Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE FΙGΑRΟ

Τέλος εποχής

Ο Σαρκοζί λοιδορήθηκε για την εκστρατεία εναντίον των υπερβάσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος κατά τη γνώμη του οδήγησε τον κόσμο στο χείλος της αβύσσου. Διάφορες αυθεντίες των ΜΜΕ έσπαγαν πλάκα με τις πόζες του, που έμοιαζαν ωσάν να ήθελε να παραδώσει στην αυλή της κοινής γνώμης μια χούφτα βολικών αποδιοπομπαίων τράγων, προκειμένου να καλύψει τα λάθη των πολιτικών και τη συμμετοχή τους στην κρίση, χωρίς να αναφέρεται στην ανικανότητά τους να την επιλύσουν. Οι επιθέσεις του Σαρκοζί στα υπερβολικά κέρδη των «ιπτάμενων» των αγορών, η στηλίτευση του οικονομικού τομέα, που είναι εκτός ελέγχου, οι επιθέσεις στους φορολογικούς παραδείσους που παρέχουν ασφαλές καταφύγιο στους απατεώνες… όλα εξανεμίστηκαν στους οικονομικούς κύκλους και μεταξύ των μελών της αντιπολίτευσης, η οποία ήταν ασφαλής στην ιδέα πως οι μπίζνες θα έρχονταν και πάλι, μόλις θα τελείωνε η καταιγίδα. Ομως, επρόκειτο για λάθος σκέψη. Ο κόσμος αλλάζει και η επιστολή προς τη σουηδική προεδρία της Ε. Ε., που υπογράφεται από τη Μέρκελ, τον Μπράουν και τον Σαρκοζί, έθεσε την οριστική σφραγίδα στο τέλος μιας εποχής.

ΤΗΕ WALL STREET JΟURΝΑL

Η δημοτικότητα

Δεν υπάρχει πρόεδρος στον κόσμο που να ευθύνεται για τις απόψεις των διορισμένων στελεχών της κυβέρνησής του, αλλά η άνοδος και η πτώση του βοηθού στον Λευκό Οίκο, Βαν Τζόουνς, αποτελεί προειδοποίηση ότι ο Ομπάμα δεν μπορεί να επιτύχει κυβερνώντας από τα αριστερά. Χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, όχι επειδή το δικό του μήνυμα είναι ασαφές. Ο κ. Ομπάμα πέφτει στις δημοσκοπήσεις επειδή τον περασμένο χρόνο δεν είπε στους Αμερικανούς ότι η «αλλαγή» στην οποία τους ζητήθηκε να πιστέψουν, περιελάμβανε δαπάνες τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανάληψη από το κράτος του θέματος της περίθαλψης και διορισμούς συμβούλων με απόψεις σαν αυτές του Βαν Τζόουνς. Ο Τζόουνς ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος, υπήρξε ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων και τον Μάρτιο του 2009 διορίστηκε από τον Ομπάμα σύμβουλος στη νέα επιτροπή για την ποιότητα του περιβάλλοντος. Τον Ιούλιο περιήλθε σε δυσμένεια λόγω αποκαλύψεων που αφορούσαν παλιές δραστηριότητές του, καθώς φέρεται να είχε διασυνδέσεις με μαρξιστική οργάνωση. Εξαιτίας όλων αυτών παραιτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Λείπουν τα κίνητρα

Η αποτυχία συμφωνίας επανένωσης της Κύπρου έχει δηλητηριάσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τα μέλη της Ευρ. Ενωσης έσφαλαν όταν άφησαν την Κύπρο να ενταχθεί χωρίς προηγουμένως να ‘χει προηγηθεί συμφωνία επίλυσης. Και τώρα δεν υπάρχει κίνητρο εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων να διαπραγματευτούν. Οσο η Ευρώπη διστάζει, τόσο η Τουρκία θα τραβάει το σχοινί. Το πολιτικό κίνητρο για τη στήριξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι περιορισμένου βεληνεκούς στην Αγκυρα. Οι Τούρκοι νεαρής ηλικίας εμφανίζονται σκεπτικοί. Δείχνουν να ανησυχούν, μεταξύ άλλων, για κάποια δείγματα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η επιβολή τεράστιου προστίμου στο εκδοτικό συγκρότημα Ντογάν, το μεγαλύτερο της Τουρκίας. Τόσο η E. E. όσο και η Τουρκία οφείλουν να επιδείξουν ενδιαφέρον για το Κυπριακό και τη διεύρυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το να αφήσουν να τους ξεφύγουν τα πράγματα, θα ήταν τραγωδία. Από την άλλη, ένα τέτοιο κλίμα θα εξελισσόταν σε σκληρή δοκιμασία για έναν ζωτικής σημασίας εταίρο της Ε. Ε., την Τουρκία.

DW

Ευτυχισμένα παιδιά;

Για να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά, λένε οι ειδικοί, χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, προστασία από τη φτώχεια και ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση. Η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ εξετάζει την κατάσταση των παιδιών στις 30 χώρες-μέλη. Η Γερμανία δαπανά κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για τα παιδιά, χωρίς ωστόσο να έχει τα οφέλη που επιδιώκει. Πρόκειται για το ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης στις χώρες του ΟΟΣΑ και στη Γερμανία. Στη σχετική ετήσια έκθεσή του αναφέρεται ότι αν η ευτυχία των παιδιών εξαρτιόταν από τα χρήματα, τότε οι γερμανόπαιδες θα ήταν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. Οι δαπάνες ξεπερνούν κατά 20% τις αντίστοιχες δαπάνες άλλων χωρών. Υπάρχουν ωστόσο χώρες, όπως η Δανία, όπου για τα παιδιά διατίθενται τα μισά κονδύλια, αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα. Η υπεύθυνη του ΟΟΣΑ για την έκθεση, Μόνικα Κεσέρ, αποδίδει πάντως εύσημα στη Γερμανία για την καλή υλική υποδομή που απολαμβάνουν τα Γερμανάκια: «Εχουν γραφεία, σχολικά βιβλία, υπολογιστές και λεξικά. Τα μωρά θηλάζουν για μεγαλύτερο διάστημα, οι έφηβοι πίνουν λιγότερο αλκοόλ απ’ ό, τι ο μέσος όρος των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ…»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή