωθούν οι ελπίδες και θα αλλάξει η ψυχολογία των στελεχών και ψηφοφόρων της που θα νιώσουν ότι μπορούν, αν όχι να νικήσουν, τουλάχιστον να διατηρηθούν στο πολιτικό παιχνίδι. Και τότε οι τηλεμαχίες θα αποκτήσουν τεράστια σημασία.

Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη ίσως απελευθερώσει φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όπου ελλοχεύουν προσωπικές έριδες, αμφισβητήσεις και συγκρούσεις, οι οποίες καλύπτονται κάτω από τον μανδύα του υπέρτατου στόχου που είναι η κατάληψη της εξουσίας, αλλά εάν η αυτοδυναμία αρχίσει να απομακρύνεται ενδεχομένως να έλθουν στην επιφάνεια με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εικόνα του κ. Παπανδρέου.

Εν αναμονή των εξαγγελιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ, και ενώ η προσοχή είναι εύλογα στραμμένη στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, στους κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στις διαβουλεύσεις για τις τηλεμαχίες, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής η αυξημένη σημασία που έχουν οι επόμενες εννέα ημέρες. Οι εκλογές διεξάγονται στις 4 Οκτωβρίου, όμως ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να χάσει το παιχνίδι πολύ νωρίτερα, εάν δεν καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τους αριθμητικούς συσχετισμούς μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή