Το τέλος του καλοκαιριού

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν το πρωτοβρόχι της περασμένης Κυριακής. Δεν ήταν η πτώση της θερμοκρασίας ακόμα και κατά δέκα βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν ήταν η χθεσινή πρόγνωση για νέα επιδείνωση του καιρού. Δεν ήταν η αισθητά, πλέον, μικρότερη διάρκεια της ημέρας. Το τέλος του καλοκαιριού δεν σηματοδοτήθηκε από κάτι απ’ όλα αυτά.

Ηταν το προτεταμένο σε μεγαλοπρεπή… μούντζα χέρι ενός οδηγού Ι.Χ., που αντίκρισα στη Σταδίου χθες το μεσημέρι αυτό που με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι το καλοκαίρι τελείωσε. Ο εμφανώς εκνευρισμένος οδηγός, παράλληλα με τη χειρονομία, φρόντισε να στολίσει με αρκετά «γαλλικά» τον οδηγό έτερου Ι.Χ., ο οποίος πέρασε το φανάρι με «βαθύ πορτοκαλί» και παρολίγον να προκαλέσει σύγκρουση.

Η απουσία εκνευρισμένων οδηγών είναι ένα από τα γοητευτικά στοιχεία της καλοκαιρινής Αθήνας. Ιδιαίτερα τον Αύγουστο, ο αριθμός των αυτοκινήτων ελαττώνεται τόσο, που οι εναπομείναντες οδηγοί κινούνται με χαρακτηριστική άνεση και ευκολία. Μαζί με τα πρωτοβρόχια όμως, επανέρχεται η συνήθης εικόνα κυκλοφοριακής ασφυξίας στους δρόμους της Αττικής. Συνέπεια μιας επί δεκαετίες στρεβλής αντίληψης ανάπτυξης, η προτεραιότητα στα Ι.Χ. και η καθυστερημένη εξέλιξη των μέσων μαζικής μεταφοράς δημιούργησε αυτή την κατάσταση στην Αττική. Οι νέοι, όλο και πιο μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι δεν αρκούν για τον διαρκώς διογκούμενο αριθμό αυτοκινήτων και το βασικό, για χρόνια, μέτρο ανακούφισης της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, αλλά και περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο δακτύλιος, έχει καταστεί στην πράξη ανενεργό, με κάθε οικογένεια να διαθέτει τουλάχιστον δύο Ι.Χ. και να μπορεί και στα μονά και στα ζυγά να κυκλοφορεί.

Η πρόωρη προκήρυξη εκλογών κυριάρχησε στην επικαιρότητα και επισκίασε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κάθε φωνή αγωνίας για το μέλλον της Αττικής μετά και τις προ εβδομάδων καταστροφικές πυρκαγιές. Σεβαστή η προεκλογική προτεραιότητα στην οικονομία, κατανοητό το ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι αυτή μας οδήγησε, επισήμως, στις κάλπες. Δεν νοείται, ωστόσο, από την προεκλογική εκστρατεία να απουσιάζει η συζήτηση για το περιβάλλον. Ειδικά για την Αττική, που έχει επιβαρυνθεί από πλείστες όσες αστοχίες, που στις συσσωρευμένες από χρόνια καταστροφικές για το περιβάλλον της παθογένειες προστίθενται διαρκώς νωπές πληγές. Είναι αυτές οι πληγές που αργά ή γρήγορα θα ανοίξουν υποχρεωτικά τη συζήτηση, καθώς θα τις βρούμε μπροστά μας στις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις το χειμώνα που έρχεται. Πριν υποχρεωθούν, ωστόσο, από τις εξελίξεις, οι πάσης φύσεως υπεύθυνοι, ειδικά αυτοί που διεκδικούν την ψήφο μας στις 4 Οκτωβρίου, θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθούν εκ των προτέρων και να εξηγήσουν στους πολίτες τι προτίθενται να πράξουν για να επουλώσουν αυτές τις πληγές και για να προλάβουν ανάλογες καταστροφές στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή