Απέναντι από την Ακρόπολη, προνόμιο αλλά και έκθεση της Κλαίρης Τσαλουχίδη – Χατζημηνά…

Απέναντι από την Ακρόπολη, προνόμιο αλλά και έκθεση της Κλαίρης Τσαλουχίδη – Χατζημηνά…

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς την Ακρόπολη; Αδύνατον να το διανοηθεί κανείς, ιδίως Αθηναίος. Αυτό το καλοκαίρι ολοένα εκεί στρεφόταν το βλέμμα μας. Μετά τα επίσημα εγκαίνια στις 20 Ιουνίου ’09 του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που με τόσο θαυμασμό το περιέγραψαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήταν σαν να ψήλωσε λιγάκι… Μη βιαστείτε να πείτε «ιεροσυλία». Η αιτία για τους τόσους διθυράμβους γύρω από το νέο Μουσείο είναι κυρίως αυτή, η Ακρόπολη, με τον ολόφωτο θριαμβικό Παρθενώνα που περιμένει τα ξενιτεμένα γλυπτά του να ξαναγυρίσουν, να ολοκληρώσουν, απέναντί του, το οικουμενικό Μνημείο. Είναι το μεγάλο προνόμιο κάθε Αθηναίου, να περιχαρακώνει τη ζωή του, με την Ακρόπολη να φωτίζει ημέρες και νύχτες, διαχρονικό σύμβολο τελειότητος…

«Απέναντι από την Ακρόπολη», τίτλος που τραβά την προσοχή. Ετσι ονομάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής η Κλαίρη Τσαλουχίδη – Χατζημηνά, νέα γυναίκα, μορφωμένη, με πτυχίο Πολιτικών Επιστημών, Εργασία στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο και με σοβαρές σπουδές ζωγραφικής, με δασκάλους τον Γιώργο Ρόρρη και τη Μάτω Ιωαννίδη και συνεργάτες στη ζωγραφική την Deana Nastic και την Αλκηστη Μιχαηλίδου.

Αυτό τον Σεπτέμβρη, στην Γκαλερί Αργώ, της Φρανσελίνας Σερέζη, σε επιμέλεια έκθεσης της ιστορικού τέχνης Ιριδος Κρητικού και επεξεργασία εικόνων της Αλκηστης Μιχαηλίδου παρουσιάζει τα εκατό μικρά έργα της ενότητας. «Απέναντι από την Ακρόπολη», βλέμματα έξω από το παράθυρό της, στο εργαστήρι της στην Πνύκα. «Με αφετηρία την Ακρόπολη, το βλέμμα της ζωγράφου», γράφει η Ιρις Κρητικού στον Κατάλογο – Βιβλίο, «κατευθύνεται στη συνέχεια στο Αστεροσκοπείο και τον Λυκαβηττό, στην Αρχαία Αγορά και τον Λόφο του Φιλοπάππου, εξερευνά τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τις παλίμψηστες αστικές γειτονιές, θωπεύει τα ραδινά φθαρμένα νεοκλασικά και τα χαμηλά λαϊκά σπιτάκια – οικείες στο σύνολό τους εικόνες της προσωπικής της καθημερινότητας. Μέσα από χρωματικές απαλές γκάμες, αποσπασματικές ιμπρεσιονιστικές όψεις και εκλεκτικές ελλείψεις που συχνά απολήγουν στην αφαίρεση, η πόλη μετατρέπεται σταδιακά σε ανάλαφρο σκηνικό, διαπνεόμενο από το θερμό αττικό φως»… «Στα μάτια μου -παρατηρεί η Αλκηστη Μιχαηλίδου- στα όμορφα κομμάτια της, ζωγραφίζει σαν να χαϊδεύει…». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 19.30, στην Γκαλερί Αργώ, Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι. Διάρκεια έως τις 18 Οκτωβρίου ’09. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», μια ευαίσθητη σκέψη που ταιριάζει στο τρυφερό κλίμα της ζωγραφικής της Κλαίρης που ζει και εργάζεται στο Θησείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή